Ήταν 29 Ιουνίου 2019 όταν 35χρονος αφαίρεσε τη ζωή της πρώην συντρόφου του και μητέρας τότε ενός 6χρονου κοριτσιού και στη συνέχεια έκοψε το νήμα και της δικής του ζωής.
Μια τραγωδία που είχε συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία και ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που όπως η ιστοσελίδα μας και ο συνάδελφος Φάνης Μακρίδης είχε αποκαλύψει μπορούσε να αποφευχθεί αν γίνονταν όλα όσα έπρεπε, ώστε από τον 35χρονο που είχε και στο παρελθόν τάσεις αυτοχειρίας (αποδεδειγμένα) πάρουν τα όπλα που βρίσκονταν στο χώρο διαμονής του και γίνουν ενέργειες για ψυχιατρική αξιολόγησή του.
Έψαχναν για «διαρροές και φαντάσματα»
Η Αστυνομία αντί να αναζητήσει τις ευθύνες μελών της Δύναμης στο χειρισμό της υπόθεσης, ασχολήθηκε ενδελεχώς -και με υπερβάλλον θα λέγαμε ζήλο- στο να εντοπιστεί από που η δημοσιογραφική έρευνα του Φάνη Μακρίδη έφερε στο φως αυτό το σημείωμα που αποκαλύπτει «μελανά σημεία» στην αντιμετώπιση του περιστατικού και κακίζει τους λάθος χειρισμούς – βάσει πάντα των οδηγιών και διατάξεων- που ακολουθούνται σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Στοχοποιήθηκε συγκεκριμένος μέλος της Αστυνομικής Δύναμης και έγινε επανειλημμένα «έφοδος» και έρευνες στο γραφείο του με την υπόθεση να οδηγείται στο Ανώτατο Δικαστήριο αφού είχε ζητηθεί να παραδώσει ακόμα και τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και τα δύο κινητά του τηλέφωνα.
Όπως αναφέρει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο κατέφυγε με έφεση του ο Αστυνομικός: Το άρθρο (Του ΤhemaOnline) ήταν επικριτικό για την Αστυνομία, σε σχέση με τους χειρισμούς της αναφορικά με το περιστατικό της 27.7.2015. ΄Εθετε θέμα ότι, τότε, με βάση την επικρατούσα πρακτική και την ακολουθητέα διαδικασία, έπρεπε να είχε αφαιρεθεί το όπλο από τον μετέπειτα δράστη του φονικού. Οι λεπτομέρειες που αναφέρονταν στο άρθρο, όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, ήταν τέτοιας ακρίβειας, ώστε δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο αρθρογράφος είχε πρόσβαση, κατά κάποιο τρόπο, στο Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο Παραπόνων του αστυνομικού σταθμού Πολεμιδιών.
Ζήτησε η Αστυνομία, με αίτημα της στο Επαρχιακό Δικαστήριο όπως εξεταστούν τα δύο κινητά και ο σκληρός δίσκος, κάτι που το μέλος της Αστυνομικής Δύναμης με έφεση του στο Ανώτατο Δικαστήριο απέτρεψε.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου: «Σύμφωνα με το ΄Αρθρο 17.1 του Συντάγματος, «΄Εκαστος έχει το δικαίωμα σεβασμού και διασφαλίσεως του απορρήτου της αλληλογραφίας ως και πάσης άλλης επικοινωνίας αυτού, ...» δικαιώνοντας τον εφεσείοντα καταλήγοντας: «…Για τους πιο πάνω λόγους, η έφεση επιτυγχάνει. Δίδεται άδεια στον εφεσείοντα να καταχωρίσει διά κλήσεως αίτηση, για προώθηση διαδικασίας έκδοσης εντάλματος certiorari.»
Τι είχαμε αποκαλύψει
Το ThemaOnline και η δημοσιογραφική έρευνα του συνάδελφου Φάνη Μακρίδη έφερε στο φως της δημοσιότητας το περιεχόμενο εσωτερικού σημειώματος της Αστυνομίας που πιστοποιούσε ότι ο 35χρονος στις 27 Ιουλίου του 2015 είχε φύγει από το σπίτι των γονιών του -όπου και διέμενε- φέροντας κυνηγετικό όπλο. Είχε αναφέρει σε οικείο του πρόσωπο ότι θα θέσει τέρμα στη ζωή του λόγω ερωτικής απογοήτευσης. Τότε οι υπεύθυνοι του αστυνομικού σταθμού, αποφάσισαν να κλείσουν την υπόθεση, χωρίς καμία άλλη ενέργεια, επειδή 1,5 ώρα μετά την αναφορά του περιστατικού από συγγενικό πρόσωπο του τότε 31χρονου, ενημερώθηκαν πως ο τελευταίος επέστρεψε σπίτι του σώος.
Κι όμως στη βάση του Περί Ψυχιατρικής Νοσηλείας Νόμου (Διαδικασία παροχής υποχρεωτικής νοσηλείας), τα μέλη του αστυνομικού σταθμού είχαν την εξουσία να προβούν σε ενέργειες για ψυχιατρική αξιολόγηση του εν λόγω προσώπου σε πρώτη φάση, ενώ με βάση τις αστυνομικές διατάξεις έπρεπε να μεταβούν στην οικία του και να δεσμεύσουν όπλο ή όπλα που βρίσκονταν εκεί.
Τι είχε συμβεί το 2015
Σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία που δημοσίευσε το ThemaOnline, το μεσημέρι της 27ης Ιουλίου του 2015, ο 35χρονος είχε εγκαταλείψει και πάλι την οικία του προειδοποιώντας συγγενικό του πρόσωπο ότι επρόκειτο να θέσει τέρμα στη ζωή του λόγω ερωτικής απογοήτευσης.
Μισή ώρα αργότερα, ο πατέρας του μετέβη στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό της επαρχίας Λεμεσού και ενημέρωσε για τα πιο πάνω. Εν συνεχεία τα μέλη της αστυνομικής δύναμης, ειδοποίησαν τον αξιωματικό υπηρεσίας. Ο τελευταίος με τη σειρά του έστειλε το ανάλογο μήνυμα σε όσους αστυνομικούς βρίσκονταν σε περιπολία, με στόχο τον εντοπισμό του.
Τελικά, 1.5 ώρα μετά που αναφέρθηκε το περιστατικό, ο πατέρας του τότε 31χρονου επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον αστυνομικό σταθμό και ενημέρωσε πως ο γιος του επέστρεψε σπίτι, είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση και δεν χρειάζεται η ανάμειξη της Αστυνομίας πλέον.
«Θέμα λήξαν»
Τότε η Αστυνομία έκλεισε την υπόθεση. Το εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε το αρμόδιο μέλος της αστυνομικής δύναμης κατέληγε ως εξής: «Ενόψει των πιο πάνω (σ.σ. την αναφορά του πατέρα του τότε 31χρονου ότι εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία του) για τον σταθμό θέμα λήξαν».
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις και τις προβλεπόμενες από τις αστυνομικές διατάξεις ενέργειες, μέλη της Δύναμης θα έπρεπε να εξετάσουν την υπόθεση. Οι αστυνομικοί μπορούσαν κάλλιστα να δεσμεύσουν το όπλο που είχε στην κατοχή του, ενώ τους παρέχεται και η δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα στον Αρχηγό Αστυνομίας για ανάκληση της άδειας κατοχής όπλου.
Είχαν, επίσης, την εξουσία να μεριμνήσουν ώστε να εξεταστεί από ψυχίατρο το πρόσωπο που προειδοποίησε με αυτοχειρία και να κάνουν τα απαραίτητα για έκδοση εντάλματος υποχρεωτικής νοσηλείας του, βάσει των προνοιών του Περί Ψυχιατρικής Νοσηλείας Νόμου (Διαδικασία παροχής υποχρεωτικής νοσηλείας).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό
• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu
• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του
• Ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ - Η διαφορά από την απλή αγάπη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις