ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναγκαίος ο επαναπροσανατολισμός της κυπριακής οικονομίας είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Αναγκαίος ο επαναπροσανατολισμός της κυπριακής οικονομίας είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Έμφαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με επαναπροσανατολισμό της κυπριακής οικονομίας, θεωρεί πως πρέπει να δοθεί, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάνοντας επίσης λόγο για προσπάθεια απορρύθμισης της εργασίας.

Ο κ.Κυπριανού, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος του, πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία σε εταιρείες στη Λεμεσό, ενώ στις 15:00 θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΕΒΕ Λεμεσού.
 
Μιλώντας στα ΜΜΕ, εξέφρασε την άποψη ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει ένας επαναπροσανατολισμός της κυπριακής οικονομίας, δίνοντας έμφαση σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα στηρίζεται και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας περισσότερο, αλλά και στον μεταποιητικό».
 
Θεωρούμε, συνέχισε, ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο η κυπριακή οικονομία, που πρέπει να αναπτυχθεί σε άλλους τομείς και «πρέπει να δοθεί έμφαση στα ζητήματα της τεχνολογίας, της καινοτομίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όπως έχουν προχωρήσει άλλες προηγμένες οικονομικά χώρες».
 
Όπως είπε, συζήτησε με τους εργαζομένους «ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά, σε μια περίοδο όπου καταβάλλεται προσπάθεια απορρύθμισης της εργασίας» και τόνισε ότι, οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να επεκταθούν, να εφαρμόζονται και να υπερέχουν με νομοθετική κύρωση, των προσωπικών συμβολαίων.
 
«Εκεί και όπου δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, είναι απαίτηση μας, να διαμορφωθούν μηχανισμοί οι οποίοι θα καθορίζουν τον κατώτατο μισθό και τα υπόλοιπα δικαιώματα τα όποια πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι» ανέφερε και επανέλαβε τη στήριξη του ΑΚΕΛ στην «απαίτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για κατάργηση του πέναλτι του 12%».
 
Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση λέει ότι η οικονομία έχει μπει σε νέα επίπεδα, ανέφερε ο κ.Κυπριανού, ένας εργαζόμενος ο οποίος έχει καταβάλει τις εισφορές που πρέπει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα πρέπει να δικαιούται να φεύγει από τη δουλειά στα 63 του χρόνια, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει το πέναλτι του 12%.
 
Σημείωσε, ακόμη, ότι το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τις στηρίξει με σχετικό χρηματοδοτικό ταμείο, για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν μετά το πέρας της πανδημίας.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν δεν είναι αρκετά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε πως δεν θα μειώσει τη στήριξη που έχει δώσει η Κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο πως, «δεν είναι όπως την παρουσιάζουν, είναι πολύ μικρότερη».

«Υπάρχουν σημαντικοί τομείς και περιοχές στις οποίες δεν έχει δοθεί η απαραίτητη στήριξη, όπως είναι η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και η τουριστική Πάφος», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πώς το κόμμα του ανέμενε από την Κυβέρνηση να μεριμνήσει και για το θέμα των ενοικίων «και δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως».
 
Αναφερόμενος στο θέμα των εκποιήσεων, ο  Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως «για αυτά τα οποία τουλάχιστον εμείς προτείνουμε,  δηλαδή να μην προχωρούν εκποιήσεις για κύριες κατοικίες μέχρι αξίας 350.000 ευρώ και μικρή επαγγελματική στέγη, έχουμε συζητήσει με τράπεζες και αυτές έχουν πει ότι αυτά τα πράγματα δεν τους ενοχλούν». «Για αυτό δεν θα πρέπει και οι Οίκοι Αξιολόγησης να παρεμβαίνουν σε ζητήματα τα οποία νομίζω ότι οι τράπεζες μπορούν να τα απορροφήσουν», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ακόμη το θέμα των εξώσεων λέγοντας πως «παρόλο που η Βουλή έχει νομοθετήσει, ο Πρόεδρος έχει κάνει αναφορά στο Ανώτατο» και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ειδωθούν με διαφορετικό τρόπο από την πλευρά της Κυβέρνησης»

Εθνικά επιζήμιες είναι οι ενέργειες αυτών που φέρνουν τον τόπο ολοένα και πιο κοντά στη διχοτόμηση, ανέφερε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν γίνει «τεράστια βήματα προς την οριστική διχοτόμηση του τόπου».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία στη Λεμεσό, απαντούσε σε πρωινή αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, ότι η κριτική που ασκείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κρίνεται ως εθνικά επιζήμια.
 
Συγκεκριμένα, ο κ.Κυπριανού είπε πως «εθνικά επιζήμιες είναι οι ενέργειες που γίνονται από κάποιους, οι οποίοι φέρνουν τον τόπο ολοένα και πιο κοντά στη διχοτόμηση και νομίζω ότι, τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν γίνει τεράστια βήματα προς την οριστική διχοτόμηση του τόπου».
 
«Εκείνος ο οποίος αγωνιά και αγωνίζεται και προτείνει και προσπαθεί να διαμορφωθούν δεδομένα που θα αποτρέψουν αυτήν την αρνητική εξέλιξη, είναι πατριώτης κατά την άποψη μας», συμπλήρωσε.
 
Στις δηλώσεις του, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ υπενθύμισε πως το ΑΚΕΛ έχει διαμορφώσει και έχει καταθέσει την πρόταση του «για το τι κατά την άποψη μας χρειάζεται να γίνει, έτσι ώστε να μπορούμε να προσδοκούμε κάποια εξέλιξη (στην πενταμερή)».
 
«Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι, έχουμε μπροστά μας μια Τουρκία πολύ πιο προκλητική και πολύ πιο επιθετική από ό,τι προηγουμένως και δυστυχώς, αποενοχοποιημένη στα μάτια μιας μεγάλης μερίδας της διεθνούς κοινότητας και χρειάζεται να βρούμε αποτελεσματικό τρόπο για να την υποχρεώσουμε να μετακινηθεί από τις απαράδεκτές της αξιώσεις και να συνεργαστεί, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Λέγοντας ότι είναι ο ΠτΔ που θα διαχειριστεί τα ζητήματα στην πενταμερή, υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος θα κριθεί για το κατά πόσο θα το πετύχει ή όχι. «Θα δούμε τι θα πράξει στη Γενεύη, θα δούμε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα και θα τον κρίνουμε», ανέφερε.
 
Εξέφρασε δε τη θέση πως η δική μας πλευρά, δεν είναι αρκετό να επαναλαμβάνει εκείνα που έλεγε μέχρι πριν το Κραν Μοντανά και χρειάζεται να πείσουμε για τις θέσεις μας.
 
«Στο Κραν Μοντανά έχει καταγραφεί μια κατάσταση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ λέει ότι εκεί διαπίστωσε ότι η Τουρκία πήγε για να συνεργαστεί, να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να βρεθεί η συμφωνία και σε ό,τι μας αφορά, την ε/κ πλευρά, διαπίστωσε ότι δεν είχαμε την πολιτική βούληση να πάμε μέχρι τέλους», είπε και σημείωσε ότι «χρειάζεται να πείσουμε λοιπόν και αυτό αναμένουμε να προσπαθήσει να πράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».
 
Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, έδωσε την πρότασή του για το τι πρέπει ο ΠτΔ να κάνει «δίχως να λέμε ότι η δική μας η πρόταση, κατ’ ανάγκην, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αλλά τουλάχιστον, δεν θα μπορέσει κανένας να μας απονέμει ευθύνες για την όποια αρνητική εξέλιξη

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top