ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΕΒΕΛ: Τα έργα που θα ξεκλειδώσουν την παραπέρα προοπτική της Λευκωσίας

Πρόεδρος ΕΒΕΛ: Τα έργα που θα ξεκλειδώσουν την παραπέρα προοπτική της Λευκωσίας

Η ολοκλήρωση έργων, όπως η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, ο εξωραϊσμός του τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου, η διαπλάτυνση των Λεωφόρων Καλλιπόλεως και Κυριάκου Μάτση, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, και ο Καθεδρικός Ναός, θα δώσουν στη Λευκωσία μια νέα όψη και δυναμική που θα οδηγήσουν στην παραπέρα ανάπτυξή της, δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας (ΕΒΕΛ) Μιχάλης Μουσιούττας.

 
Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μουσιούττας τονίζει ταυτόχρονα πως επιβάλλεται σχεδιασμός και στόχοι για την παλιά Λευκωσία και όχι μια ασυντόνιστη ανάπτυξη που θα οδηγήσει στον μαρασμό, ενώ προειδοποιεί πως το Επιμελητήριο δεν ανεχθεί η Λευκωσία να παραμείνει ο φτωχός συγγενείς σε σχέση τον τουρισμό. Εξάλλου, υπογραμμίζει πως οι μελλοντικοί σχεδιασμοί μας για την ανάπτυξη των πόλεων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τα νέα δεδομένα που μας έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
 
Για την μάστιγα του κυκλοφοριακού, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ λέει πως η προώθηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας για τη Λευκωσία και των σχεδιασμών του Περιφερειακού Αυτοκινητόδρομου θα συμβάλουν αποφασιστικά στη αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, ενώ το τραμ αλλά και η εξέταση της δημιουργίας μετρό θα οδηγήσουν στην πλήρη επίλυση του κυκλοφοριακού σε βάθος χρόνου.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΛ, η Λευκωσία είναι αντιμέτωπη με πάρα πολλές προκλήσεις. Ειδικότερα, όπως σημειώνει, πέραν του διαχρονικού προβλήματος της διαίρεσης της πρωτεύουσας που οφείλεται στην τουρκική εισβολή, η Λευκωσία είναι αντιμέτωπη με το κυκλοφοριακό, με την απουσία έργων υποδομής για πολλά χρόνια, με την έλλειψη επαρκών ξενοδοχειακών μονάδων, με την αδυναμία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και τουριστών, καθώς και με τη μη σωστή αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων και αξιοθέατών της.

«Τα τελευταία χρόνια με τις παρεμβάσεις και του ΕΒΕΛ, έχουν προωθηθεί αρκετά έργα υποδομής και προωθούνται επιμέρους αναπτύξεις που αφορούν τις υποδομές της πόλης. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια απαιτεί συνέχεια και επιμονή, γιατί η Λευκωσία μπορεί να καταστεί ακόμα πιο όμορφη και πιο ελκυστική τόσο για κατοίκηση, όσο και για τους επισκέπτες της», τονίζει.

Το ΕΒΕΛ, σημειώνει ο κ. Μουσιούττας, ως η μαζικότερη οργάνωση του επιχειρηματικού κόσμου της Λευκωσίας και λόγω της σύνδεσής του με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, έχει θέσει ως κεντρική στόχευση τη μετατροπή της Λευκωσίας σ΄ ένα περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο με έμφαση στους τομείς, όπου η πρωτεύουσα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως την υγεία, την εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία.
 
«Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια απαιτεί συνέχεια και επιμονή, γιατί η Λευκωσία μπορεί να καταστεί ακόμα πιο όμορφη και πιο ελκυστική τόσο για κατοίκηση, όσο και για τους επισκέπτες της», προσθέτει.
 
Η νέα πνοή για τη Λευκωσία
 
Ερωτηθείς για τα έργα που θα δώσουν νέα πνοή στην πρωτεύουσα, ο κ. Μουσιούττας σημειώνει πως το ΕΒΕΛ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας (ΕΤΑΠ),  με το Δήμο Λευκωσίας και άλλους κρατικούς αρμόδιους φορείς, πρωτοστάτησε στην προώθηση των έργων που αφορούν την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, τον εξωραϊσμό του τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου, τη διαπλάτυνση των Λεωφόρων Καλλιπόλεως και Κυριάκου Μάτση, την προώθηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, του Καθεδρικού Ναού και άλλων έργων.

«Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών θεωρούμε ότι η Λευκωσία θα αποκτήσει μια νέα όψη και δυναμική που θα οδηγήσουν στην παραπέρα ανάπτυξή της», τονίζει, προσθέτοντας πως «η νέα πνοή στη Λευκωσία θα επέλθει με τη σωστή αξιοποίηση των υποδομών αυτών, οι οποίες θα αναδείξουν περαιτέρω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λευκωσίας».
 
Σημειώνει ακόμη πως σχεδιασμοί όπως οι μονοδρομήσεις, και οι πεζοδρομήσεις, που μπορούν να προσθέσουν μεγαλύτερη αίγλη και δυναμική στη Λευκωσία.
 
Εξάλλου, αναδεικνύει και τα θέματα της έρευνας, της γνώσης, της ιατρικής και της καινοτομίας, θέλοντας να αναδείξει τη Λευκωσία σ’ αυτούς τους νέους τομείς, λέγοντας πως η πρωτεύουσα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη αυτών των τομέων και να καταστεί περιφέρεια έρευνας, γνώσης, ιατρικής και καινοτομίας, για τα οποία το ΕΒΕΛ πρωτοστατεί.
 
Λέγοντας πως το ΕΒΕΛ συνεργάζεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, θέτουμε στόχους και εργαζόμαστε συστηματικά πάνω σ’ αυτά τα θέματα, ο κ. Μουσιούττας υπογραμμίζει πως η Λευκωσία έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα αυτό λόγω της ύπαρξης των περισσοτέρων κέντρων έρευνας, νοσοκομείων και πανεπιστημίων στην Λευκωσία.
 
Τραμ και στο μέλλον μετρό για επίλυση του κυκλοφοριακού
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μουσιούττας σημειώνει πως για το ΕΒΕΛ το κυκλοφοριακό αποτελεί τη μεγαλύτερη μάστιγα για τη Λευκωσία. Είναι το μεγαλύτερο και το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα, οι κάτοικοι της και οι επισκέπτες της και προσθέτει πως με παρεμβάσεις του, το Επιμελητήριο προώθησε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας για τη Λευκωσία και ταυτόχρονα προχώρησαν και οι σχεδιασμοί για τον Περιφερειακό Αυτοκινητόδρομο.
 
«Θεωρούμε ότι αυτές οι δύο σημαντικές πρωτοβουλίες μας, θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στη Λευκωσία», λέει, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι για πλήρη όμως επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος σε βάθος χρόνου, το ΕΒΕΛ έχει προτείνει και τη δημιουργία τραμ στην πρωτεύουσα, μια εισήγηση που έγινε κατόπιν γνώμης ειδικών.
 
«Πιστεύουμε ότι σε αυτό το στάδιο πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία τραμ, ενώ στο μέλλον φαίνεται ότι θα υποχρεωθούμε και εμείς να δούμε τη λύση της κατασκευής μετρό», προσθέτει.
 
Απαιτείται σχεδιασμός για την παλιά Λευκωσία
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μουσιούττας επισημαίνει πως η παλιά Λευκωσία ναι μεν πήρε δυναμική κυρίως μετά την οικονομική κρίση του 2013 με τη δημιουργία νέων χώρων εστίασης και διασκέδασης, ωστόσο «η γρήγορη και εν μέρει άναρχη ανάπτυξη που σημειώθηκε δημιούργησε και προβλήματα, που σιγά – σιγά έφεραν τον κορεσμό».
 
«Έτσι, βρισκόμαστε σε μια φάση όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της παλιάς Λευκωσίας», λέει και προσθέτει: «Θέλουμε να είναι ένα μέρος μόνο για νυκτερινή διασκέδαση και ψυχαγωγία ή επιθυμούμε να αποκτήσει την προηγούμενη εμπορική αίγλη της; Θέλουμε να έχουμε περισσότερες ταβέρνες και μουσικά στέκια ή και καταστήματα; Επιδιώκουμε να έχει κίνηση και τη μέρα ή μόνο τη νύχτα; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».
 
Λέγοντας πως ως ΕΒΕΛ και ως ΕΤΑΠ μαζί με τον φίλο πρόεδρο Θεόδωρο Κρίγγου θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για να μείνει ζωντανή η παλιά πόλη, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Μουσιούττας υπογραμμίζει πως οι προσπάθειες πρέπει να γίνουν με σχεδιασμό, πρόγραμμα και στόχους.
 
«Η ασυντόνιστη ανάπτυξη δεν διαφαίνεται να έχει προοπτική και θα φέρει τον μαρασμό και την εγκατάλειψη, κάτι που απευχόμαστε», σημειώνει, εκφράζοντας προβληματισμό για την «γκετοποίηση της παλιάς Λευκωσίας, γεγονός που υποβιβάζει τις προσδοκίες μας για να έχουμε μια καλαίσθητη, ζωντανή και ευημερούσα παλιά πόλη».
 
Δεν θα ανεχθούμε την απουσία της Λευκωσίας από την τουριστική προβολή
 
Σε σχέση με τον τουρισμό, ο κ. Μουσιούττας θεωρεί πως η Λευκωσία υστερεί, όχι μόνο επειδή απλά δεν έχει θάλασσα, αλλά και διότι ουδέποτε οι εκάστοτε κυβερνήσεις είδαν τη Λευκωσία ως χώρο που μπορεί να ελκύσει τουρίστες.

«Αυτό κατά την άποψή μας είναι λάθος», λέει και καλεί όλους να ρίξουν μια ματιά στο τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη , όπου οι περισσότερες πρωτεύουσες δεν έχουν θάλασσα, απλώς αναπτύσσουν τα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους για προσέλκυση τουριστών.
 
Υποδεικνύει ταυτόχρονα την τεράστια ιστορία της πόλης, τα πολλά πολιτιστικά μνημεία και αρχαιότητες και τις πολλές της επιχειρηματικές εκδηλώσεις.
 
«Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να αναπτύξουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην πρωτεύουσα, όπως είναι ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και ο συνεδριακός τουρισμός. Όμως δυστυχώς, τίποτε ουσιαστικό δεν πράξαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αφήσαμε τη Λευκωσία ξεχασμένη, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι όπως είπατε ‘ο φτωχός συγγενής’ στα θέματα τουρισμού», τονίζει.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, η Λευκωσία έχει και λόγο και ρόλο στα τουριστικά δρώμενα του τόπου, είναι η εναλλακτική οδός που μπορεί να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό με εξειδικευμένα ενδιαφέροντα και απαιτήσεις και γι’ αυτό, το ΕΒΕΛ ζητά από το κράτος να λάβει υπόψη του και τη Λευκωσία όταν προβάλλει την τουριστική Κύπρο στο εξωτερικό.
 
«Δεν θα ανεχθούμε να απουσιάζει η Λευκωσία από την τουριστική προβολή της Κύπρου σε εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Ναι στην προβολή του ‘ήλιου και της θάλασσας’, αλλά ναι και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που τώρα διεθνώς κερδίζουν έδαφος», σημειώνει.
 
Ανησυχίες για τις βιομηχανικές ζώνες
 
Σε σχέση με την ανάπτυξη βιομηχανικών ζωνών, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι χρειάζονται λύσεις καθώς οι ζώνες αυτές κινδυνεύουν λόγω της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης.
 
Όπως εξηγεί, οι πλείστες βιομηχανικές ζώνες και περιοχές είχαν οριοθετηθεί τη δεκαετία του 1970-1980, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε κατάλληλος σχεδιασμός για ζώνη προστασίας που να περιβάλει τις βιομηχανικές ζώνες και περιοχές, με αποτέλεσμα τη σταδιακή επέκταση των οικιστικών ζωνών, μέσα από τις αναθεωρήσεις των τοπικών σχεδίων, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές των βιομηχανικών περιοχών ζωνών.
 
«Σήμερα η μεγάλη  οικιστική ανάπτυξη  απαιτεί την εκδίωξη της  βιομηχανικής ανάπτυξης, παρόλες τις επενδύσεις και υποδομές από το δημόσιο και κρατικό τομέα, αλλά και από τους ιδιώτες επιχειρηματίες», λέει ο κ. Μουσιούττας και συνεχίζει: «Αυτά μας ανησυχούν ιδιαίτερα και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, διότι η χρησιμότητα των βιομηχανικών περιοχών έχει αποδειχθεί επανειλημμένα».
 
«Θεωρούμε ότι και το κράτος έχει την ίδια άποψη μαζί μας, οπότε προσπαθούμε να προστατέψουμε τις βιομηχανικές περιοχές και ζώνες από τον κίνδυνο διάλυσής τους», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κυπριακό και όμως αληθινό: Έβαλε κρεβατάκι της θάλασσας μπροστά στο σπίτι για να μην παρκάρουν - Φωτογραφία

• First Dates: Συγκίνησε ο παίκτης που έχασε τον σύντροφό του στα Τέμπη - «Θα είμαι ερωτευμένος μαζί του αιώνια»

• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας

• Κίτρινη Προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι – Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros

• Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα στην επαρχία Λευκωσίας - Επεκτάθηκε σε υπόγειο οικίας η φωτιά

• Θλίψη: Πέθανε ο Χαράλαμπος Τσιαμπρής - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας



ΠτΔ: «Θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο για το Κυπριακό»

ΠτΔ: «Θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο για το Κυπριακό»

Τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, έδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας  στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» των Επιτροπών Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top