ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπόθεση Αristo: Κατάθεσε ενόρκως ο Θεόδωρος Αριστοδήμου

Υπόθεση Αristo: Κατάθεσε ενόρκως ο Θεόδωρος Αριστοδήμου

Ενώπιον του μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου συνεχίστηκε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης διαχωρισμού οικοπέδων από την εταιρεία Aristo Developer.

Kατά τη σημερινή δικάσιμο κατέθεσε ενόρκως στο δικαστήριο ο Διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας Θεόδωρος Αριστοδήμου, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Αριστοδήμου, αφού κατέθεσε το βιογραφικό του σημείωμά του, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που του υποβλήθηκαν από τον συνήγορο υπεράσπισης Γιώργου Παπαϊωάννου.

Η εταιρεία Aristo σε καμία περίπτωση δεν προέβη σε καταδολίευση του πρασίνου ούτε σε εξαπάτηση του δημοσίου ανέφερε ο κ. Αριστοδήμου σημειώνοντας πως η   αίτηση διαχωρισμού που υποβλήθηκε στο Δ. Πάφου ετοιμάστηκε από το τεχνικό τμήμα του οποίου προΐσταται η σύζυγος του και σ΄ αυτό εργοδοτούνται  άτομα έμπειρα που ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν θα προέβαιναν σε ενέργειες που δεν είναι νόμιμες, όπως είπε.

Περαιτέρω, κατέθεσε δύο Πολεοδομικές άδειες που αφορούν Διαχωρισμό οικοπέδων προσθέτοντας πως η εταιρεία έχει κάνει πάρα πολλούς διαχωρισμούς οικοπέδων και ανέφερε χαρακτηριστικά τον διαχωρισμό τεμαχίου  σε 720 οικόπεδα στο Χά- Ποτάμι στα Κούκλια, όπου –όπως ανέφερε- η εταιρεία πρόσφερε σε πράσινο και κοινοτικό εξοπλισμό πολύ μεγαλύτερη έκταση απ’ αυτή που προνοούσε ο κανονισμός και συγκεκριμένα 219 .921 τ.μ .  

Παρόμοια έργα συνέχισε,  έγιναν και σε άλλες περιοχές Πάφου, Λεμεσού και αλλού. Επίσης κατέθεσε ενόρκως όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σε καμία περίπτωση η εταιρεία δεν προέβη σε καταδολίευση του πρασίνου ούτε και σε εξαπάτηση του δημοσίου.

Πρόσθεσε ακόμη,  πως η δημοσιότητα που πήρε το θέμα εντός και εκτός Κύπρου και η δυσφήμιση της εταιρείας είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της εταιρείας η οποία ήταν μια από τις μεγαλύτερες στον τόπο μας , όπως είπε.

Συγκεκριμένα σχολίασε ότι οι πωλήσεις της Εταιρείας μειώθηκαν κατακόρυφα μετά την δημοσιότητα που δόθηκε στη παρούσα υπόθεση και συγκεκριμένα η αγορά της Κίνας που ήταν η μόνη πηγή ροής συναλλάγματος προς τη Κύπρο, επιδεικνύει μηδενικό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων και ειδικότερα όταν η εταιρεία μετά την υπόθεση αυτή "μαυροπινακίστηκε" κατά την έκφραση του,  στην επίσημη ιστοσελίδα τόσο της Πρεσβείας της Κίνας όσο και του Υπουργείου Οικονομικών της Κίνας. 

Ο κ. Αριστοδήμου ανέφερε πως η εταιρεία είχε κέρδη 160 εκατομμύρια ετησίως ενώ τα τελευταία 10 χρόνια παρά την οικονομική κρίση οι πωλήσεις ακινήτων άγγιξαν τα 800 εκατομμύρια  και ποσοστό 25- 30 % πληρώθηκαν ως φόροι στο Κράτος.

Το 2006 συνέχισε, η οικογένεια Αristo είχε κέρδη από την πώληση ποσοστού  της εταιρείας 50 %, 120 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό των  10 εκατομμυρίων ευρώ καταβλήθηκε για φόρους στο Κράτος.

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις σε σχέση με την θητεία του τόσο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και ως Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, που εξελέγη 4 διαδοχικές φορές στις ετήσιες εκλογές του Ιδρύματος.

Περαιτέρω, πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι δικαιούτο ως Πρόεδρος της Τράπεζας να έχει οδηγό και ελεύθερη χρήση πιστωτικής κάρτας για έξοδα παραστάσεως, είχε τον δικό του οδηγό και ουδέποτε έκανε χρήση της κάρτας αυτής.

Επίσης, με δική του πρωτοβουλία μείωσε το μισθό του ως μη εκτελεστικός Πρόεδρος της Τράπεζας κατά 20% σε πρώτο στάδιο και κατά 50% σε κατοπινό στάδιο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δοθεί το καλό παράδειγμα στους διευθυντές και άλλα στελέχη της  Τράπεζας.

Ανάλογα δικαιώματα είχε και ως πρόεδρος της Εταιρείας, Aristo Developers, όπου και σε αυτή τη περίπτωση ουδέποτε έκανε χρήση της πιστωτικής κάρτας που του παρείχε η εταιρεία παρόλα τα έξοδα παραστάσεων που επιβαρύνετο ο ίδιος προσωπικά, σε αντίθεση με διευθυντικά στελέχη της Εταιρείας.

Ακολούθως πρόσθεσε ότι παρά τη θέση του στην Τράπεζα, ουδέποτε επιχείρησε να μεταφέρει σε καμία χρονική περίοδο χρήματα  στο εξωτερικό, κατά τον επίμαχο χρόνο προ του κουρέματος. Ως αποτέλεσμα δε του κουρέματος, έχασε όλες του τις καταθέσεις, αξιόγραφα και μετοχές που κατείχε, συνολικής αξίας περίπου 80 εκατομμυρίων.

Ο κ. Αριστοδήμου ανέφερε ακόμη πως από το 2008 – 2012 που εξελέγη πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου έχει κάνει καταθέσεις αυτός και η οικογένεια του στην Τράπεζα Κύπρου που ανέρχονται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Εν συνεχεία υποβλήθηκαν στο Θεόδωρο Αριστοδήμου σειρά ερωτήσεων σε σχέση με  τις αποφάσεις τις οποίες έλαβε σε σχέση με τον εν λόγω Διαχωρισμό οικοπέδων ως πρόεδρος και υπεύθυνος χάραξης της πολιτικής και των οικονομικών θυμάτων της Εταιρείας, προέκυψε ότι η Εταιρεία στα πλαίσια του εν λόγω Διαχωρισμού παραχώρησε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που θα μπορούσε να διεκδικήσει αλλά λόγω της ευαισθησίας της Εταιρεία για την προστασία της φυσική διαμόρφωση της περιοχής και της διευκόλυνσης των δημοτών Πάφου.

Μεταξύ αυτών των παραχωρήσεων που σύμφωνα με δύο ανεξάρτητους εκτιμητές, είναι περίπου διπλάσιας αξίας από αυτή για την οποία κατηγορείται η εταιρεία ότι δεν παραχώρησε. Επιπρόσθετα, είναι και η παραχώρηση του 90% του πρασίνου στο μέρος της ανάπτυξης με τον ψηλό συντελεστή δόμησης χωρίς την διεκδίκηση αντισταθμίσματος που η εταιρεία είχε λάβει σε προηγούμενη αίτηση της.

Όσον αφορά τις κατηγορίες ότι έδωσε χρήματα στον 5ο κατηγορούμενο Σάββα Σάββα πρώην Δημοτικό μηχανικό του Δήμου Πάφου ο κ. Αριστοδήμου τις απέρριψε κατηγορηματικά και εξήγησε στο Δικαστήριο γιατί εξέδωσε δύο επιταγές επ’ ονόματι του για το ποσό των 5.000 και 20.000 που αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Συγκεκριμένα εξήγησε  στο Δικαστήριο πως το ποσό των 5.000 δόθηκε για την μετάβαση της αδερφής  του  στην Αγγλία που απεβίωσε από ανίατη ασθένεια , ενώ το ποσό των 20.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκε για σε δύο περιπτώσεις για ταξίδι αναψυχής που έκανε με την οικογένεια του.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ζητούσε από τον οδηγό – υπάλληλο του που εξαργύρωνε τις επιταγές να φέρνει τα χρήματα σε χαρτονομίσματα των πεντακοσίων.

Ο ίδιος είπε επίσης πως ποτέ δεν χρησιμοποιούσε πιστωτική κάρτα και πως πάντα χρησιμοποιούσε μετρητά.

Αναφέρθηκε και στα όσα είχαν δημοσιευτεί όταν βρίσκονταν κρατητήρια του κεντρικού αστυνομικού σταθμού Πάφου και αναγκάστηκε – όπως είπε- για λόγους υγείας να διακομισθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο . Κατέθεσε μάλιστα ενώπιον του Δικαστηρίου βεβαίωση ιατρικού προσωπικού όσον αφορά το θέμα της υγείας του.

Συγκεκριμένα αρχικά του υποβλήθηκαν ερωτήσεις σε σχέση με το θέμα υγείας που αντιμετωπίζει και πιο συγκεκριμένα τις δυο μεταμοσχεύσεις στις οποίες υποβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα πίεσης και ζάχαρου και εξέφρασε τη λύπη του για τα ειρωνικά σχόλια που καθημερινά έβλεπε στα ΜΜΕ σε σχέση με το θέμα αυτό.

Η υπόθεση θα συνεχιστεί εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου με την αντεξέταση του Θεόδωρου Αριστοδήμου από την κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από τον Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top