ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: 'Ζητούμενο η ανάδειξη της κρισιμότητας του Κυπριακού απο Ε.Ε. να μετατραπεί σε θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες'

ΥΠΕΞ: 'Ζητούμενο η ανάδειξη της κρισιμότητας του Κυπριακού απο Ε.Ε. να μετατραπεί σε θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες'

Το ζητούμενο για μας αυτή την στιγμή είναι η ανάδειξη που υπάρχει από πλευράς Ε.Ε της κρισιμότητας του Κυπριακού, να μετατραπεί σε θετικές εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλιών δήλωσε σήμερα στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό δρομολόγιο» στο τρίτο του ΡΙΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

 Διττή η προσέγγιση σε σχέση με τα Ευρωτουρκικά στην έκθεση Μπορέλ για το πως θα εξελιχθεί η σχέση της με την Τουρκία, «Σε γενικές γραμμές η έκθεση Μπορέλ αφού καταγράφει την κατάσταση πραγμάτων επιζητεί να ακολουθήσει μια διττή προσέγγιση σε σχέση με τα Ευρωτουρκικά και διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η τελική πορεία που θα ακολουθηθεί από πλευράς Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία εξαρτάται αποκλειστικά από τη συμπεριφορά της Τουρκιάς».

Το Κυπριακό βασικό στοιχείο στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, «Τι θεωρούμε θετικό πέραν από την έκθεση είναι το γεγονός ότι αναδεικνύεται και από την συζήτηση που έγινε, το Κυπριακό ως το βασικό στοιχείο για τις σχέσεις της Ε.Ε και της Τουρκίας κι ότι χωρίς την λύση του Κυπριακού δεν θα μπορούμε να μιλάμε για εξομάλυνση των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι πολύ διαφορετικό να το ακούμε και πολύ διαφορετικό να βλέπουμε να συνδέεται με αυτό που λέμε θετική ατζέντα για την Τουρκία. Γενικότερα στην παρούσα συγκυρία που βρισκόμαστε πριν την άτυπη διάσκεψη που γίνετε η προετοιμασία γι’ αυτή την άτυπη διάσκεψη και υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον και από τους θερμούς της Ε.Ε και απ’ τα κράτη μέλη και θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό μήνυμα όσον αφορά την Τουρκία».

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου τι είναι αυτό που θα ο αποτελέσει το «καρότο» και το όφελος προς την Τουρκία από την Ε.Ε. ο κύριος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε αρχικά ότι δεν έχει δοθεί τίποτα στην Τουρκία αυτή τη στιγμή, θα δοθεί εάν ανταποκριθεί συγκεκριμένα,  «Η Τουρκία ζητά όπως μέσα στο πλαίσιο ενίσχυσης των Ευρωτουρκικών σχέσεων να γίνει επικαιροποίησει της τελωνειακής Ένωσης, κάτι που θα βοηθήσει τις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη μέλη και την Ε.Ε. σε μια δύσκολη συγκυρία οικονομική, βλέπετε τι γίνεται στην Τουρκία. Για παράδειγμα το θέμα  της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου για κατόχους Τουρκικών διαβατηρίων, είναι ένα άλλο αίτημα από πλευράς Τουρκίας. Υπάρχουν διάφορα αιτήματα από πλευράς Τουρκίας τα οποία συνδέονται και με μέτρα. Δηλαδή αν ανταποκριθεί η Τουρκία τότε θα μπορούμε να αρχίσουμε την συζήτηση για αυτά τα πράγματα. Αν δεν ανταποκριθεί και οδηγηθεί σε ενέργειες που ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνής νομιμότητας υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις, πάλι οικονομικής φύσεως, τουριστικής φύσεως οι οποίες θα εφαρμοστούν».

Τρία πολιτικά θέματα αποτελούν ορόσημο τα οποία θα κρίνουν τις αποφάσεις της Ε.Ε., «Ένα απ’ αυτά είναι το Κυπριακό. Πρώτο σημαντικό ορόσημο η ουσιαστική συμμετοχή της Ε.Ε. Αυτό είναι ένα πρώτο ορόσημο  έχει τεθεί από την Ε.Ε. Ένα δεύτερο είναι το πως θα τοποθετηθεί η Τουρκία στις συζητήσει που θα γίνουν στην άτυπη με στόχο την επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών. Η επιμονή σε μια λύση η οποία ξεφεύγει και του πλαισίου των Η.Ε και των θέσεων και προσεγγίσεων της Ε.Ε. αντιλαμβάνεστε ότι θα έχει ένα αρνητικό πρόσημο στο συγκεκριμένο ορόσημο. Άρα όλα αυτά θεωρούμε είναι πολύ σημαντικά έτσι ώστε να δούμε και στην πράξη κατά πόσον η Τουρκία εννοεί όλα αυτά που λέει», ανέφερε ο κύριος Χριστοδουλίδης.

Από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ εξαρτάται η ουσιαστική συμμετοχή της Ε.Ε στην άτυπη Πενταμερή, «Όμως δεν θα συγκαλέσει κάποιον σε μια συνάντηση όταν γνωρίζει ότι δεν επιθυμούν όλα τα μέρη για το συγκεκριμένο οργανισμό να εκπροσωπείται στην συνάντηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ενστάσεις της Τουρκίας. Ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι να μην βλέπουν τόσο θετικά τη συμμετοχή της Ε.Ε. Η Ε.Ε έχει διαβιβάσει και στο Γ.Γ. του ΟΗΕ την επιθυμία της να είναι εκεί. Είναι μια θέση που και δημόσια έχει εκφραστεί και προς την Τουρκική πλευρά και θα πρέπει να αναμένουμε πως θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο θέμα. Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει πρόσκληση προς την Ε.Ε».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top