Συγκεκριμένα, με γραπτή δήλωση που εξέδωσε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι "η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι το πρώτο διεθνές νομικά δεσμευτικό μέσο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας" και πως "στοχεύει στη διασφάλιση ουσιαστικής νομικής προστασίας σε γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο".
Όπως σημειώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, "αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει αυξηθεί σε νέα επίπεδα παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και των πολλών συγκρούσεων, όπου οι γυναίκες είναι τα πρωταρχικά θύματα".
Ο Ζ. Μπορέλ σημειώνει ότι "τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ηγεσία και να ενισχύσουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όχι για υπαναχώρηση".
"Γι `αυτό δεν μπορούμε παρά εκφράσουμε βαθιά λύπη και να δηλώσουμε ότι είναι ακατανόητη η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από αυτήν τη σύμβαση που φέρει ακόμη και το όνομα της Κωνσταντινούπολης", προσθέτει.
"Αυτή η απόφαση ενέχει το ρίσκο να θέσει σε κίνδυνο την προστασία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην Τουρκία", τονίζει ο Μπορέλ, προειδοποιώντας ότι "στέλνει επίσης ένα επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο".
"Επομένως, δεν μπορούμε παρά να παροτρύνουμε την Τουρκία να αντιστρέψει την απόφασή της".
"Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα συμπαραταχθεί σύντομα ξανά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, ένα θεμελιώδες στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της ισότητας τον 21ο αιώνα".
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ