Θέματα ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των σχολείων, τέθηκαν στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ΟΕΛΜΕΚ και επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση, πρέπει να είναι ανοικτά τα σχολεία και να μην ξανάκλείσουν, και ειδικά για τα γυμνάσια ειπώθηκε ότι πρέπει να ανοίξουν και να μην υπάρξει περίπτωση να ξανακλείσουν και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα, πρέπει να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα.
Εποικοδομητική η συνάντηση
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ για τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, είπε ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση καταρχήν.
«Τέθηκαν θέματα ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των σχολείων. Το πρώτο και κύριο θέμα είναι ότι και ο ίδιος και εμείς ως οργάνωση, τονίσαμε ότι ναι πρέπει να είναι ανοικτά τα σχολεία και να μην ξανακλείσουν», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι και για τα γυμνάσια «είπαμε ότι πρέπει να ανοίξουν και να μην υπάρξει περίπτωση να ξανακλείσουν και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα, πρέπει να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα».
«Εμείς τονίσαμε, ειδικά για το γυμνάσιο, ότι θέλουμε να γίνει το rapid test πριν επιστρέψουν τα παιδιά και συμφώνησε και ο κ. Τσιούτης», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι έθεσαν στον Δρ Τσιούτη το θέμα των εμβολίων, ο οποίος τους είπε ότι η επιδημιολογική ομάδα και πριν ένα μήνα περίπου είχε αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί, αφού είναι στην πρώτη γραμμή με την επιστροφή τους στο σχολείο.
«Μας ανέφερε ότι τώρα ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και μέσα στις προτεραιότητες που θα δοθούν για κάποια επαγγέλματα θα είναι και οι εκπαιδευτικοί», πρόσθεσε.
Ο κ. Πολυβίου είπε, επίσης, ότι έθεσαν στον Δρ Τσιούτη και το θέμα του τεστ με σάλιο.
«Είπε ότι αναμένει η επιδημιολογική ομάδα τα στοιχεία για να δει πράγματι αν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το πράγμα και αν μπορεί να εφαρμοστεί θα το προωθήσουν και αυτό», σημείωσε.
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι έγινε πολύ συζήτηση πάνω στα θέματα ιχνηλάτησης στα σχολεία.
«Ειδικά στα Λύκεια, επειδή η ιχνηλάτηση γίνεται με τον "σταυρό", δηλαδή αν ένα παιδί βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό, ο μπροστινός, ο πισινός, δεξιά, αριστερά, αμέσως θεωρούνται ότι είναι επαφές και μένουν στο σπίτι, τού εξηγήσαμε ότι με τις επιλογές, με τις συνδιδασκαλίες, αυτό το πράγμα δεν είναι αρκετό. Δηλαδή το παιδί μπορεί να πάει σε άλλη αίθουσα, να πάει στη γυμναστική και είπαμε ότι πρέπει επιτέλους εκεί να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, να ετοιμαστεί ένα πρωτόκολλο που να είναι πιο ξεκάθαρο και να εφαρμόζεται σε όλα τα σχολεία και συμφώνησε και είπε ότι θα μελετήσει τα δεδομένα και θα το προωθήσει», συμπλήρωσε.
Όταν θα είναι έτοιμος, συνέχισε ο κ. Πολυβίου, «θα μας κοινοποιήσει και τις αποφάσεις του και να ξέρουμε και εμείς ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις».
Σε ερώτηση αν τους ανέφερε πότε θα συνέλθει η επιδημιολογική ομάδα για να συζητήσει το θέμα των σχολείων, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι ο Δρ Τσιούτης τους είπε ότι κάθε Τρίτη συνέρχεται η επιδημιολογική ομάδα.
«Τώρα αν θα καθίσουν την ερχόμενη Τρίτη να συζητήσουν και να δουν τα δεδομένα, αν αντί 2 του Απρίλη να ανοίξουν τα γυμνάσια πιο γρήγορα, δεν το ξέρω. Είναι θέμα δικό τους αφού εξετάσουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπάρχουν», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πολυβίου είπε ότι ως Γραμματεία εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την συνάντηση και τα αποτελέσματα της.
«Είπαμε ότι τέτοιες συναντήσεις είναι απαραίτητες, γίνονται ώστε να υπάρξει μια κοινή γραμμή, μια φόρμουλα για τέτοιες περιπτώσεις, πανδημιών, έκτακτων αναγκών και να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή και να λαμβάνουμε αποφάσεις τη μια, να τις αναιρούμε της άλλη και αναμένουμε να δούμε τώρα τις αποφάσεις του κ. Τσιούτη και να δούμε πώς προχωρούμε», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει την πορεία διαμαρτυρίας που εξήγγειλαν οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Πολυβίου είπε ότι η θέση της Οργάνωσης «είναι ότι ναι και εμείς θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία, υποστηρίζουμε αυτό το αίτημα των γονιών, είναι δικαίωμα τους να εξαγγείλουν οποιαδήποτε μέτρα».
«Εμείς θα συνεχίσουμε την τηλεκπαίδευση μέχρι που να ληφθεί η απόφαση να επιστρέψουν τα παιδιά», συμπλήρωσε.
Διακοπή σύμβασης εκπαιδευτικού
Σε ερώτηση για τη διακοπή της σύμβασης εκπαιδευτικού, ο κ. Πολυβίου είπε ότι από τη στιγμή που το διάταγμα υπέχει θέση κανονισμού λειτουργίας των σχολείων, «είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις αυτές αφού είναι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων».
«Από ό,τι έχω πληροφορηθεί στο συγκεκριμένο συνάδελφο έδωσαν κάποιες μέρες προθεσμία για να κάνει το τεστ και αρνήθηκε και επειδή ήταν συμβασιούχος εκεί υπάρχει ο εύκολος τρόπος διακοπής του συμβολαίου του. Πιστεύω όμως ότι είναι ένα μέτρο πολύ ακραίο. Θα μπορούσε κάλλιστα και με τους συναδέλφους, όσοι υπάρχουν, που είναι ευτυχώς πολύ λίγοι, να δοθεί άδεια άνευ απολαβών σε αυτούς τους συναδέλφους, να καθίσουν στο σπίτι τους και όταν τα πράγματα βελτιωθούν να επιστρέψουν στο σχολείο. Δεν ξέρω τώρα η νομοθεσία με τους συμβασιούχους αν δεν επιτρέπει αυτό το πράγμα, δηλαδή άδεια άνευ απολαβών», πρόσθεσε.
Στο συγκεκριμένο συνάδελφο, συνέχισε ο κ. Πολυβίου, «αντιλαμβάνομαι διακόπηκε το συμβόλαιο του, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ξανά επιστρέψει στο σχολείο με νέα σύμβαση όταν τα πράγματα ξεκαθαρίσουν».
«Και φυσικά, εμείς σεβόμαστε και την άρνηση τους και την απόφαση τους και θα κρίνει όπως λένε και οι ίδιοι το δικαστήριο αφού έχουν προσφύγει στο δικαστήριο», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις