ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο 4% του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου και άτυποι μετανάστες, λέει η Κυβέρνηση και ζητά ανάλογη μεταχείριση από ΕΕ

Στο 4% του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου και άτυποι μετανάστες, λέει η Κυβέρνηση και ζητά ανάλογη μεταχείριση από ΕΕ

Η Κύπρος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ με τον τρόπο που της αναλογεί σε σχέση με την πίεση που δέχεται λόγω των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως οι αιτητές πολιτικού ασύλου και οι άτυποι μετανάστες φθάνουν στο 4% του πληθυσμού της χώρας . 

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η Κύπρος θα συμμετάσχει στις 20 Μαρτίου στην Υπουργική Διάσκεψη των MED5 για το Μεταναστευτικό, όπου θα την εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, πρόκειται για μια πολύ σημαντική Διάσκεψη για την Κύπρο, αφού οι πέντε χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ θα συντονιστούν ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια της ΕΕ για τη συγκρότηση μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής.

"Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το θέμα γιατί η Κύπρος είναι η χώρα που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές σε αναλογία πληθυσμού με κίνδυνο τη δημογραφική αλλοίωση, αφού έχουμε φτάσει πλέον οι αιτητές πολιτικού ασύλου και οι άτυποι και παράνομοι μετανάστες να είναι το 4% του πληθυσμού στην Κύπρο, ενώ στον ευρωπαϊκό χώρο το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 1%", πρόσθεσε.

Είναι δεδομένο, συνέχισε, "ότι εξαντλήθηκε και η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Είναι περιορισμένες οι δυνατότητές μας και τις έχουμε εξαντλήσει. Για αυτό βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές της κυπριακής Κυβέρνησης η αντιμετώπιση αυτού του πολύ υπαρκτού προβλήματος".

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει το θέμα αυτό κάθε φορά που έχει συνομιλία τηλεφωνική ή τηλεδιάσκεψη με ηγέτες χωρών της ΕΕ αλλά και στις τηλεδιασκέψεις που γίνονται με ομάδες χωρών "γιατί θεωρούμε ότι θα πρέπει η Κϋπρος να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ με τον τρόπο που της αναλογεί σε σχέση με την πίεση που δέχεται".

Υπενθύμισε πως στην περίπτωση της Κύπρου ούτε η FRONTEX μπορεί να βοηθήσει την έλευση δια θαλάσσης μεταναστευτικών ροών γιατί η Τουρκία δεν την δέχεται στις περιοχές που γειτνιάζουν με την Κύπρο, ενώ σε άλλες περιοχές όπως το Αιγαίο η FRONTEX παίζει μεγάλο ρόλο.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ένα πρόγραμμα, το τελευταίο διάστημα, για να να περιορίσει τις ροές και τις πηγές από όπου έρχονται, "δηλαδή της έλευσης δήθεν φοιτητών, που στη συνέχεια μετατρέπονται σε αιτητές πολιτικού ασύλου ή παράτυπους μετανάστες, τους εικονικούς γάμους και την έλευση μέσω της γραμμής αντιπαράταξης όπου εκεί έρχονται και στοχευμένα και δασκαλεμένοι μέσω Τουρκίας".

Για την επιστολή που έστειλε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε αυτήν, με επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την Επίτροπο στην επιστολή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι το θέμα της επιστροφής Λιβανέζων που έρχονταν με καΐκια στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών απαντά πλήρως και τεκμηριωμένα ότι η επιστροφή αυτών των ανθρώπων έγινε με την πλήρη συνοδεία της Λιμενικής Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεννόηση με τις αρχές του Λιβάνου, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως όσοι εστάλησαν πίσω στον Λίβανο δεν είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ρωτήθηκαν και δεν ήθελαν να αιτηθούν πολιτικό άσυλο. Είκοσι τέσσερις, οι οποίοι ζήτησαν να αιτηθούν πολιτικού ασύλου, κατέβηκαν από τις βάρκες και τους δεχτήκαμε, είπε.

Για το θέμα της πανδημίας και τον τρόπο που η Δημοκρατία χειρίζεται το Κέντρο Υποδοχής "Πουρνάρα", ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλυσε και εξήγησε στην αρμόδια Επίτροπο πως ό,τι συμβαίνει για τους Κύπριους συμβαίνει και για τους άτυπους μετανάστες ή τους αιτητές πολιτικού ασύλου.

Δηλαδή όταν έγιναν οι χαλαρώσεις των μέτρων άνοιξαν και οι πύλες του Πουρνάρα και μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βγουν έξω στέλνοντας δυο sms, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top