Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη και αφορά συνέχιση των συνομιλιών από όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά, είπε σήμερα ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς κατά την παραμονή του στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα, με την ευκαιρία των εορτασμών για την Ελληνική Επανάσταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας που επίσης θα παρίσταται στους εορτασμούς, είπε ότι γίνονται συζητήσεις και διεργασίες για να υπάρξει σειρά επαφών του Προέδρου με κάποιους εκ των ηγετών που θα είναι εκεί, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Ρώσος Πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε, όμως, ότι θα ανακοινωθούν εάν και εφόσον διευθετηθούν.
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις θέσεις της Κυβέρνησης επί του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα ότι, από την επομένη της διάσκεψης του Κραν Μοντανά, η θέση του Προέδρου είναι δεδομένη και αφορά συνέχιση των συνομιλιών από όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά, εντός του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ, με τη δουλειά και τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε, βάσει των ψηφισμάτων των ΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ, των Συμφωνιών Κορυφής, και της συμφωνίας του Φεβρουαρίου 2014.
Αυτό το έδωσε και γραπτώς ο Πρόεδρος στον ΓΓ τον Σεπτέμβριο και του υποδείκνυε και τρόπους για προετοιμασία της επανάληψης των συνομιλιών. Αυτή τη θέση την επανέλαβε σε όλες τις συναντήσεις του με τον ΓΓ των ΗΕ, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σε επαφές με τα ΗΕ στις Γενικές Συνελεύσεις και άλλες επαφές με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας.
Η δική μας πλευρά ήταν πάντοτε έτοιμη να συζητήσει σε αυτό το πλαίσιο που καθόρισε ο ΓΓ των ΗΕ από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το πλαίσιο. Η χώρα μας είναι και μέλος της ΕΕ και κανείς στην ΕΕ δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί δύο κράτη. Η επιδίωξη στην άτυπη σύνοδο για την Κύπρο στη Γενεύη είναι η σύγκλιση απόψεων για επανέναρξη των συνομιλιών με βάση αυτά που έχω περιγράψει».
Ερωτηθείς αν η ΕΕ θα είναι παρατηρητής κατά τη διάσκεψη στη Γενεύη, είπε ότι «έχει ενστάσεις αυτή την ώρα η τουρκική πλευρά για να είναι παρούσα η ΕΕ. Φυσικά η ΕΕ δια δηλώσεων Μπορέλ, θεωρεί ότι πρέπει να είναι εκεί με εκπρόσωπος της για να συμμετέχει στην ομάδα του ΓΓ των ΗΕ. Για μας ο ρόλος της ΕΕ όχι μόνο είναι επιθυμητός αλλά και δεδομένος καθότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και συμβατή με το κεκτημένο».
Κληθείς να πει κατά πόσο η Κυβέρνηση θα μελετήσει αίτημα από την ευπαθή ομάδα των μεταμοσχευμένων να λάβουν το εμβόλιο που επιλέξουν, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το θέμα είναι αποκλειστικά και μόνο επιστημονικό». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ευαισθησίες έχουμε και τα αυτιά μας ανοικτά και αντιμετωπίζουμε το θέμα της πανδημίας και των χρόνια πασχόντων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με αποδεδειγμένη ευαισθησία, αυτή που οφείλουμε να δείχνουμε σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού. Έχουν τους συνδέσμους τους, συνομιλούν συνεχώς με το Υπουργείο Υγείας, υπάρχουν οι επιστήμονες και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί μέσα σε επιστημονικά πλαίσια και θα δοθεί λύση».
Ερωτηθείς ποιος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ΕΕ έδωσε δείγματα γραφής ότι επιθυμεί να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο, υπενθυμίζοντας ότι στη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από την τότε Ύπατη Εκπρόσωπο κα Μογκερίνι.
Τέλος, ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για την πολιτική ισότητα, είπε ότι «ο κ. Νεοφύτου δεν έχει εκφύγει σε κανένα σημείο από το συμφωνημένο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η Κυβέρνηση επικαλείται και ζητά οι συνομιλίες να γίνουν σε αυτή τη βάση και αυτά έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό. Τώρα, εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν άλλες επιδιώξεις σε ό,τι αφορά την ερμηνεία και εφαρμογή της πολιτικής ισότητας, αυτό είναι και το θέμα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με το αδιέξοδο και είναι ένας από τους λόγους που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μέχρι τώρα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις