Τη στήριξη των Ευρωβουλευτών στην ολοκλήρωση των εμβληματικών προγραμμάτων της ΕΕ για τον τομέα της υγείας, ζήτησε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, απευθυνόμενη στη Σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η οποία εξέτασε το πρόγραμμα δράσης της Ένωσης στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2021-2027 (το Πρόγραμμα "EU4Health").
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε η Επίτροπος «αυτή είναι μια σημαντική μέρα. Το τέλος ενός ταξιδιού και η αρχή ενός άλλου. Είμαι περήφανη που βρίσκομαι μπροστά σας σήμερα καθώς συζητάμε και ελπίζουμε να υιοθετήσουμε το πρόγραμμα EU4Health».
«Οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ αναμένουν από εμάς να ενεργήσουμε - ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας, εκλεγμένοι δημοκρατικά. Περιμένουν από εμάς να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, που έγιναν εμφανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και να διασφαλίσουμε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στο μέλλον», δήλωσε.
«Με το πρόγραμμα EU4Health, διαθέτουμε τα εργαλεία για να κάνουμε μακροχρόνιες αλλαγές».
«Μαζί, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της δημόσιας υγείας. Οι στοχευμένες επενδύσεις, για την ενίσχυση της ετοιμότητας για την κρίση και την οικοδόμηση ισχυρότερων, πιο ανθεκτικών και πιο προσιτών συστημάτων υγείας, είναι βασικές», τόνισε.
«Αυτό το μήνυμα εμφανίζεται έντονα και ξεκάθαρα στο πρόγραμμα EU4Health, το οποίο αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή στην πολιτική για την υγεία», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου.
«Θέλω να ευχαριστήσω αυτό το Κοινοβούλιο για την υποστήριξή του σε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα. Χάρη σε εσάς, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε σε 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον ευρωβουλευτή Buşoi, καθώς και τους σκιώδεις εισηγητές, για την εξαιρετική συνεργασία», δήλωσε η Επίτροπος.
«Οι συνεισφορές σας συνέβαλαν στην επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας τον Δεκέμβριο μαζί με τη γερμανική Προεδρία.
Αυτή η συμφωνία, που επιτεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ, απεικονίζει τη δύναμη της συνεργασίας και τις δυνατότητές μας να αποδώσουμε συγκεκριμένα οφέλη σε ολόκληρη την Ένωση», τόνισε.
Σε σχέση με το πρόγραμμα EU4Health, η Επίτροπος τόνισε ότι «θα υποστηρίξει την καταπολέμηση των διασυνοριακών απειλών για την υγεία, θα ενισχύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης, θα οδηγήσει στην ψηφιοποίηση της υγείας και θα ενισχύσει την πρόληψη των ασθενειών».
Όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος «σκοπεύουμε να δομήσουμε το πρώτο πρόγραμμα εργασίας EU4Health για το 2021 κατά μήκος αυτών των τεσσάρων πτυχών, με μια εγκάρσια προτεραιότητα στον καρκίνο για να υποστηρίξουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου».
«Η σοβαρότητα της κρίσης στην υγεία απαιτεί την ταχεία έγκριση του κανονισμού EU4Health. Είμαστε αποφασισμένοι ότι το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας EU4Health θα είναι έτοιμο για έγκριση το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε δράσεις σε επίπεδο ΕΕ αργότερα το 2021», πρόσθεσε.
«Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε στο Κοινοβούλιο τις εργασίες με τη διευθύνουσα ομάδα EU4Health και τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη», σημείωσε.
«Η στενή συνεργασία μας έχει φτάσει σε αυτό το σημείο και μόνο εάν συνεχίσουμε με αυτό το πνεύμα, μπορούμε να παραδώσουμε το πρόγραμμα υγείας που οι Ευρωπαίοι χρειάζονται και αξίζουν», ανέφερε.
«Η πανδημία μας έχει διδάξει σκληρά μαθήματα και έχει επισημάνει τομείς όπου πρέπει να αναλάβουμε αποφασιστική δράση», υπενθύμισε.
«Γνωρίζοντας τι ξέρουμε τώρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παλιό φυσιολογικό. Αντ `αυτού, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε με τρόπο που βλέπει το μέλλον και παρέχει συγκεκριμένα οφέλη και προστασία στους πολίτες.
Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η Κομισιόν ενέκρινε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ένα πακέτο για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.
«Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει έναν ενημερωμένο κανονισμό για σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία και προτάσεις για την ενίσχυση των βασικών μας φορέων: το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», επεσήμανε.
«Το πακέτο βρίσκεται υπό συζήτηση με τα κράτη μέλη, καθώς και με την επιτροπή ENVI και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι προτάσεις θα γίνουν σύντομα πραγματικότητα. Βασίζομαι στην υποστήριξή σας», σημείωσε η Επίτροπος.
«Όπως γνωρίζετε, θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας σχετικά με μια Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (HERA) για την ενίσχυση της πρόσβασης και της διαθεσιμότητας ιατρικών αντιμέτρων αργότερα μέσα στο έτος», υπενθύμισε στην ολομέλεια.
«Εν τω μεταξύ, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τις πρώτες δράσεις στο πλαίσιο του HERA Incubator για την υποστήριξη της παραγωγής και της παράδοσης προσαρμοσμένων ή νέων εμβολίων COVID-19. Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας και ότι πρέπει επειγόντως να προβλέψουμε και να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη απειλή των παραλλαγών κορωνοϊού», τόνισε η Επίτροπος.
«Βασίζομαι στη συνεχή υποστήριξή σας στην εφαρμογή του προγράμματος EU4Health καθώς και στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία. Μαζί, αυτές οι προτάσεις θα διασφαλίσουν ότι η ΕΕ είναι πιο υγιής, πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη. Με την εφαρμογή αυτών των δράσεων θα διασφαλίσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η υγεία τους είναι η προτεραιότητά μας. Ας το κάνουμε μαζί», κατέληξε η Επίτροπος απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις