ΚΟΙΝΩΝΙΑ

'Ένα νέο κύμα φτώχειας θα μας πλήξει ως κοινωνία με θύμα τις γυναίκες', δηλώνει η Αργεντούλα Ιωάννου

'Ένα νέο κύμα φτώχειας θα μας πλήξει ως κοινωνία με θύμα τις γυναίκες', δηλώνει η Αργεντούλα Ιωάννου

Η μέρα της γυναίκας , είναι μια μέρα στενά συνδεδεμένη με την διεκδίκηση δικαιωμάτων και ισότητας της.

Φέτος η μέρα της γυναίκας, 8 Μαρτίου, είναι μια ακόμα πιο ξεχωριστή μέρα. Καθώς η πανδημία έφερε στην επιφάνεια αρκετές ανισότητες και θαμμένα προβλήματα.

Μιλώντας με την Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και μέλος της Συντονιστικής του Δικτύου κατά της βίας των γυναικών, Αργεντούλα Ιωάννου τονίστηκαν σημαντικά θέματα όπως το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας οι μονογονιοι περνούν ακόμα πιο δύσκολα ,καθώς οπως αναφέρει η κ.Ιωάννου "Σκεφτείτε το "βάρος" που έχει μια γυναίκα με την φύλαξη των παιδιών και να περνά την διαδικασία των μηνυμάτων και ταυτόχρονα να βρίσκεται απομονωμένη σε ένα σπίτι με παιδία ή ακόμα και να υπάρχουν κρούσματα στο σπίτι. Πως μπορεί μια μάνα να ανταπεξέλθει"

Σε τέτοιες εποχές κρίσεων, φαίνονται τα καλά και τα αρνητικά της έλλειψης κοινωνικού κράτους, στην περίπτωση της Κύπρου όπως σχολιάζει η κ.Ιωάνου "Οι μηχανισμοί προστασίας των γυναικών , ο εθνικός μηχανισμός για τα δικαιώματα της γυναίκας είναι υποβαθμισμένοι και δεν εφαρμόζεται κανένα απολύτως στρατηγικό σχέδιο".

Δεν δίστασε να θυμήσει και να αναφερθει σε ένα συγκλονιστικό γεγονός που ταρακούνησε ολόκληρη της Κύπρο με την υπόθεση του κατα συρροή δολοφόνου γυναικών. "Ακόμα και μετά τις τραγικές δολοφονίες γυναικών τα τελευταία δυο χρόνια , και την υπόθεση του κατα συρροη δολοφόνου που συγκλόνισε την Κύπρο, δεν έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο πολιτικής για την αντιμετώπιση της βίας κατα των γυναικών μεχρι σήμερα, ούτε απο αστυνομία ούτε απο το γραφείο ευημερίας που λειτουργεί ως ο κοινωνικός μηχανισμός στήριξης των γυναικών" καταλήγει το μέλος της Συντονιστικής του Δικτύου κατά της βίας των γυναικών, Αργεντούλα Ιωάννου.

Στην πορεία εξέφρασε την άποψη ότι εκεί οπου αποδυναμώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος, τα δικαιωμάτα των γυναικών οπισθοχωρουν ακόμα περισσότερο.

Ενώ όπως τονίζεί, το κρισιμότερο για να αποδείξουμε πόσο πολιτισμένη κοινωνία ειμαστε , το πρώτιστο καθήκον της κυπριακής κοινωνίας και του κράτους είναι να αντιμετωπίσει την γυναικεία φτώχεια. "Γιατί οι ευάλωτες ομάδες γυναικών σε περιοδους πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής κρίσης υφίστανται περισσότερα πλήγματα, επιστρέφουν στο σπίτι , βρίσκονται χωρίς κρατική στήριξη , χωρις εισοδήματα, χωρίς δομές προστασίας και ολοένα και μεγαλώνει το χάσμα των ανισοτήτων πλεον".

Οπως αναφέρει η κ.Ιωάννου, "η φτωχεια και βια είναι τα δυο καίρια εγκλήματα κατα των γυναικών που τώρα βρίσκονται σε έξαρση"

Πως αντιμετωπίζει είναι μια γυναίκα μονογονιός τις σημερινές συνθήκες;

Η Αργεντούλα Ιωάννου, ως Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών αναφέρει "Είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους μονογονιούς να αντιμετωπίζουν τις σημερινες συνθήκες που επιβάλλει η κρίση της πανδημίας και τα μέτρα, χωρίς να υπάρχουν υποστηρικτικές δομές απο το κράτος. Πολλες  γυναίκες δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά , βρίσκονται στο σπίτι μετά τα σχολεία με τα παιδιά και δεν έχουν άλλους τρόπους να βοηθηθούν"

Μάλιστα μας παρέπεμψε σε μια έρευνα που έγινε αυτη την περιόδο εν μέσω πανδημίαςη οποία αναφέρει ότι  υπάρξουν αυξανόμενα κρουσματα ενδο-οικογενειακής βίας και ότι για τις εργαζομενες γυναίκες ,η έρευνα αυτή έχει καταδείξει ότι το 72% των εργαζομενων γυναικών οχι μόνο έχουν επηρεαστεί αρνητικά απο την πανδημία αλλά νιώθουν τεράστια ανασφάλεια για την θέση εργασίας τους και για την δυνατότητα τους να εργοδοτηθούν ξανά σε περίπτωση που θα βρεθούν σε ανεργία.

"Κρούουμε, τον κωδωνα του κινδύνου για την κρίση  οικονομική, κοινωνική την οποία θα ακολουθήσει της πανδημίας. Αισθάνομαι ότι ένα νεό κύμα φτώχειας θα μας πλήξει ως κοινωνίες με μεγαλύτερα και βαρύτερα θύματα τις γυναίκες και ολο αυτο το πρόβλημα προυποθετει πολιτικες ενός κοινωνικού κράτους το οποίο σήμερα δεν υπάρχει, εχει ισοπεδωθεί. "

 Τέλος και επι ευκαιρίας της 8 Μαρτίου αλλά και των βουλευτικών εκλογών δε μπορούσε να παραλείψει να αναφερθεί στην σημαντικότητα συμμετοχής γυναικών στην Βουλή.  "Είμαστε μπροστά σε βουλευτικές εκλογές και δε μπορούμε να το αγνοήσουμε . Η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στη Βουλη είναι υποβαθμισμένη, αφου η εκπροσώπηση γυναικών στη Βουλή είναι στο 20%, ενα θλιβερό ποσοστό για μια ευρωπαική χώρα. Είναι ώρα οι γυναίκες να αποκτήσουν την δική τους φωνή , να μιλούν με τα δικά τους λόγια , διεκδικώντας τα δικαιώματα τους. Δεν είναι αυτοσκοπός η εκλογή περισσότερων γυναικών στη Βουλή αλλά το βλέπουμε σαν ένα εργαλείο για να μπορούν οι γυναικές να διεκδικούν τα δικαιωματα τους και την πλήρη ισοτιμία", ανέφερε καταλήγοντας η κ.Ιωάννου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κώστας Σημίτης: Συγκίνηση για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας - Την Πέμπτη η κηδεία του, τετραήμερο το εθνικό πένθος

• Δείτε βίντεο με 12χρονη μαθήτρια να πιάνει τον Σταυρό στην παγωμένη λίμνη των Ιωαννίνων

• Τουρισμός: Πόσα έβαλε στα ταμεία η Κύπρος; Οι χώρες που μας προτίμησαν - Ποιοι ξόδεψαν τα περισσότερα

• Αρχίζει σήμερα στο Παρίσι η δίκη του Νικολά Σαρκοζί

• Στην Κύπρο τα δυο τυχερά δελτία του τζόκερ: Πόσα βάζουν στην τσέπη οι τυχεροί - Αυξάνονται τα εκατομμύρια στην επόμενη κλήρωση

• Σήμερα η δεύτερη αργία του έτους - Ποιες είναι οι υπόλοιπες και πότε



«Ξεκινήσαμε προετοιμασία για διευρυμένη διάσκεψη τον Μάρτη»  δήλωσε ο ΠτΔ - «Είμαστε πανέτοιμοι για να γίνει η συνάντηση»

«Ξεκινήσαμε προετοιμασία για διευρυμένη διάσκεψη τον Μάρτη» δήλωσε ο ΠτΔ - «Είμαστε πανέτοιμοι για να γίνει η συνάντηση»

Από πλευράς μας είμαστε πανέτοιμοι για να γίνει η συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή έχουμε ξεκινήσει και την προετοιμασία για μια διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top