ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Αδάμου: 'Αποχωρώ από την πολιτική με ψηλά το κεφάλι'

Α. Αδάμου: 'Αποχωρώ από την πολιτική με ψηλά το κεφάλι'

Στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών και ιδιαίτερα της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους πολίτες, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, εκφράζοντας την άποψη ότι η Βουλή έχει υποχρέωση να ανεβάσει το επίπεδό της.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Αδάμου αμέσως μετά την έναρξη της συνέντευξης, στον ίδιο δεν αρέσουν τα λόγια, αλλά οι πράξεις. Δέχτηκε, όπως ανέφερε, τη θέση του Προέδρου της Βουλής τον περασμένο Οκτώβριο για να φέρει εις πέρας συγκεκριμένα πράγματα.

«Όταν δέχθηκα να αναλάβω αυτό το βαρύ φορτίο, κάτω από τις συνθήκες που έγινε για το σύντομο χρονικό διάστημα των επτά μηνών περίπου, ήταν γιατί είχα υπόψη μου να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα», ανέφερε.

Ανάμεσα σε αυτά, όπως είπε, η δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη και ο κώδικας δεοντολογίας των Βουλευτών που έχουν ολοκληρωθεί και κάποια άλλα νομοσχέδια, όπως αυτό για την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφοράς και για την ψιθυρολογία (whistleblowing). Όπως είπε, αυτά αναμένεται να τελειώσουν αν όχι μέχρι το τέλος της θητείας του, σίγουρα με την πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Αδάμου εξέφρασε την άποψη ότι έχει υποχρέωση η Βουλή να ανεβάσει το επίπεδό της. Αναφέρθηκε στη γενικότερη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών που διαφαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ όπως είπε στην εκτίμηση του κόσμου η Βουλή είναι τελευταία ή προτελευταία.

«Αυτά τα πράγματα δεν μας τιμούν. Και φυσικά αρμόδιοι για να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό αποδοχής μας από τον κόσμο είμαστε εμείς, με τις πράξεις μας και τη δράση μας ως Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να καταφέρουμε να ανεβάσουμε έστω και λίγο το επίπεδο τον κοινοβουλευτισμού στον τόπο μας», είπε.

Σχετικά με τους στόχους που έθεσε για ψήφιση νομοσχεδίων όπως αυτό της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς ή για τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών, ο κ. Αδάμου είπε ότι δεν φτάνει μόνο να ψηφίσεις πρέπει και να εφαρμόσεις.

«Ο Κώδικας Δεοντολογίας ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί. Είναι ένας πολύ αυστηρός κώδικας, ο οποίος βάζει τα πράγματα στη θέση του και πια κανένας δεν θα είναι ανεξέλεγκτος όταν παραβαίνει κανόνες λειτουργίας του Κοινοβουλίου και του Κοινοβουλευτισμού. Θα πρέπει να ξέρει ότι θα έχει τις ανάλογες συνέπειες και οι συνέπειες με βάση και τον κώδικα δεν είναι αστείες», σημείωσε. Όπως ότι για κάποιον που θέλει να κάνει πολιτική καριέρα, θα αποτελεί βαρίδι αν γραφτεί στα κατάστιχα για παραβιάσεις των κανόνων δεοντολογίας των βουλευτών και θα ξέρει ότι έχει κόστος αυτό που πάει να κάνει.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ψήφιση του κώδικα δεοντολογίας, ανέφερε ότι ο ίδιος ασκεί πίεση και στους Προέδρους των Επιτροπών ώστε να ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα, που ο ίδιος επιθυμεί να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της θητείας του.

Στόχος όπως είπε o κ. Αδάμου, ο νέος Πρόεδρος της Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μάη «να μπορεί να περπατήσει σε νομικά κατοχυρωμένες διαδικασίες για να μην επικρέμεται πάνω από τη Βουλή αυτή η απαξίωση που έχει ο κόσμος για τη Βουλή».

Σε ανεξάρτητους ελεγκτές ο έλεγχος της λίστας Γιωρκάτζη
Ο κ. Αδάμου αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη. Όπως είπε, η δημοσιοποίησή ήταν μια επιτακτική απαίτηση της κοινωνίας, αφού «δεν μπορείς να αφήνεις αυτή τη λίστα στο συρτάρι σου και να αφήνεις τον κόσμο να υπονοεί ένα σωρό πράγματα».

Σημείωσε παράλληλα ότι όπως είχε αναφερθεί και προ της δημοσιοποίησης η λίστα Γιωρκάτζη είναι πρόχειρη, έχει κενά και ανακρίβειες και είναι μια μεγάλη λίστα.

Σε παρατήρηση ότι η δημοσιοποίηση της λίστας δεν έφερε στο φως τυχόν προνομιακή μεταχείριση Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, ο κ. Αδάμου συμφώνησε και είπε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα και άλλες λίστες και είναι πρόθεση της αρμόδια Επιτροπής να τα δημοσιοποιήσει, αλλά να αναθέσει και τον έλεγχο της λίστας Γιωρκάτζη σε εξωτερικούς ελεγκτές, αφού δεν είναι σωστό βουλευτές να ελέγχουν τους συναδέλφους τους. Όπως είπε, το έργο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής δεν έχει τελειώσει με τη δημοσιοποίηση και πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεχίσει το έργο της.

Παράλληλα, ο κ. Αδάμου σημείωσε ότι η κάθαρση είναι αναγκαία σε όλα τα επίπεδα.

«Χρειαζόμαστε μια κάθαρση σε όλα τα επίπεδα. Ας αρχίσουμε από το νομοθετικό σώμα και μετά σιγά-σιγά πρέπει να καθαρίσουν πάρα πολλά πράγματα που βασανίζουν τον τόπο μας. Δεν είναι μόνο στη Βουλή που γίνονται όλα αυτά που γίνονται, είναι και σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας μας», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «οι συμπεριφορές μας πρέπει να έχουν μια ευγένεια πάνω τους, να μην είναι ο κλέψας του κλέψαντος και ο αρπάξας του αρπάξαντος».

Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος έβγαλε όνομα στο εξωτερικό και δαχτυλοδείχνεται και με τη λίστα και με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και με τα διαβατήρια. «Έχουμε γίνει ρεζίλι και πρέπει να αποκαταστήσουμε και την εικόνα του θεσμού, αλλά κυρίως την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αλλά και στους εταίρους μας της ΕΕ», ανέφερε.

Όπως είπε, ενώ το θέμα των διαβατηρίων ξεκίνησε ως ενισχυτική επενδυτική πράξη προκειμένου να ανασάνει ο τόπος από το βάραθρο που βρεθήκαμε, δεν το διαχειριστήκαμε σωστά με αποτέλεσμα να εισβάλουν μέσα οι παρανομίες, που τα είδε όλος ο κόσμος «και εμένα με κάνει προσωπικά να ντρέπομαι».

Αναπάντητα ερωτήματα για το θέμα του κρατικού προϋπολογισμού
Ερωτηθείς για τα διδάγματα μετά την πρόσφατη «περιπέτεια» για την έγκριση του προϋπολογισμού 2021, ο κ. Αδάμου εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν ορισμένες ασάφειες και ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί, για το τι θα μπορούσε να γινόταν μετά. Όπως εξήγησε, μετά την εξάντληση των δύο δωδεκατημορίων δεν προνοείται τίποτα.

«Άρα εφόσον δεν προνοείται τίποτα, ποιος παραιτείται, ποιος φεύγει; Η Κυβέρνηση, η Βουλή; Ποιος φεύγει προκειμένου να λυθεί το αδιέξοδο στο οποίο θα είχαμε βρεθεί αν υπήρχε και δεύτερο δωδεκατημόριο και στο τέλος του δεύτερου δωδεκατημορίου δεν τα έβρισκες; Τι θα κάναμε;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Αδάμου είπε ότι ίσως θα πρέπει να εξεταστεί και στη συνέχεια αν πρέπει να υπάρξουν και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες μετά το δεύτερο δωδεκατημόριο για το πώς χειριζόμαστε τα πράγματα για να μην φτάνουμε σε εκβιαστικά διλήμματα για τα οποία, όπως είπε, ακόμα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση.

Επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε δηλώσει ότι αν κρινόταν από τη ψήφο του η έγκριση του προϋπολογισμού, ο ίδιος θα ψήφιζε υπέρ, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο προϋπολογισμός για διεκδίκηση θεμάτων που ακούγονται και φαντάζουν ότι δεν έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό. Ανέφερε ωστόσο ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των κομμάτων και ομάδων που εκπροσωπούνται στη Βουλή να θέτουν ορισμένα κριτήρια για να τον ψηφίσουν.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα που προηγήθηκαν της ψήφισης τελικά του προϋπολογισμού, είπε ότι αυτά αποτελούν καμπανάκι ότι οποιαδήποτε Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία πρέπει να έρχεται και συνεννόηση προηγουμένως και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα που θα ψηφίσουν για τον προϋπολογισμό. Πρόσθεσε ότι αν γινόταν αυτό εκ των προτέρων ίσως να μην φτάναμε εκεί που φτάσαμε.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι πέραν από την κριτική που πρέπει να γίνεται στους προϋπολογισμούς που φέρνει κάθε κράτος είναι «κάπως επικίνδυνο» να αφήνεις το κράτος χωρίς προϋπολογισμούς, να αφήνεις απλήρωτο έναν σωρό κόσμο, απλήρωτες τις υποχρεώσεις του κράτους, με κίνδυνο να προσβληθεί καθ’ ολοκληρία, όχι μόνο η Κυβέρνηση, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία. Θα μπορούσε κάλλιστα, όπως είπε, στην Επιτροπή Οικονομικών να έμπαιναν κάτω αυτά τα θέματα, να δίνονταν απαντήσεις εκεί, να γίνονταν εκεί οι αλλαγές εκ τω προτέρων και όχι εκ των υστέρων.

Πανδημία και συνταγματικά δικαιώματα
Ερωτηθείς κατά πόσο τα διατάγματα της Κυβέρνησης για την πανδημία θα έπρεπε να περνούν από τη Βουλή, ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι συγκεκριμένοι βουλευτές ζήτησαν τα διατάγματα που βγάζει η Κυβέρνηση να περνούν πρώτα από την Βουλή, κάτι που όπως είπε θα απαιτούσε μια χρονοβόρο διαδικασία. Ανέφερε ωστόσο ότι εδώ είχαμε να κάνουμε με μια πανδημία που στοίχιζε ανθρώπινες ζωές. «Δεν θέλω κανένας να το ξεχνά αυτό το πράγμα», τόνισε.

«Νομικά μπορεί να δικαιολογείται και να αιτιολογείται αυτή η θέση να έρθεις να πάρεις την έγκριση της Βουλής εκ των προτέρων πριν κάνεις το διάταγμα. Από την άλλη όμως πέστε μου εσείς πώς θα αιτιολογούσατε τη συνεχή απώλεια ζωών, όταν δεν λάμβανες τα μέτρα που έχουμε λάβει, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση σήμερα και μάλιστα όχι μόνο στα νούμερα της πανδημίας, αλλά και στον αριθμό των εμβολιασθέντων και να βρισκόμαστε ψηλά στη λίστα της ΕΕ στην προφύλαξη του πληθυσμού μας από την πανδημία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αν εφαρμοζόταν η έγκριση από τη Βουλή, αυτά τα πράγματα δεν θα γίνονταν πραγματικότητα, παρόλο που νομικά αυτοί που το θέτουν μπορεί να έχουν δίκαιο. «Όταν αποκόπτεις και στερείς ατομικές ελευθερίες σε μια δημοκρατία», ανέφερε, «είσαι κατά κάποιο τρόπο παράνομος».

Σημείωσε παράλληλα ότι όταν τα μέτρα εφαρμόστηκαν στο αρχικό στάδιο της πανδημίας, ο κόσμος τα αποδέχτηκε, όμως μετά ο κόσμος κουράστηκε και πρέπει να ληφθεί υπόψη η κούραση του κόσμου. Η προσπάθεια, συμπλήρωσε, πρέπει να είναι «συντεταγμένα και σιγά-σιγά, να ανοίγουμε τις διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής, της ζωής των πολιτών στην πατρίδα μας, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ανεκτό, διαχειρίσιμο που να μπορούμε να το χειριστούμε, ώστε να μην μας ξεφύγει».

«Οτιδήποτε και να σκεφτείς πρέπει να βάλεις πάνω ψηλά το ότι αυτή η πανδημία σκοτώνει κόσμο, σκοτώνει ανθρώπους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι και ευθύνη του κράτους να λαμβάνει τέτοια μέτρα προστασίας του πολίτη, του πληθυσμού με πλήρη κατανόηση για την κούραση των πολιτών και την έκφραση της άποψης ότι παραβιάζονται τα συνταγματικά τους δικαιώματα.

Παράλληλα εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας και είπε ότι θα μπορούμε να είμαστε σε πολύ καλή θέση τον Ιούνιο, όταν θα έχει εμβολιαστεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κυκλοφορία των εμβολίων, αναφέροντας ωστόσο ότι ο ίδιος ως γιατρός έχει και ερωτηματικά όπως πόσο διαρκεί το εμβόλιο σε αυτούς που το κάνουν ή πόσες δόσεις θα χρειαστούν ή αν θα καλύπτουν μεταλλάξεις στον ιό. Αυτά είπε, εκ των πραγμάτων και λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος ανάπτυξης των εμβολίων δεν μπορούν να έχουν απαντήσεις.

«Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Αυτά όμως δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσεις την πανδημία», είπε.

«Αποχωρώ από την πολιτική με το κεφάλι ψηλά»

Ο κ. Αδάμου ρωτήθηκε για το στίγμα της πολιτικής του θητείας όλα αυτά τα χρόνια από τη θέση τόσο του Προέδρου της Βουλής όσο και του βουλευτή και Ευρωβουλευτή.

«Για μένα όλη η πορεία μου στην πολιτική είχε το ίδιο επίκεντρο που είχε και η επιστημονική και ιατρική μου ιδιότητα: Τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο προσπάθησα να υπηρετήσω», ανέφερε.

Όσον αφορά τον τομέα της ιατρικής, σημείωσε «νομίζω τον έχω υπηρετήσει ευόρκως και ευσυνειδήτως», όσον δεν αφορά τον τομέα της πολιτικής όπως είπε που είναι ένα τελείως διαφορετικό αντικείμενο «έκανα ό,τι μπορούσα». Και στην πολιτική όπως είπε υπάρχουν θεραπείες, «μόνο που δεν είναι ιατρικές θεραπείες είναι άλλου είδους θεραπείες τις οποίες εγώ δεν μπορώ να υποδείξω».

Ωστόσο, όπως ανέφερε «ολοκλήρωσα τους κύκλους μου και νομίζω ότι αποχωρώ από την πολιτική με το κεφάλι ψηλά».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top