ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζ. Αιμιλιανίδου: Η προώθηση έμφυλης ισότητας στην απασχόληση ένας από τους στόχους του Υπ. Εργασίας

Ζ. Αιμιλιανίδου: Η προώθηση έμφυλης ισότητας στην απασχόληση ένας από τους στόχους του Υπ. Εργασίας

Αναπόδραστα η διεθνής οικονομική κρίση και η μακρά ύφεση, «που βιώνουμε και προσπαθεί και το κράτος να αντιμετωπίσει, πλήττει σήμερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με τις επιπτώσεις της να είναι ιδιαίτερα έντονες στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι και οι εργαζόμενες γυναίκες», είπε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έρευνας της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση, «Έμφυλες διακρίσεις στην Απασχόληση στην Κύπρο».

 
Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε, παράλληλα, ότι η προώθηση της έμφυλης ισότητας στην απασχόληση αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υλοποιείται μέσα από την εφαρμογή και την παρακολούθηση των σχετικών νομοθεσιών από τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου - το Τμήμα Εργασίας και το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων.
 
Όπως είπε, οι περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμοι, οι οποίοι εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Τμήματος Εργασίας, έχουν ως στόχο τη διασφάλιση και προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση.
 
Σημείωσε ότι η σημερινή έρευνα παρουσιάζεται σε μια εποχή ιδιαίτερη αλλά και δύσκολη, τόσο εξαιτίας της πανδημίας και των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών της αλλά επίσης, λόγω των πρόσφατων καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών αλλά και ανδρών στη σφαίρα της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής.
 
«Αναπόδραστα η διεθνής οικονομική κρίση και η μακρά ύφεση, που βιώνουμε και προσπαθεί και το κράτος να αντιμετωπίσει, πλήττει σήμερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με τις επιπτώσεις της να είναι ιδιαίτερα έντονες στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι και οι εργαζόμενες γυναίκες. Από την άλλη, η χρονική συγκυρία των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσουν εφαλτήριο για οργανωμένους φορείς και κοινωνία γενικότερα, ώστε να ενσκήψουν στο ζήτημα αυτό με την απαιτούμενη σημασία και αποφασιστικότητα ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης και της οποιασδήποτε έμφυλης ανισότητας και διάκρισης», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε, ως αρμόδιο Υπουργείο, αξιοποιώντας τα ευρήματα της παρούσας έρευνας αλλά και άλλων στοιχείων «που έχουμε ενώπιών μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων στην αγορά εργασίας και το άνοιγμα νέων δρόμων στις λύσεις που απαιτούνται για την εξάλειψη των διακρίσεων και των παραδοσιακών στερεοτύπων των φύλων, τη γεφύρωση του χάσματος αμοιβών, την άρση του έμφυλου επαγγελματικού διαχωρισμού και άλλων διαχρονικών ζητημάτων αλλά και νέων που αναδύονται μέσα από την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας».
 
«Η στενή και αγαστή συνεργασία μας με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη και συμπαράσταση προς την επίτευξη αυτού του σκοπού», πρόσθεσε.
 
Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η διάκριση λόγω φύλου περιλαμβάνει την παρενόχληση και τη σεξουαλική παρενόχληση, η οποία απαγορεύεται με βάση το άρθρο 12 των εν λόγω Νόμων και ορίζει ως πρωτίστως υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία (προληπτικά και κατασταλτικά) τον εργοδότη ή συνυπεύθυνο εις ολόκληρον με το πρόσωπο που προέβη σε αυτή.
 
Η πιο πάνω νομοθεσία, συνέχισε, συνδέεται άμεσα με τους περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμους εφόσον η διάκριση λόγω εγκυμοσύνης ή λόγω οικογενειακής κατάστασης αντίστοιχα εις βάρος εργαζόμενης γυναίκας στοιχειοθετεί άμεση διάκριση λόγω φύλου και εξετάζεται, επίσης, με βάση τις πρόνοιες των περί ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμων.
 
Η κα. Αιμιλιανίδου ανέφερε, επίσης, ότι η σημασία που προσδίδει το Υπουργείο Εργασίας στην έμφυλη ισότητα διαφαίνεται εξάλλου και από τα αποτελέσματα ερευνών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπου η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε θέματα ισότητας φύλων σε διάστημα δέκα ετών με ποσοστά ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας του Ευρωπαϊκού  Ινστιτούτου για την ισότητα των Φύλων.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, στο δικό της χαιρετισμό κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας που ανέθεσε η Επιτροπή, στην εταιρεία IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας στην Κύπρο, τις έμφυλες ανισότητες, αλλά και τις  αντιλήψεις και στερεότυπα που αναπαράγονται και τα οποία διαιωνίζουν τις διακρίσεις είπε ότι η αναντίλεκτα η ισότητα δεν κατοχυρώνεται μόνο μέσα από τους νόμους, αλλά χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων  ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους  και παράλληλα να αισθάνονται  ότι η πολιτεία τους παρέχει  τους μηχανισμούς αλλά και τη στήριξη για να καταγγέλλουν  συμπεριφορές και ενέργειες που δεν  αρμόζουν  στον κόσμο της εργασίας.
 
«Χρειάζεται εκπαίδευση και των εργοδοτών για να αποτρέπουν  και  να μη κάνουν ανεκτές και ή να αντιμετωπίζουν επαρκώς τέτοιες συμπεριφορές, Χρειάζεται γενικά αλλαγή κουλτούρας και στάσης ενάντια στα στερεότυπα και στα θέματα ισότητας. Η Επιτροπή έχει θεσμοθετηθεί με βάση τον Περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμο του 2002 (205(I)/2002)  που  αποτελεί  σημαντική εναρμονιστική νομοθεσία  για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και την εμπέδωση της αρχής της ισότητας των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της εργασιακής  ζωής. Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι την Επιτροπή απαρτίζουν εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων, Κυβέρνηση, συντεχνίες και εργοδότες, γεγονός που συμβάλει  στη λήψη αποφάσεων  αλλά και στη διενέργεια δράσεων με τη  μεγαλύτερη δυνατή  συναίνεση και απήχηση», πρόσθεσε.
 
Η Επιτροπή, συνέχισε η κα. Ζαννέτου, βρίσκεται  σε ετοιμότητα να συμβουλέψει, να δεχτεί καταγγελίες από θύματα έμφυλων διακρίσεων, παρενόχλησης,  σεξουαλικής παρενόχλησης,  θέματα μητρότητας  και να  προσφέρει σε αυτά νομική αρωγή για να αποταθούν στη δικαιοσύνη.
 
«Άλλες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, ο επαγγελματικός διαχωρισμός, οι διακρίσεις εις βάρος των εγκύων, το ποσοστό απασχόλησης για τις μητέρες και το μειωμένο ωράριο των γυναικών για να μπορέσουν να συνδυάσουν οικογένεια και εργασία, η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων και σε ψηλές θέσεις, η προσωρινή απασχόληση καθώς και η ανεργία μεγάλης διάρκειας που είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των γυναικών», συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της έρευνας, 9/10 εργαζόμενους/-ες και το σύνολο των εργοδοτών αναγνωρίζουν την ύπαρξη έμφυλης ανισότητας στην αγορά εργασίας στην Κύπρο, 86% των πολιτών είναι πεπεισμένοι πως τα περιστατικά διακρίσεων συμβαίνουν πιο συχνά στις γυναίκες, Τέσσερις στους δέκα (40%) πιστεύουν στην ύπαρξη μισθολογικών ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών, Η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι έχει άνδρα προϊστάμενο με το φαινόμενο πιο έντονο στον ιδιωτικό τομέα και το 80% ωστόσο θα αποδεχόταν γυναίκα σε αυτή τη θέση.
 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της έρευνας Οκτώ στους δέκα εργαζόμενους/-ες θεωρούν πως στον εργασιακό τους χώρο, άνδρες και γυναίκες τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης από τους προϊσταμένους τους, με την αντίληψη αυτή να εκφράζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανδρών (82%) και των γυναικών (80%), Καθολική απόρριψη της «θεωρίας» πως οι θέσεις λήψης αποφάσεων είναι μόνο για τους άνδρες σε ποσοστό 96%, Τέσσερις στις δέκα εργαζόμενες κυρίως στον ιδιωτικό τομέα ήρθαν αντιμέτωπες με προβλήματα που σχετίζονται με το φύλο τους, Δύο στις δέκα εργαζόμενες αισθάνονται ότι έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο με τη συντριπτική πλειοψηφία (78%) να δηλώνει ότι δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία του περιστατικού, Πρόσβαση στην απασχόληση, επαγγελματική ανέλιξη και πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τα πεδία με τα υψηλότερα επίπεδα έμφυλων ανισοτήτων. Το ευέλικτο ωράριο προτάσσεται ως το καταλληλότερο μέτρο για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
 
Στο ερώτημα σε ποιο βαθμό θα λέγατε ότι υπάρχει έμφυλη ανισότητα, δηλαδή ανισότητα λόγω φύλου στην απασχόληση και επαγγελματική εκπαίδευση, στην Κύπρο, το 39% απάντησε σε αρκετό βαθμό, το 35% σε μικρό βαθμό, το 18% σε μεγάλο βαθμό και το 8% καθόλου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top