Σταθερότητα στις αξιολογήσεις των κρατών που αξιολογεί, διαβλέπει ο οίκος DBRS Morningstar, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι κίνδυνοι λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού είναι καθοδικοί (επί τω χείρω).
Σε δελτίο που εξέδωσε για τις προοπτικές του 2021 σε ό,τι αφορά τα κράτη, ο καναδικός οίκος αναφέρει ότι η πλειοψηφία των κρατών, που αξιολογεί διατήρησαν τη σταθερή προοπτική στις αξιολογήσεις τους, καταδεικνύοντας ένα υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας μεταξύ των προηγμένων κρατών και αρκετών αναπτυσσόμενων οικονομιών.
«Υπάρχουν ελπίδες για μια σθεναρή οικονομική παγκόσμια ανάκαμψη το 2021, υποβοηθούμενη από την ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων και άλλες βελτιώσεις στην πρόληψη και τη θεραπεία (κατά του Covid)», αναφέρει ο οίκος, για να τονίσει ωστόσο ότι οι κίνδυνοι στην προοπτική είναι ξεκάθαρα καθοδικοί.
Αναφέρεται ειδικότερα σε μια ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας, που θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, σε διαρθρωτικά ζητήματα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επίμονα υψηλά ανεργία, σε κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους θεσμούς και τη κοινωνική συνοχή, καθώς και σε ένα νέο κύμα προστατευτισμού, που θα μπορούσε να επηρεάσει την άνοδο της παραγωγικότητας.
«Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν αποδυναμώνει τα πιστωτικά θεμελιώδη, αλλά για τις πλείστες αξιολογήσεις των κρατών, που αξιολογούμε ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος ήταν διαχειρίσιμος», ανέφερε ο Τόμας Τόργκερσον, Διευθύνων Σύμβουλος και συνεπικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων καρτών.
Σύμφωνα με τον Τόγκερσον, «το οικονομικό και δημοσιονομικό σοκ από μόνο του είναι απίθανο να μετακινήσει τις περισσότερες αξιολογήσεις». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αν η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη καθυστερήσει σημαντικά, οι καθοδικές πιέσεις είναι πιθανόν να αυξηθούν».
Σύμφωνα με τον οίκο, η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει ένα επιδεινώνει ένα δύσκολο περιβάλλον για τις αξιολογήσεις των χωρών, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί σημαντικό κόστος από την πανδημία, σε ό,τι αφορά με την υγειονομική κρίση, τη χαμένη παραγωγή, μικρότερα έσοδα και υψηλότερες δαπάνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επίσης Διευθύνων Σύμβουλος και συνεπικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων κρατών, Νίκολα Τζέιμς ανέφερε από την πλευρά του ότι «παρόλο που οι αυξημένες δαπάνες θα επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη και κάποιες μπορεί να διοχετευθούν σε παραγωγικές επενδύσεις, οι κίνδυνοι στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα μπορούσαν να αυξηθούν στο μεσοπρόθεσμο στάδιο».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «επί του παρόντος τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια μετριάζουν αυτό τον κίνδυνο και, για τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους συνεχίζει να μειώνεται. Αλλά οι προηγούμενες κρίσεις μάς δίδαξαν ότι μια άνοδος του πληθωρισμού ή στα περιθώρια κινδύνου (risk premia) μπορεί να επισυμβούν.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις