Πιο κρίσιμη από ποτέ φαίνεται να είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως πάμε προς αυστηροποίηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων, ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να επισπευθούν.
Σε αυτό το ενδεχόμενο συντείνουν οι εξής λόγοι:
--Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα σοβαρή μείωση των νέων περιστατικών της νόσου, μετά και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί.
--Το σύστημα υγείας πιέζεται ιδιαίτερα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως είμαστε «στο κόκκινο».
Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 182 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 45 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
Από τους 45 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 19 είναι διασωληνωμένοι, οι εννέα νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 17 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
--Χθες Κυριακή (03/01) ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας πως βρέθηκαν 12 περιστατικά από το μεταλλαγμένο, νέο στέλεχος του κορωνοϊού.
--Προβλέπεται νέα αύξηση των κρουσμάτων μετά και την χαλάρωση και τις αυξημένες συναθροίσεις που υπήρξαν στις γιορτές.
--Οι δείκτες θετικότητας των rapid tests ανά επαρχία παρουσιάζουν αυξομειώσεις, κάτι το οποίο δυσχεραίνει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων
Οι δηλώσεις των επιδημιολόγων δείχνουν... lockdown - Πιθανότητα για ελαφρώς πιο φιλελεύθερη εκδοχή
Σημειώνουμε πως ο Δρ. Καραγιάννης, μιλώντας στο ThemaOnline επισήμανε πως «το ανησυχητικό είναι ότι πολλά από τα κρούσματα θα γίνουν εισαγωγές στα Νοσοκομεία, αν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός τότε τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα». Παράλληλα, ανέφερε σε σχέση με το lockdown πως «θα μπορούσε να είναι πιο φιλελεύθερο από εκείνο του Μαρτίου, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα διακίνησης χωρίς sms, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στα σπίτια: «Θα μπορούσε να έχουμε κάποιες διακινήσεις χωρίς sms, όπως έγινε και στην περίπτωση Λεμεσού και Πάφου το προηγούμενο διάστημα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ αλλά όχι επισκέψεις. Χρειάζεται μεγάλη σκέψη και να ζυγιστούν τα πράγματα.», δήλωσε.
Την ίδια ώρα τόνισε πως ότι μέτρα παρθούν αυτή την φορά θα είναι οριζόντια σε όλη την Κύπρο και δεν θα υπάρξουν τοπικά.
Παράλληλα, η κ. Κουλίου δήλωσε σχετικά με τα σενάρια μετά τις 10 Ιανουαρίου, τελευταία ημέρα των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν, ότι όλα εξαρτώνται από την πληρότητα στις εντατικές και γενικά πόσο αντέχει το σύστημα υγείας «γιατί είναι εκείνο που παρουσιάζει τα προβλήματα σε όλες τις χώρες».
Ο Δρ Τσιούτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είμαστε όντως ένα βήμα πριν το γενικευμένο lockdown, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία γιατί και με αυτό το μέτρο τα αποτελέσματα αργούν να φανούν.
Σημείωσε ότι «δεν είναι και πολλά τα μέτρα που έχουν μείνει για να μπουν. Το επόμενο βήμα θα είναι το lockdown αν δούμε το καμπανάκι να κτυπά, έτσι που δεν θα έχουμε άλλη επιλογή».
Νωρίτερα αναμένονται οι αποφάσεις
Τέλος, σημειώνουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, η επιδημιολογική ομάδα αναμένεται να συναντηθεί για να αξιολογήσει τα δεδομένα και να συζητήσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ενώ το Υπουργικό οδεύει προς επίσπευση, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως πιθανότητα θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη (05/01), αντί της Πέμπτης (07/01).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις