Σάλος έχει προκληθεί μετά και την – έστω και κολοβή - δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλογήρου σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις επενδυτών, με κάποια κόμματα να εκδίδουν βροντερές ανακοινώσεις υποδεικνύοντας ευθύνες και άλλα να διαλέγουν πιο μετριοπαθή στάση.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Όπως φαίνεται οι πρώτες ανακοινώσεις των κομμάτων ζητούν περαιτέρω έρευνες και απόδοση ευθυνών, με το πολιτικό σκηνικό να «βράζει». Το πόρισμα ήταν μια καλή ευκαιρία για όλους να καταδείξουν συγκεκριμένες ευθύνες, επισημαίνοντας συστημικές παθογένειες, κυβερνητικά «κλειστά μάτια», λειτουργούς «γλάστρες» και «πάρε δώσε» πολιτικών με δικηγορικά γραφεία.
Διαφάνηκαν διαχρονικές ελλείψεις με πολύ μικρό ελέγχων
Όπως φαίνεται από το πόρισμα, φαίνεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έδιδε την δέουσα προσοχή, όντας υποστελεχωμένο και μη τηρώντας τις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου σε σχέση με την κάθε πολιτογράφηση.
Μάλιστα, φαίνεται πως η αξιολόγηση των επενδυτών γινόταν χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους, ενώ επισημαίνονται πολλά σημεία όπου φαίνεται πως οι λειτουργοί ενέκριναν υποθέσεις με «κλειστά μάτια».
Εν ολίγοις, όπως καταδεικνύεται, μεταξύ άλλων συμπερασμάτων και οδηγιών, εισηγείται η άμεση αποστέρηση της Κυπριακής Υπηκοότητας από αριθμό επενδυτών, ενώ για άλλα πρόσωπα υπάρχει εισήγηση για περαιτέρω εξετάσεις με προοπτική την αποστέρηση.
Συμπερασματικά, φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις ούτε οι εμπλεκόμενοι πάροχοι, ούτε τα αρμόδια κρατικά όργανα (Βλ. Υπ. Εσωτερικών) δεν εφάρμοζαν τους κοινά αποδεκτούς κανόνες δέουσας επιμέλειας. Κάτι για το οποίο φαίνεται να υπάρχουν ξεκάθαρες ποινικές, πολιτικές και διοικητικές ευθύνες.
ΑΚΕΛ: Βλέπει ελλείψεις στο Πόρισμα
Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, το Πόρισμα δεν ικανοποιεί την καθολική απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών, ενώ εντοπίζει ως βασικό πρόβλημα «όλα εκείνα με τα οποία δεν ασχολήθηκε». Εξηγώντας, υποστηρίζει πως παρά την εντολή που έλαβε να εξετάσει τις πολιτογραφήσεις για την περίοδο 2008-2018, εντούτοις, «εξέτασε 12 περιπτώσεις που αφορούσαν 40 περίπου πρόσωπα».
Ρίχνει και τα πυρά του στον Πρόεδρο, τονίζοντας πως το μείζον πρόβλημα είναι η κραυγαλέα και αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος που αφορά στον ίδιο τον Πρόεδρο και μια σειρά μελών της κυβέρνησής του. Η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με τις εκατοντάδες αιτήσεις πολιτογραφήσεων που υπέβαλαν γραφεία συνδεδεμένα με τον Νίκο Αναστασιάδη και μέλη της κυβέρνησής του.
ΔΗΚΟ: Λείπουν οι έλεγχοι στα κυβερνητικά στελέχη
Στον ίδιο μήκος κύματος το ΔΗΚΟ, στρέφει τα πυρά του στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως έχει εξεταστεί μόνο το 0,5% των φακέλων, ενώ γίνεται λόγος τόσο για την αποφυγή ελέγχων του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και για τον γαμπρό του, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, την Υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.
Επίσης, στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρεται πως δεν φαίνεται να έχει εξετάσει το κατά πόσο έχουν γίνει πολιτογραφήσεις κατά παράβαση των σχετικών κριτηρίων, ιδιαίτερα ως προς την κατοχή μόνιμης κατοικίας, σε αντίθεση με το τι διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ γίνεται λόγος και για τον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη του jet με το οποίο ταξίδεψε ο ΠτΔ στις Σεϋχέλλες και την αίτηση που έκανε.
Τέλος, επισημαίνει πως λείπει το κεφάλαιο «Ευθύνης» από το πόρισμα.
Μετρημένη στην κριτική της η ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ, φαίνεται πως είναι πιο μετρημένη στην κριτική της και με μια λιτή ανακοίνωση, επαναφέρει την πρότασή της για πλήρη διερεύνηση όλων των πολιτογραφήσεων από την πρώτη μέρα λειτουργίας του επενδυτικού προγράμματος μέχρι και τη λήξη του.
Συμμαχία Πολιτών: Θέλει εμπλοκή και Δικηγορικών Συλλόγων για πειθαρχικές έρευνες
Η Συμμαχία Πολιτών εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία αναγράφεται ότι «μεταξύ άλλων εντοπίζονται ποινικά και διοικητικά αδικήματα για τα οποία η Επιτροπή υποδεικνύει όπως ασκηθούν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες», ζητώντας παράλληλα άσκηση ποινικών διώξεων και απόδοση πειθαρχικών ευθυνών και για λειτουργούς.
Παράλληλα καλείται η Γενική Εισαγγελία, ο Δικηγορικός Σύλλογος, το ΣΕΛΚ και άλλες αρμόδιες αρχές, όπως δώσουν στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα των εν λόγω διώξεων ή πειθαρχικών ερευνών.
Αλληλεγγύη: Εγείρει έξι ερωτήματα και ζητά εμπλοκή Γενικού Ελεγκτή
Το Κίνημα Αλληλεγγύη εξέδωσε ανακοίνωση όπου εγείρει 6 ερωτήματα σε σχέση με τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών και τους ελέγχους που έπρεπε να γίνουν, για περιπτώσεις καταβολής πέραν του 200% της πραγματικής αξίας των επενδύσεων, αλλά και για την παρέμβαση του τότε Υπουργού Οικονομικών.
Ως εκ τούτου, η Αλληλεγγύη αναμένει περισσότερο φως, πλήρη διαφάνεια και επιμένει στην πλήρη πρόσβαση του Γενικού Ελεγκτή για ελέγχους.
Θετική εξέλιξη για το κυβερνών κόμμα
«Το πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποτελεί θετική εξέλιξη. Τώρα τόσο η αστυνομία όσο και η Γενική Εισαγγελία μπορούν με βάση το πόρισμα Καλογήρου να κινήσουν τις διαδικασίες διερεύνησης των υποθέσεων εκείνων στις οποίες προκύπτουν πιθανά αδικήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις