Η Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα το σχέδιό της για εκδόσεις ομολόγων το 2021 στο πλαίσιο των υφιστάμενων προγραμμάτων δανεισμού της.
Αυτά περιλαμβάνουν το μέσο SURE για τη στήριξη βραχυπρόθεσμων συστημάτων απασχόλησης στα κράτη μέλη της ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSM) για την αναχρηματοδότηση χρέους σε δύο χώρες της ΕΕ, καθώς και τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή (ΜΧΣ) για τη βοήθεια τρίτων χωρών που αντιμετωπίζουν την κρίση του κορωνοϊού. Συνολικά, η ΕΕ πρόκειται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 62,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο αυτών των τριών προγραμμάτων. Από αυτά, μεταξύ 30 και 35 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους και μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο.
Επιπλέον, θα συνεχίσει τις προετοιμασίες για την πρώτη έκδοση στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του προσωρινού μέσου ανάκτησης και πρόκειται να αρχίσει να δανείζεται για αυτό το εργαλείο μόλις ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία ως τα μέσα του 2021. Για να είναι νομικά εφικτό, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να επικυρώσουν την απόφαση περί ιδίων πόρων σύμφωνα με τις συνταγματικές τους απαιτήσεις.
Επιπλέον, η Κομισιόν θα χορηγήσει 23 εκατομμύρια ευρώ σε κράτη μέλη και θρησκευτικές κοινότητες για την ενίσχυση της προστασίας των τόπων λατρείας και άλλων δημόσιων χώρων από τρομοκρατικές απειλές, στο πλαίσιο του νέου αντιτρομοκρατικού θεματολογίου για την ΕΕ.
Δέκα έργα θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Εννέα από αυτά θα λάβουν κεφάλαια αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ και θα περιλαμβάνουν οντότητες από 20 κράτη μέλη. Αυτά τα έργα θα επικεντρωθούν στην προστασία των τόπων λατρείας που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες (εκκλησίες, συναγωγές, τζαμιά), την προστασία άλλων τύπων δημόσιων χώρων, όπως συστημάτων δημόσιων μεταφορών και μεγάλων αθλητικών χώρων και την ανίχνευση απειλών από σκύλους ανίχνευσης. Τέλος, 3 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσουν ένα έργο για τη δοκιμή λύσεων για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών που θέτουν τα drone.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ακόμα ότι σήμερα εκπνέει και η προθεσμία προς τα κράτη μέλη για να μεταφέρουν τους νέους κανόνες τηλεπικοινωνιών της ΕΕ στην εθνική νομοθεσία. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2018, εκσυγχρονίζει το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, για να βελτιώσει τις επιλογές και τα δικαιώματα των καταναλωτών, να εξασφαλίσει υψηλότερα πρότυπα υπηρεσιών επικοινωνίας, καθώς και να ενισχύσει τις επενδύσεις για περισσότερη συνδεσιμότητα και περισσότερη ψηφιακή καινοτομία.
Σήμερα, η Κομισιόν παρουσίασε τη δεύτερη στατιστική της έκθεση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικών Αρχείων (ECRIS). Με αυτό το σύστημα, οι δικαστικές αρχές μπορούν εύκολα να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες καταδίκες παραβατών. Από 2 εκατομμύρια μηνύματα που ανταλλάχθηκαν από όλα τα διασυνδεδεμένα κράτη μέλη το 2016, ο αριθμός έφτασε τα 4,2 εκατομμύρια το 2019 με μέσο όρο 348.000 μηνύματα το μήνα. Ο αριθμός των αιτημάτων για πληροφορίες έχει τριπλασιαστεί από το 2017 - για να φτάσει το 1 εκατομμύριο μόνο το 2019. Ωστόσο, η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους βάσει της απόφασης-πλαισίου για την ανταλλαγή ποινικών μητρώων, ιδίως επειδή δεν τηρούν τις προθεσμίες για τις απαντήσεις.
Τέλος, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της μεταβατικής περιόδου την 1η Ιανουαρίου 2021, το Europe Direct Contact Center (EDCC), ο ενιαίος αριθμός τηλεφώνου της ΕΕ για τους πολίτες (στο 00 800 6 7 8 9 10 11) θα παραμείνει στη διάθεση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των ενδιαφερομένων για να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με το Brexit στις 24 επίσημες γλώσσες. Οι ερωτήσεις που σχετίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα. Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής ετοιμότητας της ΕΕ για το τέλος της μεταβατικής περιόδου.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις