Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν τα τουριστικά χωριά στα ορεινά της Κύπρου, καθώς μπορεί να υπάρχει κάποια τουριστική κίνηση, όμως, ο κόσμος κυρίως «μένει μέσα» σε δραστηριότητες στο εσωτερικό των καταλυμάτων, με οικογένεια και φίλους.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Αυτό φυσικά προκύπτει και από το κλείσιμο των χώρων εστίασης λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Σε συνδυασμό με το ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καφεστιατορίων εντός των ξενοδοχείων, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως τα ξενοδοχεία «αντλούν» την μερίδα του λέοντος, χωρίς να σημαίνει πως δεν επηρεάζονται αρνητικά από τα μέτρα και τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Όπως πληροφορείται επίσης το ThemaOnline, οι συμπατριώτες μας προτιμούν και ενοικιάσεις σε αυτόνομα σπίτια, κυρίως AirBnB, όπου μπορούν να απολαύσουν όσο γίνεται, γιορτινή και χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα με λιγοστούς φίλους και "εσωτερικό μαγείρεμα". Σε κακή μοίρα όμως βρίκονται οι άλλες επιχειρήσεις εστίασης, όπως και τα μικρά αγροτουριστικά καταλύματα με ενοικιάσεις δωματίων κτλπ, τα οποία δεν μπορούν πάντοτε να παρέχουν και υπηρεσίες φαγητού, καφέ κοκ ή οι επιχειρήσεις που δούλευαν κυρίως με εστιατόριο, έχοντας όμως και μικρό αριθμό δωματίων.
Λιγοστός κόσμος στους δρόμους
Το ThemaOnline βρέθηκε στο χωριό Καλοπαναγιώτης της κοιλάδας της Μαραθάσας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ένα από τους καλύτερους προορισμούς εντός του νησιού μας, τόσο το καλοκαίρι, αλλά κυρίως τον χειμώνα. Σε αυτό συνέβαλλε και η λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας Casale Panayiotis, η οποία απλώνεται σε διάφορα σημεία του χωριού.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Τελειώνει το crash test με αρνητικά αποτελέσματα και δυσκολεύουν οι χαλαρώσεις – Σαρώνουν με rapid tests 2 επαρχίες
Όπως μπορεί να εξαχθεί από τους ντόπιους επιχειρηματίες, ενώ τα αγροτουριστικά καταλύματα, ιδίως τα μεγάλα και πολυτελή, είναι σχεδόν πλήρη, οι «μικροί» έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, αναμένοντας τα σχέδια στήριξης που θα τους δώσουν ανάσα.
Κινείται ο τουρισμός ενόψει εορτών
Μιλώντας με το ξενοδοχείο Casale Panayiotis, ενημερωθήκαμε πως οι κρατήσεις από το παρόν Σ/κ μέχρι και το τέλος του χρόνου έχουν άνοδο και το ξενοδοχείο είναι πλήρες, λόγω και της εβδομάδας των εορτών. Όπως αναφέρθηκε, «το ξενοδοχείο ήταν πλήρες και κατά τα προηγούμενα Σ/κ, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε διαθεσιμότητα μόνο για τις καθημερινές».
Κληθείς να σχολιάσουν το αν βοήθησε η λειτουργία των καφεστιατορίων εντός των ξενοδοχείων, αναφέρθηκε πως πλέον οι υπηρεσίες εστίασης στο ξενοδοχείο δουλεύουν μόνο με τους ένοικους, ενώ παλαιότερα υπήρχε αρκετός κόσμος που ερχόταν μόνο για φαγητό, καφέ κτλπ. Αρνητικό επίσης είναι το γεγονός πως τα πάντα κλείνουν στις 9, ακόμη και εντός του ξενοδοχείου.
Σε χειρότερη μοίρα οι «μικροί» - Αναμένουν την στήριξη
Τα μαγαζιά που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτά που προσφέρουν φαγητό, αλλά και τα καφενεία, καθώς το «take away» δεν μπορεί με τίποτα να αντισταθμίσει την ζημιά. Πολλές φορές δε την επιτείνει, καθώς τα έξοδα τρέχουν και τα έσοδα μειώνονται.
Σε επικοινωνία μας με ντόπιους επιχειρηματίες, αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα μας από ιδιοκτήτη καφενείου/φαγητών σχάρας πως «κάποια από τα μέτρα δεν έχουν λογική», καθώς αφέθηκαν να υπολειτουργούν «για μερικές μερίδες σουβλάκι take away». Διερωτήθηκαν δε γιατί να έρθει κάποιος να πάρει take away όταν μπορεί να απολαύσει το φαγητό στο ξενοδοχείο που διαμένει.
Μιλώντας με ιδιοκτήτη καφέ/μπαρ, αναφέρθηκε πως αναμένονται αγωνιωδώς τα σχέδια στήριξης. Ειπώθηκε δε πως η προηγούμενη περίοδος ήταν ίσως δυσκολότερη, καθώς λειτουργούσαν με λιγοστούς πελάτες και με τον φόβο για ένα πρόστιμο, παρά τις προσπάθειες που έκαναν για να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρθηκε πως το ξενοδοχείο υποβοηθά και τις άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο χωριό, δίνοντας έστω και λιγοστή πλέον ώθηση, ειδικότερα σε επιχειρήσεις που δουλεύουν με «take away» ροφήματα.
Ο κ. Χρήστος Κουλουμπρής, ιδιοκτήτης ενός μικρού αγροτουριστικού καταλύματος (Theoxenia) με 5 δωμάτια και ένα εστιατόριο, μιλώντας στο ThemaOnline δεν έκρυψε την αγωνία του για το μέλλον, καθώς δεν φαίνεται τα μικρά καταλύματα να μπορούν να επιβιώσουν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν τα μεγαλύτερα. Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια για να γίνουν καλύτερες τιμές, αλλά οι προϋποθέσεις για τον covid αυξάνουν το κόστος. «Οι απολυμάνσεις και οι καθαρισμοί που πρέπει να γίνονται κάθε φορά είναι τουλάχιστον 15-18 ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε πως οι κρατήσεις πλέον είναι στο 20%, καθώς υπάρχουν και πολλές ακυρώσεις, ενώ οι τουρίστες προτιμούν άλλου τύπου καταλύματα, όπως τα αυτόνομα σπίτια. Τέλος, ανέφερε πως ακόμη και το take away στο παρελθόν δούλευε περισσότερο, με κόσμο που έχει καταγωγή από την περιοχή και επισκεπτόταν το χωριό κάθε Σ/κ. «Πλέον, δεν έρχεται ούτε και αυτός ο κόσμος», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις