Μια εβδομάδα πριν από την μέρα των Χριστουγέννων, και όλοι καθόμαστε σε «αναμμένα κάρβουνα», για το τι θα γίνει. Θα βγούμε έξω;, θα συναντηθούμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους; Η ώρα της κυκλοφορίας θα πάρει παράταση;. Αντιμέτωποι ξανά με την πανδημία, σε ένα θολό σκηνικό χωρίς να γνωρίζουμε την επόμενη μέρα.
Η κοινωνία:
Στο «κόκκινο» το θέμα με τις εκκλησίες, τους χώρους εστίασης και τα εμπορικά κέντρα:
Πέραν των εξαγγελιών που αφορά στις αποζημιώσεις των πληγέντων από την καταστροφική θεομηνία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, προέβη σε δηλώσεις για το θέμα που μονοπωλεί τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον του κοινού.
Για τις πολυσυζητημένες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων με τους Ιερούς Ναούς και τα εμπορικά κέντρα να βρίσκονται σε περίοπτη θέση, όλα δείχνουν πως θα πρέπει να κάνουν υπομονή για... τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα.
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Κούσιος μεταξύ άλλων η παρούσα επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζεται επιβαρυμένη σε σημείο που δεν επιτρέπει οποιεσδήποτε χαλαρώσεις -τουλάχιστον στο παρόν στάδιο- ενώ σε συσχετισμό με το χθεσινό μας ρεπορτάζ (το μπαλάκι στους επιδημιολόγους "πετά" ο Κ. Ιωάννου) αλλά και τις δηλώσεις Δρ Καραγιάννη μπορεί κάποιος ν’αντιληφθεί ότι η επιστημονική ομάδα δεν συναίνεσε στο άνοιγμα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ρίχνει ‘άκυρο’ για malls και εκκλησίες ο Κούσιος - Πώς μεταφράζονται οι δηλώσεις του -ΒΙΝΤΕΟ
Οι επιδημιολόγοι:
Δρ. Πέτρος Καραγιάννης:
Βάζει «φρένο», στις χαλαρώσεις των Χριστουγέννων που ελπίζαμε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης. Με κλειστούς χώρους εστίασης, εμπορικά κέντρα και Θεία Λειτουργία χωρίς πιστούς θα είναι τελικά-όπως όλα δείχνουν- τα φετινά Χριστούγεννα. Οι τυχόν χαλαρώσεις που ελπίζαμε φαίνεται να βρίσκονται εκτός του πλάνου των εορτών καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν τις επιτρέπουν.
«Δεν το βλέπω να ανοίγουν οι χώροι εστίασης γιατί μετά θα μαζευτεί πλήθος κόσμου.Δεν μπορώ να εκφραστώ για την Θεία Κοινωνία. Αυτό είναι στην κρίση του κάθε πιστού»., δήλωσε χθες στο ThemaOnline.
Το θετικό είναι πως η κατάσταση σταθεροποιείται και αναμένεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση παρθεί για μέτρα κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα είναι της τελευταίας στιγμής αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας που θα παρουσιάζεται, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ο Καραγιάννης βάζει 'φρένο' στα σενάρια για χαλαρώσεις - Η αλλαγή στην ώρα του κέρφιου και η απάντηση για τη Θεία Κοινωνία
Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης:
«Να κρατήσουμε την κατάσταση όπως είναι μέχρι ν’ αρχίσουν οι εμβολιασμοί», ανέφερε. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα γενικευμένο lockdown αν δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων, αφού ο ιός «κυκλοφορεί σε αρκετά μεγάλους αριθμούς».
«Δυστυχώς τα Χριστούγεννα θα τα περάσουμε κεκλεισμένων των θυρών. Εάν δεν δούμε μείωση θα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα γενικευμένο lockdown όπως έκαναν και άλλες χώρες. Ο ιός κυκλοφορεί σε αρκετά μεγάλους αριθμούς. Θα έπρεπε να έχουμε επιβάλει τα μέτρα που έχουμε από τον Νοέμβριο, για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζω, ίσως περισσότερο οικονομικά και πολιτικά έγινε μόνο στη Λεμεσό και Πάφο. Η Λευκωσία κρατά που είναι και η πιο μεγάλη πόλη διατηρεί ψηλά νούμερα. Μπορεί να κυκλοφορούν και 25.000 κρούσματα θετικά παγκύπρια. Χονδρικά το λέω, είναι ένα περίπου το 3%.»
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: «Δυστυχώς τα Χριστούγεννα θα τα περάσουμε κεκλεισμένων των θυρών - Αν δεν υπάρξει μείωση θα πρέπει να πάμε σε ολικό lockdown»
Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά
Έχουμε μια σταθερά επιβαρυμένη εικόνα, δηλώνει ο Δρ. Δωροθέα Πανά, ενώ επισημαίνει πως υπάρχουν συζητήσεις για χαλαρώσεις, χωρίς όμως να δίνει ιδιαίτερη ελπίδα, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από τα «οριζόντια μέτρα».
Παράλληλα δήλωσε πως «και η Κύπρος αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αγγίξει το κόκκινο και ενδεχομένως να χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για βελτίωση».
Είπε επίσης πως τόσο η εποχή του χειμώνα, όσο και το ότι εξακολουθούμε να έχουμε φαινόμενα συγχρωτισμού, δυσκολεύουν την ανάκαμψη. Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει μια σταθερή επιβάρυνση και στα νοσοκομεία, καθώς και ότι «πιέζεται το σύστημα υγείας».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Δρ. ΠΑΝΑ: Τι είπε για χαλαρώσεις σε Εκκλησίες και Malls ενόψει εορτών – «Μάσκες και στα σπίτια όταν χρειάζεται»
Δρ. Μαρία Κολιού:
Δύσκολες και κρίσιμες η επόμενες μέρες για το θέμα της πανδημίας το νησί καθώς όλοι περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν χαλαρώσεις τις μέρες των εορτών.
Για το σενάριο χαλαρώσεων τα Χριστούγεννα είπε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα είναι σε θέση η επιδημιολογική ομάδα να κρίνει αντικειμενικά την κατάσταση: «Τι θα επιτραπεί και πως θα επιτραπεί είναι θέμα των Αρχών του τόπου. Δεν μπορώ εγώ να το προβλέψω. Αν υπάρξει δυνατότητα ο Υπουργός θα χαλαρώσει τα μέτρα, όλα όμως εξαρτώνται από τους αριθμούς.», είπε η Δρ. Κολιού.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Δρ. Κολιού: Η δυνατότητα για χαλάρωση των μέτρων και το θετικό της κατάστασης που δίνει ελπίδα - ΒΙΝΤΕΟ
Η επιδημιολογική εικόνα:
Επιβεβαιωμένα κρούσματα:
Αρνητικό ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταγράφηκε την Πέμπτη (17/12), με 457 κρούσματα που επιβεβαιωθήκαν από τα μοριακά τεστ (PCR), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 16,647. Την Τετάρτη (16/12), εντοπίστηκαν 401 νέα περιστατικά, την Τρίτη (15/12), ανακοινώθηκαν 339 νέα περιστατικά, ενώ την Δευτέρα (14/12), το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε για 349 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού. Αυτό συνεπάγεται με το ότι είχαμε 1.546 θετικά κρούσματα μέσα σε 4 μέρες.
Επτά θάνατοι μέσα σε 4 μέρες:
Xθες (Πέμπτη 17/12) ήταν η μοναδική μέρα που δεν ανακοινώθηκε νέος θάνατος, ενώ την Τετάρτη (16/12), απεβίωσε ένα άτομο με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο και αφορούσε άνδρα, ηλικίας 81 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Την Τρίτη (15/12), απεβίωσαν δυο άτομα, άνδρας ηλικίας 91 ετών με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και άνδρας ηλικίας 74 ετών που νοσηλευόντουσαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά τους από τον οίκο ευγηρίας Χρυσή Ηλικία. Την Δευτέρα (14/12), είχαμε συνολικά 4 θανάτους, γυναίκας 85 ετών με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά της από τον οίκο ευγηρίας Τιμόθεο, γυναίκας 86 ετών με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά του από τον οίκο ευγηρίας Περιστερώνας, άνδρα 96 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά του από τον οίκο ευγηρίας Άγιος Αντώνιος και γυναίκα 89 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, μετά από μεταφορά της από τον οίκο ευγηρίας Εκάλη. O συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 85, εκ των οποίων:
Νοσηλευόμενοι:
Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 115 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 25 σε σοβαρή κατάσταση.
Από τους 25 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 12 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 11 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:
Νοσηλευτήριο |
Θάλαμος |
Αριθμός Ασθενών |
Αμμοχώστου (55 ασθενείς) |
Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας |
5 |
Θάλαμος COVID |
50 |
|
Λευκωσίας (29 ασθενείς) |
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας |
14 (2 εκτός αναπνευστήρα) |
Θάλαμος COVID |
9 |
|
Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας |
6 |
|
Λεμεσού (28 ασθενείς) |
Θάλαμος COVID |
28 |
Μακάρειο (3 ασθενής) |
Θάλαμος COVID |
3 |
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις