ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις Ερχιουρμάν – Οζγιγίτ στην δήλωση Τσαβούσογλου για λύση δύο κρατών

Αντιδράσεις Ερχιουρμάν – Οζγιγίτ στην δήλωση Τσαβούσογλου για λύση δύο κρατών

Με ανάρτησή του χθες μετά το τουίτ του Τούρκου ΥΠΕΞ για την συνάντησή του με την Τζέιν Χολ Λουτ, όσο και στην ομιλία του σήμερα στην «βουλή», ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν επέκρινε τις αναφορές περί λύσης δύο κρατών λέγοντας ότι «με τα όσα γίνονται ο Αναστασιάδης που δεν θέλει τη λύση, του δίδετε σε χρυσό πιάτο το στάτους της πλευράς που θέλει την λύση». 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, κατά την συζήτηση του «κυβερνητικού προγράμματος» σήμερα στην ολομέλεια ο κ. Ερχιουρμάν κάλεσε την «κυβέρνηση» να εξηγήσει καθαρά την στάση της στο Κυπριακό (ΣΣ: υπάρχει αναφορά σε στήριξη της λύσης δύο κρατών) και τι σκοπεύει να δώσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να τον πείσει να δεχθεί μια τέτοια λύση.
 
Σχολιάζοντας την αναφορά στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» ότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος για ομοσπονδία, διερωτήθηκε εάν όταν θα συζητούν για τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής ή την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/κ (από την ΕΕ) θα λένε στους συνομιλητές τους ότι έχουν εγκαταλείψει την βάση των ΗΕ για την λύση του Κυπριακού.
 
Για την αναφορά σε συνέχιση της «κρατικής πολιτικής στο Βαρώσι», ο πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ότι «κράτος δεν είναι μόνο η κυβέρνηση» - κατά την έκφρασή του – αλλά ένα σημαντικός θεσμός του «κράτους» είναι η «βουλή» που εξακολουθεί να είναι ανενημέρωτη στο θέμα του Βαρωσίου, όπως είπε.
 
Στην ανάρτησή του χθες το βράδυ ο Τουφάν Ερχιουρμάν αναφέρθηκε σε δηλώσεις για λύση δύο κρατών από την «προεδρία», την «κυβέρνηση» και την Τουρκία, σημειώνοντας ότι για να γίνει αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και να πεισθεί η ε/κ πλευρά, ζητώντας να μάθει πώς θα γίνει αυτό. Από τις «εκλογές» και μετά το λέτε συνέχεια αλλά καμία απάντησε σε αυτό το ερώτημα, πρόσθεσε.
 
Εάν αυτό συνεχισθεί δεν θα δημιουργήσει μόνο ένα αβέβαιο μέλλον για τη λύση θα ενισχύσει ταυτόχρονα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που απέρριψε τα νόμιμα αιτήματα των Τ/κ στη βάση της βούλησής τους για λύση και που εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, υποστήριξε ο κ. Ερχιουρμάν λέγοντας ότι ο τ/κ «λαός» θέλει να μπορεί να προβλέπει το μέλλον του και όχι να βλέπει αβεβαιότητα, να είναι μέρος της διεθνούς κοινότητας και όχι να αποκοπεί από αυτή.
 
ΡΤΚ
 
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ ξεκαθαρίζει ότι η νόμιμη βάση για την επίλυση του Κυπριακού είναι μια «δικοινοτική, διζωνική και πολιτική ομοσπονδία ισότητας», σημειώνοντας ότι η εγκατάλειψη της βάσης αυτής σημαίνει ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει λύση και ότι απομακρύνεται από μια περιεκτική λύση που είναι η άμεση ανάγκη για τους Τ/κ.
 
Ο λόγος της μη λύσης ακόμη του προβλήματος είναι ότι δεν υπάρχει ταυτόχρονα η αποφασιστικότητα και η πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές, προσθέτει το ΡΤΚ λέγοντας ότι οι αναφορές σε λύση δύο κρατών το τελευταίο διάστημα τόσο από την «προεδρία», όσο και από την Τουρκία, αλλά και από την «κυβέρνηση μειοψηφίας» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ που ακόμα δεν έχει πάρει ούτε ψήφο εμπιστοσύνης, «απομακρύνουν όσο πάει περισσότερο τον τ/κ λαό από το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή κοινότητα».
 
«Η πρόταση του Τούρκου ΥΠΕΞ για δύο κράτη προς τα ΗΕ, χρειάζεται και την αλλαγή των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και να το αποδεχθεί αυτό η ε/κ διοίκηση. Είναι ξεκάθαρο πως τα μέλη του ΣΑ και η ε/κ διοίκηση δεν πρόκειται να δεχθούν φόρμουλα λύσης δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα». Οι αρχές λύσης, προσθέτει το ΡΤΚ, έχουν καθοριστεί από το 1968 και εντεύθεν με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και μέσω των καλών υπηρεσιών του ΓΓ.
 

Τζεμάλ Οζγιγίτ
 
Η λύση δύο κρατών δεν είναι εφικτή ούτε στο παρόν στάδιο ούτε στο μέλλον, δήλωσε και ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ μιλώντας επίσης σήμερα στη «βουλή» ζητώντας από την «κυβέρνηση» να πει πώς θα πείσει για κάτι τέτοιο την ε/κ πλευρά που δυσκολεύεται να αποδεχθεί την ομοσπονδία. Διερωτήθηκε δε πόσο μπορεί να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους, την οποία επιδιώκει η νυν «κυβέρνηση», η μόνη χώρα που σήμερα το αναγνωρίζει (ΣΣ: αν η Τουρκία όντως θα ενεργήσει για την αναγνώριση του ψευδοκράτους).
 
Σχολιάζοντας δε δηλώσεις προ ημερών του Ερχάν Αρικλί ότι «θα σπάσουμε τα αθλητικά εμπάργκο», ο κ. Οζγιγίτ του θύμισε ότι ούτε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα δεν μπορεί να κάνει η Τουρκία με τους Τ/κ. Είπε ότι το θέμα του Βαρωσίου έχει εργαλειοποιηθεί, όλα τα βήματα που έγιναν από την αρχή μέχρι σήμερα είναι λάθος και όχι εντός του διεθνούς δικαίου. «Το Βαρώσι πρέπει να αντικρίζεται όχι σαν κάτι που θα αποτελέσει εμπόδιο στη λύση, αλλά κάτι που θα βοηθήσει στη λύση.
 
Η πιο ρεαλιστική και λογική λύση στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία, είχε γράψει χθες ο κ. Οζγιγίτ στα ΜΚΔ προσθέτοντας ότι σε αντίθεση περίπτωση θα οδηγηθούμε σε νέες περιπέτειες και άγνωστα τοπία.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top