Viral έχει γίνει το thread στο Twitter μιας τουρίστριας που επισκέφθηκε την Ταϊβάν και εξηγεί με απλά λόγια, πώς κατάφερε η χώρα να έχει ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού και οι κάτοικοί της να ζουν χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν στις περισσότερες δυτικές χώρες.
Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται σχεδόν εκθετικά κάθε μέρα, κάποιες χώρες έχουν ήδη υπό έλεγχο την κατάσταση και οι άνθρωποι εκεί έχουν επιστρέψει στην κανονική τους ζωή εδώ και κάποιο καιρό – όπως στην Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία.
Μια από αυτές είναι και η Ταϊβάν, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 23,6 εκατομμύρια κατοίκους και είχε καταγράψει από την έναρξη της πανδημίας 720 κρούσματα και 7 θανάτους, έχει ήδη καταφέρει να αντιμετωπίσει την πανδημία και οι κάτοικοι επέστρεψαν σε μια φυσιολογική ζωή.
Για το πώς κατάφερε να το επιτύχει αυτό η Ταϊβάν έχουν γραφτεί πολλά. Αντιλήφθηκε γρήγορα τον κίνδυνο, πήρε μέτρα εξαιρετικά νωρίς και κατάφερε να... καθαρίσει από τον ιό αντίστοιχα νωρίς. Και σε αυτό φαίνεται να βοήθησε η εμπειρία που είχε με τον SARS πριν μερικά χρόνια που είχε κοστίσει τη ζωή σε 73 άτομο με την Ταϊβάν να καταγράφει τότε τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας σε σχέση με άλλες χώρες που είχαν καταγράψει τότε (το 2002-2003) κρούσματα και θανάτους από τον SARS.
Η χρήστρια του Twitter @thatalicewu ταξίδεψε πρόσφατα στην Ταϊβάν, τον περασμένο Νοέμβριο συγκεκριμένα και αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί περίεγραψε ουσιαστικά τους κανόνες καραντίνας για τους ξένους επισκέπτες στη χώρα και κάποια άλλα μέτρα που ισχύουν στην Ταϊβάν με το το thread της στο Twitter να γίνεται γρήγορα viral και αυτή την στιγμή έχει σχεδόν 43.000 likes και πάνω από 13.000 retweets.
Να πώς κατάφερε η Ταϊβάν να ξεπεράσει την πανδημία του κορωνοϊού – Τι γράφει στις viral αναρτήσεις της
Σημείωμα από το εξωτερικό: Συνειδητοποιώντας τώρα ότι έχω περάσει 5 μέρες εκτός των ΗΠΑ, όπου πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πώς μπορεί να ζουν με τον κορωνοϊό άλλες χώρες. Να πώς ήταν στην Ταϊβάν. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε ίσως να μάθουμε κάποια πράγματα.
Μόλις το αεροπλάνο μας προσγειώθηκε, μας έβαλαν σε δύο σειρές: μία για τα άτομα που είχαν κινητό τηλέφωνο που λειτουργούσε και μία για τους υπόλοιπους (για να αγοράσουμε μια πολύ προσιτή κάρτα SΙΜ. Η κυβέρνηση είναι πλέον σε θέση να μας παρακολουθεί όσο εμείς είμαστε στην χώρα.
Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος και πάρουμε τις αποσκευές μας, μας ζητείται να μπούμε σε οχήματα που έχουν λάβει έγκριση από την κυβέρνηση για να μεταφερθούμε στα ξενοδοχεία καραντίνας. (Εάν είσαι ντόπιος, μπορείς να απομονωθείς στο σπίτι σου). Δεν επιτρέπεται να φύγεις από το δωμάτιο ή το σπίτι σου για 15 ημέρες. Ούτε για βόλτες, ούτε για τίποτα.
Στο ξενοδοχείο: Τα γεύματα αφήνονται έξω από την πόρτα σας 3 φορές την ημέρα. Δεν υπάρχει επαφή με κανέναν. Κάθε μέρα, λαμβάνεις ένα τηλεφώνημα από το τμήμα Υγείας που σε ρωτά εάν έχεις καθόλου συμπτώματα. Εάν ναι, θα σε μεταφέρουν αμέσως στο νοσοκομείο για θεραπεία.
Άσχετο: Ανακάλυψα ότι όλως παραδόξως είμαι μια χαρά που άλλοι παίρνουν τις καθημερινές αποφάσεις για την ζωή μου. Δεν έχω τρελαθεί ακόμη μέσα στους 4 τοίχους. Ίσως θα γινόμουν ένα καλό κατοικίδιο.
Δεν με πειράζει που είμαι κλεισμένη, μετά από 15 ημέρες είσαι πλέον ελεύθερος. Για 7 ακόμη ημέρες, πρέπει να μετράς την θερμοκρασία σου κάθε πρωί (σου δίνουν ένα θερμόμετρο) και κάποιος σε καλεί κάθε μέρα για να βεβαιωθεί ότι είσαι εντάξει.
Επειδή οι περισσότεροι ντόπιοι έχουν εγγραφεί εθελοντικά για ιχνηλάτηση επαφών (και όλοι εμείς οι αλλοδαποί μπορούμε να το κάνουμε εάν θέλουμε), σε περίπτωση που υπάρξει ένα ξέσπασμα, οποιοσδήποτε ήταν σε άμεση επαφή θα ειδοποιηθεί και, στη συνέχεια, θα πρέπει να απομονωθεί για έναν αριθμό ημερών.
Σε οποιοδήποτε σημείο, εάν σπάσεις την καραντίνα – την οποία μπορούν να εντοπίσουν παρακολουθώντας το τηλέφωνό σου – μπορεί να πάρεις πρόστιμο. Είναι πολύ σοβαροί σε αυτό το θέμα. Αλλά και πάλι, δεν είχαν κανέναν κρούσμα για 200 ημέρες. Και όλοι ζουν την ζωή τους ελεύθεροι από τον Φεβρουάριο. (σ.σ. εννοεί 200 ημέρες χωρίς κρούσμα εσωτερικής μετάδοσης.).
Ένα σχόλιο σχετικά με την ιχνηλάτηση επαφών: Δεν είμαι ειδική, ούτε και μανιώδης υποστηρικτής του απορρήτου, αλλά εάν έχετε πιστωτική κάρτα ή έχετε κατεβάσει οποιονδήποτε αριθμό εφαρμογών, φαίνεται πως «έχουν» ήδη τις πληροφορίες σας. Έτσι, εάν βρεθείτε σε μια πανδημία: Υπογράψτε για την ανίχνευση επαφών.
Και πάλι δεν είμαι ειδικός: Αλλά ξανά: Όλοι στην Ταϊβάν ζουν τις ζωές τους ελεύθεροι από τον Φεβρουάριο! Εννοώ ναι, οι άνθρωποι φορούν οικειοθελώς τις μάσκες σε δημόσιους χώρους, αλλά και πάλι, τα εστιατόρια, το μετρό κ.λ.π. είναι γεμάτα.
ΑΠΟ iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις