Οι επιστολές έχουν απευθυνθεί στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι υπογράφοντες πρόσφυγες ή γόνοι προσφύγων Κύπριοι της Βρετανίας αναφέρονται στη συνεχιζόμενη κατοχή και στο πρόσφατο παράνομο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων κατά «ευθεία παραβίαση» των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Όπως γράφουν, «αυτές οι τουρκικές ενέργειες είναι μία ακόμα απειλή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για τις δημοκρατικές ελευθερίες». Οι ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος μίας χώρας μέλους της ΕΕ όπως η Κύπρος χαρακτηρίζονται επίσης «καταστροφικές».
Γίνεται επιπλέον αναφορά στις καθημερινές απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο από τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων και από την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί, καθώς και σε σαφή πρόθεση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ να δημιουργηθούν δύο κράτη και να διαιρεθεί οριστικά το νησί.
Σε αυτά αντιπαραβάλλεται η προθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή σε μια άτυπη σύνοδο ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, με σκοπό τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων προσβλέπει, με τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειας, σε μία δίκαιη λύση και σε μια ενωμένη, δημοκρατική και ανεξάρτητη Κύπρο για όλους τους Κύπριους.
Τα υπογράφοντα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι οι Δώρος Παρτασίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Τάσος Πογιατζής, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη, Νίκος Σαββίδης, Γιάννης Κούβαρος, Τζορτζ Πίπας, Σπύρος Νεοφύτου, Νικόλας Γαλάζης, Παντελής Δημοσθένους, Ελίσα Ξενοφώντος, Κίκης Χριστοφίδης, Γιώργος Γεωργίου, Ηλίας Δινένης, Ντένις Ζήνων, Κλαρίσα Γερμανού, Γλαύκος Βασιλείου, Ορέστης Ρωσίδης, Τζον Στεργίδης και Γιώργος Χατζηπαυλής.