Η έντονη προσπάθεια του Γερμανικού άξονα να αποποιηθεί για άλλη μια φορά η Ε.Ε. των ευθυνών της σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, παρά την εντατικοποίηση των φραστικών καταδικών, είναι αυτό που κυριαρχεί λίγο πριν την Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 10ης – 11ης Νοεμβρίου. Κατ' αυτό τον τρόπο, διαμορφώνονται και οι συγκρουόμενες συμμαχίες κρατών.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Η μη ύπαρξη μιας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής είναι κάτι δεδομένο, νοούμενων των διαφορετικών στοχεύσεων των κρατών μελών, τα οποία βασίζονται στην προάσπιση των δικών τους συμφερόντων.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Φως στο τούνελ ή νέο αδιέξοδο; - Η 'κυριαρχική ισότητα' ως ρητορικό εργαλείο νεών επιδιώξεων
Το κυρίαρχο πλαίσιο επιβάλλει να "πέσει στα μαλακά" η Τουρκία
Το ζήτημα των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, μιας χώρας η οποία δεν είναι κράτος – μέλος αλλά έχει σημαντικές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με την Ε.Ε, έφθασε να χρονίζει λόγω ακριβώς αυτών των αντικρουόμενων συμφερόντων, τα οποία αν όχι επιτρέπουν, δίνουν ένα νομιμοποιητικό πεδίο για διαιώνιση των έκνομων ενεργειών της κατοχικής δύναμης στην περιοχή, καθώς δεν υπάρχουν πρακτικές συνέπειες οικονομικών, διεθνοπολιτικών και στρατηγικών διαστάσεων. Αυτή η προσπάθεια γίνεται τόσο εκ μέρους της ίδιας της Τουρκίας, όσο και από συγκεκριμένες ελίτ χωρών μελών της Ε.Ε. οι οποίες είναι φίλια προσκείμενες στην κατοχική δύναμη, λόγω των πολλαπλών εμπορικοοικονομικών και πολιτικών εξαρτήσεων.
Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα, έχουν ως επιδίωξη να συνδέσουν την επικείμενη Σύνοδο με αυτήν του περασμένου Οκτωβρίου, με τρόπο που θα επιτύχει κυρώσεις. Όμως, όπως γράψαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, δεν φαίνεται να αξιώνεται συγκροτημένος λόγος για συγκεκριμένες στοχεύσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κυρώσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο στην Τουρκία.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στο τραπέζι η 'θετική ατζέντα' της Τουρκίας - Το ενδεχόμενο κυρώσεων χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο - Ποιές χώρες τάσσονται υπέρ και κατά
Σκληραίνει το λεξιλόγιο Ε.Ε και Γερμανία
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, έχουν ισχυροποιήσει το καταδικαστικό λεκτικό που χρησιμοποιούν. Ο πρώτος, σημείωνε χθες, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων πως η κατάσταση σχετικά με την Τουρκία έχει χειροτερέψει ενώ επεσήμανε πως η «αξιολόγηση από την πλευρά των υπουργών δεν είναι θετική», υπογραμμίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα λάβει τις αποφάσεις που θεωρεί αρμόζουσες». Ο δεύτερος, διευκρίνισε ότι «υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις», γι’ αυτό και έχει έρθει η στιγμή να συζητηθούν οι «συνέπειες».
Φυσικά, οι όποιες φραστικές καταδίκες δεν σημαίνει πως θα μετουσιωθούν σε πράξεις, πόσο μάλλον σε ουσιαστικές κυρώσεις.
Συμφέροντα και επιδιώξεις συγκροτούν πολιτικές θέσεις - Τα βασικά διακυβεύματα
Κάθε αρχηγός κράτους θα πράξει με τρόπο που θα ευνοεί τα συμφέροντά του. Η ευνοημένη μεταχείριση της Τουρκίας αποτελεί το «κακό αγκάθι» για την Ε.Ε, ιδίως μετά το αντιμουσουλμανικό αίσθημα που αναδεικνύεται προνομιακά στους λαούς της Ευρώπης. Κάτι το οποίο, όμως, γυρίζει μπούμερανγκ καθώς η Τουρκία κρατά δεμένες χώρες της Ε.Ε μέσω της συμφωνίας που έγινε για διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Άλλα δεδομένα που δεσμεύουν τις χώρες αυτές είναι η μεγάλης έντασης και ύψους εμπορικοοικονομικές σχέσεις τους με την Τουρκία, οι συμφωνίες για πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, οι επενδύσεις της Ισπανίας στην Τουρκία, τα χρυσά διαβατήρια της Μάλτας σε Τούρκους και η εμπλοκή τους στα τεκταινόμενα της Λιβύης με τα παράθυρα ευκαιριών που ανοίγονται, οι νέες ενεργειακές επιλογές που δίνει ο Turkish stream και οι συνδεόμενες με αυτόν γεωπολιτικές επιδιώξεις.
Αξίζει να τονιστεί πως οι χώρες του νότου, φοβούνται ιδιαίτερα τα νέα μεταναστευτικά ρεύματα που θα προκληθούν από μια πιθανή ρήξη με την Τουρκία, τόσο από την Λιβύη ως σημείο αφετηρίας, όσο και από τα ίδια τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας όπου συσσωρεύονται οι πρόσφυγες/μετανάστες καθ’ υπόδειξη των διακινητών.
Τέλος, άλλος ανασταλτικός παράγοντας αποτελούν και οι εσωτερικές ρήξεις της Ε.Ε., όπου ενδέχεται σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, να προκαλούν αντιδραστικές πολιτικές επιλογές, όπως π.χ. συμβαίνει με την Πολωνία, την Ουγγαρία κοκ.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Όσο πάμε προς Πενταμερή, απομακρύνονται οι κυρώσεις εις βάρος Τουρκίας – Μπαράζ επαφών πριν τις κομβικές συναντήσεις
Χώρες που τάσσονται υπέρ και κατά μιας αυστηρής στάσης
Οι χώρες οι οποίες συμμερίζονται την γερμανοκινούμενη πολιτική φαίνεται να είναι η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και σε μικρότερο βαθμό η Πολωνία και η Ουγγαρία, ενώ πιο μετριοπαθή στάση κρατούν η Σουηδία, Φινλανδία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Πορτογαλία.
Οι χώρες οι οποίες τάσσονται στο στρατόπεδο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα Κύπρου και Ελλάδας, είναι η Γαλλία που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Όπως πληροφορούμαστε, στο γαλλικό στρατόπεδο υπήρξε απογοήτευση από την τελευταία σύνοδο, τόσο για την στάση της Ελλάδα, όσο και της Κύπρου, όπου δεν φάνηκε να επιμένουν σε μια πιο σκληρή στάση, εις το όνομα μιας «θετικής ατζέντας» που θα εγκαινιάσει ένα νέο παράθυρο διαλόγου.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Οι συνομιλίες υπό τουρκικούς όρους ακυρώνουν το ενδεχόμενο κυρώσεων - Κλειδώνει η Πενταμερής - Χάος με Επιτροπή Αποζημιώσεων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις