ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσικοί έλεγχοι σε Κυπριακά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα για να επιτραπούν οι εξαγωγές στη Ρωσία

Ρωσικοί έλεγχοι σε  Κυπριακά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα για να επιτραπούν οι εξαγωγές στη Ρωσία

Τρόφιμα ζωικής προέλευσης αφορούσαν κυρίως οι έλεγχοι των αρμοδίων ρωσικών υπηρεσιών, που βρέθηκαν στην Κύπρο στις 27-30 Απριλίου και επιθεώρησαν έξι εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, με στόχο να επιτραπούν οι εξαγωγές στη Ρωσία, εφόσον βρεθεί φόρμουλα άρσης του εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη χώρα σε κράτη-μέλη της ΕΕ εντός του 2014.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος στον τομέα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Ραμόν Παπαδόπουλος, οι ρωσικές υπηρεσίες επιθεώρησαν τέσσερις εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρεάτων και δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων. Πρόκειται για νέες εγκαταστάσεις που δεν εξήγαγαν στο παρελθόν στη Ρωσία. Για τις μεγάλες εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων και για τις περισσότερες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας υπήρχε ήδη έγκριση από ελέγχους που έγιναν στο παρελθόν.

 

Οι επιθεωρητές από τη Ρωσία αναμένεται να μεταφέρουν τις αξιολογήσεις τους στους προϊστάμενους τους, οι οποίοι θα αποφασίσουν ποιες από αυτές τις εγκαταστάσεις θα μπουν στον κατάλογο των εγκαταστάσεων που θα έχουν την έγκριση να εξάγουν προς τη ρωσική ομοσπονδία και την Ευρωασιατική Οικονομική Ένωση. Τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμα στις κυπριακές υπηρεσίες.

 

Από εκεί και πέρα οι κυπριακές εταιρείες που ενδιαφέρονται για εξαγωγή θα πρέπει να βρουν ενδιαφερόμενες εταιρείες στη Ρωσία για εισαγωγή των προϊόντων τους. Όπως διευκρινίζεται, ρόλος των επιθεωρητών είναι απλώς η έγκριση των εγκαταστάσεων και όχι η εξεύρεση πελατών.

 

Όπως είχε γίνει γνωστό πριν από την έναρξη των ελέγχων, η Ρωσία είχε παροτρύνει τις ενδιαφερόμενες χώρες για εξαγωγή (Ελλάδα, Κύπρο, Ουγγαρία) να προχωρήσουν στην ίδρυση μικτών εταιρειών - κοινοπραξιών για την έστω και κατ’ ελάχιστον μεταποίηση της εισαγόμενης «διατροφικής πρώτης ύλης».

 

«Το θέμα του εμπάργκο και το πώς θα εξάγονται, αν αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με την ΕΕ, είναι πολιτική απόφαση», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο  Αναπληρωτής Προϊστάμενος στον τομέα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Ραμόν Παπαδόπουλος.

Η αποστολή επιθεωρητών, στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κύπρο, είχε θεωρηθεί ως η απάντηση της Μόσχας στα αιτήματα των χωρών για άρση του εμπάργκο.

Αναφερόμενος σε στοιχεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πριν από το εμπάργκο που επιβλήθηκε το 2014 γίνονταν μεγάλες εξαγωγές στη Ρωσία, κυρίως σε ψάρια και χαλούμι.

Συγκεκριμένα, το 2013 η Κύπρος προχώρησε στην εξαγωγή 211 τόνων ψαριών, ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2014 οπότε επιβλήθηκε και το εμπάργκο προχώρησε σε εξαγωγή 87 τόνων. Όσον αφορά τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως χαλουμιών η Κύπρος είχε εξάγει προς τη Ρωσία 26 τόνους το 2010, 20 τόνους το 2011, 21,5  τόνους το 2012, και 27,5 τόνους το 2013.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top