Έκκληση για την γρήγορη προώθηση και υλοποίηση με τη συνεργασία των Κρατών Μελών, των σχεδιασμών για την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υγεία, απηύθυνε εκ νέου σήμερα η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, κατά την τηλεδιάσκεψη των 27 Υπουργών Υγείας της ΕΕ.
Συγκεκριμένα η αρμόδια Επίτροπος τόνισε απευθυνόμενη προς τους Υπουργούς ότι η πανδημία COVID-19 μάς υπενθύμισε "τη θεμελιώδη σημασία της υγείας μας" και τόνισε την ανάγκη σε επίπεδο ΕΕ για "πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας, περισσότερο συντονισμό και καλύτερη προετοιμασία για μελλοντικές κρίσεις".
Η Επίτροπος σημείωσε προς τους Υπουργούς ότι "λαμβάνουμε τώρα αποφασιστικά, συντονισμένα μέτρα για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας, κινητοποιώντας όλα τα μέσα μας για την υποστήριξη των κρατών μελών", αλλά επεσήμανε ότι "πρέπει επίσης να κοιτάξουμε προς το μέλλον, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διαρθρωτικές ευπάθειες και να προστατεύσουμε την υγεία και τον τρόπο ζωής μας από την επόμενη κρίση".
Η Επίτροπος επεσήμανε ότι "πρέπει να ξεπεράσουμε τα παλιά ταμπού σχετικά με τις ικανότητες, πρέπει να εξετάσουμε ποιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε", υπενθυμίζοντας ότι οι προκλήσεις ξεπερνούν τα σύνορά και μια γνήσια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας υγείας.
Όπως είπε, "πριν από τρεις εβδομάδες, προτείναμε τα πρώτα δομικά στοιχεία αυτής της Ένωσης Υγείας - ένα σταθερό πλαίσιο για την ετοιμότητα της ΕΕ, την επιτήρηση, την αξιολόγηση των κινδύνων, την έγκαιρη προειδοποίηση και την αντίδραση. Οι προτάσεις αυτές εμπίπτουν πλήρως στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης και σέβονται τις ευθύνες των κρατών μελών".
"Ως πρώτο βήμα, θέλουμε να ενισχύσουμε τη νομοθεσία της ΕΕ για τις διασυνοριακές απειλές για την υγεία. Αυτό θα οδηγήσει σε ισχυρότερο συντονισμό και μεγαλύτερες δυνατότητες δράσης όταν αντιμετωπίζει κρίσεις. Η πρόταση κανονισμού για σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία βασίζεται στην τρέχουσα απόφαση, επεκτείνοντας τα βασικά στοιχεία όπως αυτά της εποπτείας, της ετοιμότητας και του ρόλου της Επιτροπής Ασφάλειας της Υγείας της ΕΕ", τόνισε η η Επίτροπος.
"Δεύτερον, θέλουμε να ενισχύσουμε τις εντολές δύο από τους βασικούς μας οργανισμούς - το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων - έτσι ώστε να είναι κατάλληλοι για τον σημερινό κόσμο. Έχουν καθοριστική σημασία για την πανδημία, αλλά μπορούν να προσφέρουν περισσότερα - αν τους δοθούν ισχυρότερες εντολές", ξεκαθάρισε.
"Τέλος, ανακοινώσαμε τα κύρια στοιχεία της μελλοντικής Αρχής Ανταπόκρισης Υγείας (HERA), που θα προταθούν έως τα τέλη του 2021. Η HERA θα είναι ένα σημαντικό νέο στοιχείο για την υποστήριξη μιας καλύτερης ανταπόκρισης σε επίπεδο ΕΕ σε διασυνοριακές απειλές για την υγεία . Φυσικά, αυτό το πλαίσιο θα χρειαστεί μια αποτελεσματική διακυβέρνηση και συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, της Κομισιόν, των οργανισμών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ", επεσήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας θα ενισχύσει τις υφιστάμενες δομές και μηχανισμούς και θα βελτιώσει την προστασία, την πρόληψη, την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε επίπεδο ΕΕ σε μελλοντικές κρίσεις υγείας - με όλα τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα αποφέρει αυτό", τόνισε.
"Ωστόσο, η Ένωση Υγείας θα είναι τόσο ισχυρή όσο η δέσμευση των κρατών μελών σε αυτήν. Σας καλώ λοιπόν να δώσετε σε όλες αυτές τις προτάσεις την πλήρη υποστήριξή σας. Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, υγιέστερη και ασφαλέστερη ΕΕ, κάτι που περιμένουν οι πολίτες μας από εμάς", κατέληξε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις