Την επίτευξη της συμφωνίας για την αναμόρφωση της Συνθήκης για τον ΕSM, την υπογραφή της νέας Συνθήκης τον Ιανουάριο και το άνοιγμα της διαδικασίας για εθνικές επικυρώσεις με τη συμπερίληψη μιας πιστωτικής γραμμής τελευταίας καταφυγής (backstop) για τον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών (SRF- single resolution fund) στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόναχου.
Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε τη συμφωνία των 27 Υπουργών (περιεκτική σύνθεση Eurogroup) να φέρουν την εφαρμογή του λεγόμενου backstop του ESM προς τον SRF, δύο έτη νωρίτερα δηλαδή από το 2022.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχου απευθυνόμενος στον Τύπο μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης δήλωσε πως η συμφωνία αποδεικνύει την ενότητα σκοπού των κρατών μελών του ευρώ για την ισχυροποίηση της τραπεζικής ένωσης και ανακοίνωσε πως θα ενημερώσει για τις αποφάσεις τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την επόμενη εβδομάδα.
Σε σχέση με την ατζέντα του τακτικού eurogroup (σύνθεση 19 ΚΜ) σημείωσε τη συζήτηση επί των ευρημάτων της έκθεσης του άρθρου 4 του ΔΝΤ με τη Γενική Διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Σημείωσε ακόμη την ταύτιση απόψεων με το ΔΝΤ ως προς την ανάγκη διατήρησης των υποστηρικτικών προς την οικονομία δημοσιονομικών μέτρων.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα θετικά συμπεράσματα των μετα-προγραμματικών εκθέσεων της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αλλά και τη θετική 8η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, που οδήγησε στην απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ύψους 767 εκ .ευρώ. Ο Πρόεδρος συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την επίδοση παρά την πανδημία.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, σημείωσε τη σύμπτωση απόψεων με το ΔΝΤ για την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, τη διαπίστωση πως η πανδημία έφερε αύξηση των ανισοτήτων και την ανάγκη να μην υπάρξει πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι η Κύπρος και τα άλλα τρία κράτη διατηρούν την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους τους προς τον ESM, επεσήμανε τα θετικά ευρήματα της ελληνικής έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, όπως είπε.
Τέλος σε σχέση με τα προσχέδια προϋπολογισμών των Κρατών Μελών για το 2021, επεσήμανε ότι η υποστηρικτική στάση θα πρέπει να συνεχιστεί με το βήμα που προτείνει η Κομισιόν.
Εύσημα στην Ελλάδα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων παρά την πανδημία, έδωσε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε το Eurogroup σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του ESM, τονίζεται ότι “η μεταρρύθμιση θα αναπτύξει περαιτέρω το πακέτο εργαλείων του ΕSM και θα ενισχύσει το ρόλο του ΕSM στον σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση προγραμμάτων χρηματοδοτικής βοήθειας. Προβλέπει επίσης την καθιέρωση κοινού backstop στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) με τη μορφή πιστωτικού ορίου από τον ΕSM για την αντικατάσταση του Μέσου Άμεσης Ανακεφαλαιοποίησης, παρέχοντας ένα χρηματοοικονομικό δίχτυ ασφαλείας για τραπεζικές αναλύσεις στην Τραπεζική Ένωση, το οποίο θα βοηθήσει προστασία της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Αυτές οι αλλαγές θα ενισχύσουν την ικανότητα αντοχής και επίλυσης κρίσεων στη ζώνη του ευρώ”.
Οι Υπουργοί δήλωσαν ακόμη ότι προσβλέπουν “στα αποτελέσματα των stress tests σε πανευρωπαϊκή κλίμακα το 2021, τα οποία θα εκτιμήσουν την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες προκλήσεις” και ταυτόχρονα υποστηρίζουν “το συνεχιζόμενο έργο της Κομισιόν για ένα νέο σχέδιο δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, βασιζόμενο στο σχέδιο δράσης του 2017, εστιάζοντας ιδίως στην ανάπτυξη των δευτερογενών αγορών και στη μεταρρύθμιση των πλαισίων αφερεγγυότητας που θα συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα και την προστασία των φορολογουμένων”.
“Υπενθυμίζουμε ότι, όπου δεν πληρούνται τα ποσοτικά κριτήρια για τη μείωση των κινδύνων, οι Όροι Αναφοράς του 2018 καλούν τα κράτη μέλη να αναλάβουν συγκεκριμένες προσπάθειες, που περιλαμβάνουν επίσης τα καθεστώτα αφερεγγυότητας”, αναφέρουν οι 27.
“Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση του κινδύνου από την Ελλάδα και την Κύπρο και σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος υιοθέτησαν πρόσφατα φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια αφερεγγυότητας τους και θέσπισαν δευτερεύουσες αγορές, συστήματα πληροφορικής και ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων ή μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αντίστοιχα για τη διευκόλυνση της περαιτέρω μείωσης των NPLs.”
Οι 27 χαιρετίζουν “τη δέσμευση της Ελλάδας να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό την αναγκαία παράγωγη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της αφερεγγυότητας και να εφαρμόσει το απαραίτητο σύστημα πληροφορικής για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή όλων των εξασφαλίσεων, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες περί αφερεγγυότητας”.
“Όσον αφορά την Κύπρο, χαιρετίζουμε τις νομικές πρωτοβουλίες που συζητούνται για τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει τις εταιρείες ανάκτησης πιστώσεων, καθώς και την πρόθεση των αρχών να αναθεωρήσουν τον εταιρικό νόμο, με στόχο την απλοποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την αφερεγγυότητα, και καλούμε τις αρχές να μεταφέρουν εγκαίρως την οδηγία για την προληπτική αναδιάρθρωση”.
“Χαιρετίζουμε επίσης τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και της Κύπρου στο πλαίσιο της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα να συνεχίσουν να καταβάλλουν πρόσθετες στοχευμένες προσπάθειες με στόχο την περαιτέρω αύξηση της αποτελεσματικότητας των πλαισίων αφερεγγυότητας τους, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα των τραπεζών τομέα και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύστημα και τη συμπερίληψη τέτοιων μεταρρυθμίσεων, όπου ενδείκνυται και δεν καλύπτονται από άλλο πλαίσιο, στα αντίστοιχα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας”, αναφέρει το Eurogroup.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις