Η Τουρκία θα πρέπει να συμπράξει με τις χώρες της περιοχής για την υλοποίηση ενός οράματος για την ειρήνη και την ευημερία, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα πως η μόνη επωφελής οδός είναι αυτή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και όχι της διπλωματίας των κανονιοφόρων.
Μιλώντας στο διαδικτυακό 16ο Συνέδριο του Economist στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε παράλληλα αισιοδοξία ότι η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να αποτελέσει τον δρόμο για την ευημερία στην περιοχή, τονίζοντας παράλληλα ότι οι πολυμερείς μηχανισμοί είναι ανοιχτοί και για άλλες χώρες στην περιοχή, υπό τον όρο ότι αυτές σέβονται το διεθνές δίκαιο.
Είπε ακόμη ότι τέτοια φόρουμ έχουν μια θετική ατζέντα, λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς και είναι ανοιχτά σε όλες τις χώρες της περιοχής που σέβονται το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των γειτόνων τους.
Αυτοί οι μηχανισμοί εξελίσσονται συνεχώς και επεκτείνονται, τόσο αναφορικά με τη θεματολογία τους, όσο και σε σχέση με τη μορφή και τη συμμετοχή σε αυτά, είπε. Προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσότερες πολυμερείς συναντήσεις με χώρες της περιοχής, οι οποίες συμμετέχουν για πρώτη φορά, ανέφερε ο Υπουργός των Εξωτερικών.
Μακροπρόθεσμα, η ίδρυση ενός τέτοιου σώματος όχι μόνο θα καλύψει ένα κενό που βλέπουμε στην περιοχή, αλλά θα στείλει επίσης ένα σαφές μήνυμα υπέρ της πολυμέρειας, σε μια εποχή που η προστιθέμενη αξία του δέχεται επίθεση, είπε.
Εξίσου σημαντικό χαρακτήρισε ο κ. Χριστοδουλίδης το γεγονός ότι θα σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε χώρες της περιοχής που ενεργούν σε βάρος της σταθερότητας και της συνεργασίας, ότι η μόνη βιώσιμη, επωφελής οδός δεν είναι αυτή της διπλωματίας των κανονιοφόρων, αλλά αυτή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Κάτι τέτοιο θα είχε ευεργετική επίδραση στην επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων, όπως του Κυπριακού, συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε εξάλλου ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν «δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι λαμβάνει αποφάσεις στη βάση κανόνων της διεθνούς έννομης τάξης, το αντίθετο μάλιστα».
Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μια ορθολογικά σκεπτόμενη Τουρκία θα μπορέσει να καταλάβει ότι η πορεία, μέσω της οποίας εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της, δεν μπορεί να βασίζεται στην αντιπαράθεση, στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, στην παρέμβαση και στην αποσταθεροποίηση - μιας πορείας που, όπως είπε, ακολουθεί αυτή τη στιγμή η Άγκυρα σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Συρία και Ιράκ.
Αντ’ αυτού, συνέχισε ο ΥΠΕΞ, η Τουρκία θα πρέπει να συμπράξει με άλλες χώρες της περιοχής, ώστε να συνεργαστεί για την υλοποίηση ενός οράματος για την ειρήνη και την ευημερία.
«Η ενεργειακή διπλωματία, που αποτελεί μέρος ενός οράματος που μοιράζεται η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της περιοχής, άνοιξε νέους δρόμους για συνεργασία και κατανόηση» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και κάλεσε όλες τις χώρες, που δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, να καταλάβουν ότι «η μόνη βιώσιμη οδός είναι να εγκαταλείψουν τις πολιτικές παλαιότερων εποχών και να ενώσουν δυνάμεις μαζί μας για αυτό το όραμα».
Μπερνς: «Η Τουρκία το μεγαλύτερο πρόβλημα για ΕΕ και ΝΑΤΟ»
----------------------------------------
Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, εμφανίστηκε από την πλευρά του αισιόδοξος ότι η χώρα του θα έχει μια ιδιαίτερα ενεργή εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην εισαγωγική του ομιλία στο ίδιο συνέδριο, ο κ. Μπερνς εξέφρασε την ανάγκη «οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στον κόσμο και στην Ευρώπη» καθώς η Κυβέρνηση Τραμπ αποχωρεί από τα πράγματα.
Μεταξύ των προκλήσεων που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση είναι ο ανταγωνισμός με την Κίνα σε θέματα εμπορίου, η ψηφιακή εποχή, η στρατιωτική ασφάλεια, πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη, οι ΗΠΑ να εργαστούν μαζί με την Κίνα.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα δείτε μια πολύ ενεργή εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε.
Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν στενές σχέσεις με την Κύπρο και είναι υποστηρικτικές ως προς το δικαίωμα Κύπρου και Ελλάδας να διεξάγουν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο, χωρίς να απειλούνται από την Τουρκία.
«Η Τουρκία προβάλλει ισχυρισμούς που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν» είπε ο κ. Μπερνς και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τάση για αύξηση των σχέσεων των ΗΠΑ με Ελλάδα και την Κύπρο θα συνεχιστεί.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μπερνς είπε ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, λόγω της «αδικαιολόγητης επιθετικότητάς της στην Ανατολική Μεσόγειο». «Όλοι γνωρίζουν που βρίσκονται τα όρια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θεωρείται πρόβλημα και στα δύο κόμματα στις ΗΠΑ» κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πρωινό ξύπνημα και κινητό: Μια σχέση που δεν κάνει πολύ καλό - Πώς σε επηρεάζει
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στα Χανιά - Eπιβάτης έχριζε άμεσης βοήθειας - Τι συνέβη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις