Τη διαβεβαίωση πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν και από το πόστο που της εμπιστεύτηκε η πολιτεία, για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνικοποίηση, στην ευημερία τους έδωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, λόγω της επετείου υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η κ. Γιολίτη διαβεβαίωσε παράλληλα πως πράξει ό,τι είναι δυνατόν, για να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέπουν να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη κοινωνία.
Όπως είπε, ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και που αφορά στη Δικαιοσύνη – φιλική προς τα παιδιά, με τίτλο «Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο, Νόμος του 2020».
Η κ. Γιολίτη στην γραπτή της δήλωση αναφέρει πως περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε δικαστικές διαδικασίες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ετήσια βάση οι οποίες αφορούν υποθέσεις διαζυγίου ή υποθέσεις με τα παιδιά ως θύματα ή ως μάρτυρες αξιόποινων πράξεων.
Όπως σημειώνει αν και η συμμετοχή των παιδιών στις εν λόγω διαδικασίες είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης, η μεταχείριση τους στα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα. Στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζονται δικαιώματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα δικαιώματα των παιδιών, ιδίως κατά τη δικαστική διαδικασία.
Η κ. Γιολίτη αναφέρει επίσης πως για το Νομοσχέδιο «Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο, Νόμος του 2020», έχει ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρο συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών, ενώ αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα σταλούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τυχόν παρατηρήσεις και ερωτήματα, θα απαντηθούν και στη συνέχεια θα τεθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση.
Σύμφωνα με κάποιες από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, λαμβάνεται πρωτίστως το συμφέρον του παιδιού, το παιδί συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν, η στέρηση ελευθερίας του παιδιού συνιστά έσχατο μέτρο, εισάγονται πολλαπλοί τρόποι εξωδικαστικής μεταχείρισης των παιδιών που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο, θα υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι κράτησης για τα παιδιά – παραβάτες, θα γίνεται οπτικοακουστική λήψη κατάθεσης, τα παιδιά θα τυγχάνουν χειρισμού από εξειδικευμένο προσωπικό, θα διοριστεί επιτροπή παρακολούθησης της Αποτελεσματικότητας του Προγράμματος Απόδικαστικοποίησης, που θα ενεργεί και ως Συμβούλιο Χώρων Κράτησης Παιδιών.
Το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως επισημαίνει η Υπουργός, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στα όσα πρέπει να κάνει και στα όσα πράττει η πολιτεία για τα δικαιώματα των παιδιών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις