Διχάζει η συζήτηση γύρω απο το θέμα της χρήσης της κάμερας στο τομέα της τηλεκπαίδευσης. Παραβιάζονται ή όχι προσωπικά δεδομένα. Υπάρχει λογική ή όχι στην χρήση κάμερας;
Ερωτήματα πολλά δημιουργούνται όσον αφορά την τηλεκπαίδευση μια νέα ανάγκη η οποία εμφανίστηκε κατα την διάρκεια της πανδημίας ώστε να μπορούν μαθητές και καθηγητές να συνεχίζουν κανονικά τις σχολικές δραστηριότητες ακόμα και όταν δεν βρίσκονται σαν παρουσία στο σχολείο λόγω αρρώστιας-καραντίνας και οποιοδήποτε άλλων λόγων υγείας.
Οι... βιντεοσκοπήσεις και οι αντιδράσεις
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αντιτίθενται στο συνδιασμό τηλεκπαίδευσης σε ταυτόχρονο χρόνο των μαθητών στο σχολείο και των μαθητών απο το σπίτι , οι οποίοι απουσιάζουν για λόγους υγείας.
Απο την άλλη σύμφωνα με αποφάσεις της Επίτροπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνης Νικολαΐδου-Λοϊζίδου, η χρήση κάμερας κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι επιτρεπτή με βάση την εκπαιδευτική δραστηριότητα και όχι για να καταγράφει τον εκπαιδευτικό.
Η Επίτροπος ανάμεσα στα σημεία που έστειλε στον Υπουργό Παιδείας, διευκρινιζει ότι η κάμερα μπορεί να είναι ανοικτή όταν υπάρχει συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, την οποία πρέπει να δουν οι μαθητές. Για παράδειγμα, η λύση μίας άσκησης, η διεξαγωγή ενός πειράματος ή εκπαιδευτικά στοιχεία τα οποία για να γίνουν κατανοήτα θα πρέπει να υπάρχει οπτική επαφή. Σε αυτή την περίπτωση η κάμερα θα δείχνει μόνο αυτό. Ξεκαθάρισε επίσης ότι εναπόκειται στην κρίση του καθηγητή εάν θέλει να κλείσει την κάμερα συνεχίζοντας το μάθημα όταν θα τελειώσει το πείραμα ή την άσκηση.
Αναμφισβήτητα οι βιντεοσκοπήσεις , όπως αναφέρει η Επίτροπος , απαγορεύονται στην τάξη, είτε από τους εκπαιδευτικούς είτε από τους μαθητές.
Ωστόσο υπάρχει ένα σημείο στο οποίο επίσης επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση και αυτό είναι σε άλλο χρόνο, εκτός του μαθήματος, όπως για παράδειγμα, ένας εκπαιδευτικός σε άλλο χρόνο μπορεί να βιντεοσκοπήσει τον εαυτό του όπου θα διδάσκει και να το στείλει σε μαθητές.
Οι ελλείψεις και τα μεγάλα κενά
Ποια η θέση του Υπουργού Παιδείας ; Ο Υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι έχουν δει τις συστάσεις της Επιτρόπου και θα ανταποκριθούν σε αυτές. Τόνισε ότι δόθηκαν ήδη οδηγίες για τις διαδικασίες που χρειάζονται να γίνουν και κάποιες απο αυτές δε θα πάρουν πάνω απο δυο μήνες όπως είναι και το χρονικό περιθώριο που έθεσε η Επιτροπος για να υλοποιηθούν.
Απο την πλευρά του ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος ανέφερε ότι το Υφυπουργείο είναι έτοιμο όσον αφορά την τεχνολογική στήριξη. Αντίθετη άποψη σε αυτό το σημείο εκφέρουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις οι οποίες αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα μεγάλα κενά και σοβαρές ελλείψεις σε αναγκαίο εξοπλισμό για οποιαδήποτε μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της συνδεσιμότητας και ταχύτητας του διαδικτύου στα σχολεία.
Οσον αφορά την άποψη απο πλευράς των εκαπαιδευτικών οργανώσεων ότι τιθενται σοβαρά ζητήματα με το θέμα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μαθητών και εκπαιδευτικών, φαίνετα πως η Επίτροπος έχει μια πιθανή λύση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επίτροπος για να δημιουργήσει ένα κλίμα ασφάλειας στους εκπαιδευτικούς που αντιδρούν αλλά και στους μαθητές ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας την επιβολή κυρώσεων σε όσους θα παραβιάζουν την ιδιωτικότητα παιδιών ή εκπαιδευτικών.
Σε αυτό ομως το σημείο δημιουργείται και ένα άλλο ερώτημα. Σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να μην δέχονται την χρήση κάμερας τι θα γίνει; Διότι κάπου έδω θα παρουσιάστει ακόμα ένα πρόβλημα αυτό της περιθωριοποίησης μερίδας μαθητών που απουσίαζουν για λόγους υγείας. Μην ξεχνάμε πως το δικαίωμα στην μάθηση δεν δικαιούται κανείς να το στερήσει.
Και τέλος ένα ερώτημα το οποίο ακούγεται λογικό είναι "οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν την ίδια ανησυχία για τους μαθητές που βρίσκονται με φυσική παρουσία στην τάξη;" Τι εννούμε; Απο τη στιγμή που η χρήση του κινήτου εντός σχολικού χώρου ή τάξης δεν απαγορεύεται, τότε δεν θα έπρεπε εξίσου να ανησυχούν οι καθηγητές για βιντεοσκόπηση την ώρα του μαθήματος; Ποια η διαφορά για τους μαθητές που βρίσκονται στο σπιτι και θέλουν και έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση; Αλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές οπου μαθητές έχουν βιντεοσκοπήσει εντός σχολικού χώρου περιστατικά με καθηγητές ή συμφοιτητές τους.
Τελικά ποιο πραγματικά είναι το ουσιαστικό εμπόδιο και πρόβλημα στην χρήση κινητών ή κάμερας και σε ποιο σημείο πρέπει όλες οι πλευρές να κάνουν βήματα πίσω αλλά και μπροστα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις