ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταρρίφθηκαν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις - Με παρατράγουδα η εθνικιστική φιέστα Ερντογάν και Τατάρ - Βαρώσι και λύση 2 κρατών

Καταρρίφθηκαν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις - Με παρατράγουδα η εθνικιστική φιέστα Ερντογάν και Τατάρ - Βαρώσι και λύση 2 κρατών

Με μια «κιτς» φιέστα εθνικιστικού παραληρήματος, που προσομοιάζει με αυτές των ολοκληρωτικών καθεστώτων του παρελθόντος, Ερντογάν και Τατάρ επανέλαβαν δημοσίως την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε λύση δύο κρατών, αλλά και στο άνοιγμα του Βαρωσίου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Στην φιέστα συμμετείχαν εκτός από τους Ερντογάν και Τατάρ, ο Πρόεδρος του κόμματος των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι.

Προς ολοταχώς για λύση δύο κρατών
Με μια ιστορική αναδρομή, ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τ/κ Ερσίν Τατάρ, προχώρησε στην ανάγκη πρόταξης μιας «λύσης δυο κρατών στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας», καθώς «δεν έγινε εφικτό να επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση της πολιτικής ισότητας κατά τις συνομιλίες που συνεχίζονταν εδώ και 50 χρόνια και αυτό επειδή αντιλαμβάνονται την ομοσπονδία όπως αυτοί (σ.σ. οι Ελληνοκύπριοι) θέλουν και επειδή δεν θέλουν να μοιραστούν μαζί μας ούτε τη διακυβέρνηση, ούτε και τον πλούτο».

Στα ίδια μήκη κύματος κινήθηκε και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επεσήμανε πως «μια λύση δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας. Αυτό έδειξαν να θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι με την επιλογή του Τατάρ», τονίζοντας πως η κατάσταση στη Κύπρο ομαλοποιήθηκε με την «ειρηνευτική επιχείρηση» (εισβολή) του 1974 και το ότι ήταν η δική τους πλευρά που επέδειξε «μονομερώς καλή θέληση για λύση».

Παράλληλα, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως θα προχωρήσει σε συνομιλίες μόνο υπό την προϋπόθεση της συζήτησης άλλων μορφών λύσης, πέραν της ΔΔΟ, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις «νέες πραγματικότητες» που διαμορφώθηκαν στο νησί.

"Κόπτονται" για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανοίγουν τα Βαρώσια
Σε ένα μπαράζ προκλητικότητας, οι δύο κατοχικοί ηγέτες προσπάθησαν να αντιστρέψουν τους όρους και το διεθνές δίκαιο, ξεκινώντας από αναφορές που έριχναν την ευθύνη για την μη επιστροφή της περίκλειστης πόλης στην Ε/κ πλευρά.

Όπως είπε ο Ερσίν Τατάρ, «στο πλαίσιο του πάρε δώσε, η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου περιλαμβάνονταν σε διάφορες προτάσεις, και σε σχέση με το θέμα των απευθείας πτήσεων, αλλά όλες απορρίφθηκαν από την ε/κ πλευρά», αγνοώντας φυσικά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη διαχρονική πολιτική της Τουρκίας, η οποία πρότασσε το Βαρώσι ως μέσο άντλησης περαιτέρω επιδιώξεων στις διαπραγματεύσεις. Κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα με τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων.

Συνεχίζοντας το κρεσέντο της παρανομίας, επεσήμανε πως «για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καλούν τους «Ε/κ γείτονες» να απευθυνθούν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων για να αποκτήσουν τις περιουσίες τους. Φυσικά, προηγήθηκαν και οι δηλώσεις μεταμέλειας για την παραμέληση της πόλης και «αυτής της ομορφιάς που κρατήθηκε μακριά από τον κόσμο», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το ολικό της άνοιγμα.

Ο κ. Ερντογάν, από την άλλη, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας πως «είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της περιοχής και «περιμένουν την μέρα που θα τους συναντήσουν».

Παιχνίδια με τις αντιδράσεις Τ/κ για έμμεσες και άμεσες παρεμβάσεις Τουρκίας
Σημειώνουμε εδώ πως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από μερίδα Τ/ πολιτικών κύκλων, με αποκορύφωμα τις τουλάχιστον 2 πορείες που πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σε αυτό το μήκος κύματος, Ερντογάν και Τατάρ προσπάθησαν αφενός να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις και αφετέρου, να ικανοποιήσουν και το ευρύτερο κοινό που επιδιώκει την τουρκική στήριξη και αποδοχή.

Έτσι, ο Ερσίν Τατάρ διευκρίνισε πως το θέμα του Βαρωσίου «το συζήτησαν πρώτα εσωτερικά και αφού πήραν και τη στήριξη του Τούρκου Προέδρου και της τουρκικής κυβέρνησης, προχώρησαν». Μετέπειτα όμως, έγινε λόγος για την βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στα κατεχόμενα στα πλαίσια της σχέσης με την «γαλάζια πατρίδα», ενώ ο Ερντογάν υπερτόνισε την συμβολή του τουρκικού στρατού στην «ελευθερία και αξιοπρέπεια των Τ/κ».

Θεία δίκη και Τιμωρία;
Αξίζει να σημειωθεί πως στην φιέστα, πέραν από τις διαδηλώσεις που υπήρξαν, στιγμάτισε ο τραυματισμός του Προέδρου των Βετεράνων πολέμου της Τουρκίας Μεχμέτ Σουκρού Ταντογάν, ο οποίος έπεσε σε λάκκο δύο μέτρων, όταν και υποχώρησε το σκυρόδεμα.

Παράλληλα, προβλήματα ως προς το πρόγραμμα προκάλεσε και ο βροχερός καιρός.

Συνεχίζει με τον εμπαιγμό η Ε.Ε
Με χλιαρές ανακοινώσεις προχώρησε η Ε.Ε., μέσω αξιωματούχων της. Με δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ. Ζιοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την λύπη του, αναφέροντας πως τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή», συνδέοντας το περιστατικό με τις προσπάθειες που γίνονται για επανεκκίνηση του διαλόγου. Αντί της καταδίκης, όμως, περιορίστηκαν στην απλή αποδοκιμασία, επικυρώνοντας για ακόμη μια φορά την ανάγκη για «προσπάθεια δημιουργίας χώρου διαλόγου και ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Επικυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τις προκηρύξεις Τατάρ για επιστροφή του στον διάλογο μόνο υπό μορφή νέας λύσης, μη θέτοντας ουσιαστικά προσκόμματα και ποινές.

Αντιδράσεις Αμμοχωστιανών
Σε αντιδράσεις προχώρησαν οργανωμένα σύνολα, τόσο της πόλης, όσο και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών.
Σε αναφορές Αμμοχωστιανών, γίνεται λόγος για μπέρδεμα μετά και τις τελευταίες αναφορές των κατοχικών ηγετών, ζητώντας ουσιαστικά καθοδήγηση και ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία σημειώθηκε στην άσφαλτο, με θύμα τον 52χρονο Nichola Charles Fox από τη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top