Εν μέσω αντιδράσεων, φαίνεται πως η Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη δρομολογείται, προμηνύοντας νέες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της και διακηρύσσει διάσκεψη χωρών με συμμετοχή των Τ/κ.
Γιώργος Τάττης
Τα γεγονότα δεν προμηνύουν πρόοδο
«Εκεί που δεν υπάρχει πολιτική ισότητα πρέπει να υπάρχει ισότητα κυριαρχίας και θα υπάρξει. Οι Τ/κ δεν θα καθίσουν στο τραπέζι μόνο και μόνο για να κάνουν διαπραγματεύσεις. Και στις τελευταίες εκλογές έδωσαν καθαρά αυτό το μήνυμα», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέτοντας με αυτό τον τρόπο ξεκάθαρα τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης.
Η «κυριαρχική ισότητα» ως ρητορικό εργαλείο νέων επιδιώξεων
Μάλιστα, ο νεοεισαχθέντας όρος «κυριαρχική ισότητα» σηματοδοτεί και το εργαλείο με το οποίο η Άγκυρα θα επιδιώξει ρητορικά να αντιστρέψει το υπάρχουν διαπραγματευτικό status quo. Αρχής γενόμενης με το πικ νικ στα Βαρώσια, το οποίο οργανώνεται προσεκτικά παρά τις αντιδράσεις στους κόλπους της Τ/κ κοινότητας, κυρίως λόγω του ότι θεωρείται ως ακόμη μια άμεση παρέμβαση της Τουρκίας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Διαφάνηκαν 3 διαφορετικές προσεγγίσεις για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων - Τι στηρίζει το κάθε κόμμα
Συν τοις άλλοις, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε πως η πρόθεσή τους για διάλογο επιβεβαιώνεται και από την πρότασή τους για διάσκεψη στην οποία θα κληθούν όλες οι χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Μέσα σε αυτή την στρατηγική κίνηση εντάσσονται τόσο οι απειλές και οι συστάσεις στην Ε.Ε. για αλλαγή στρατηγικής ενώπιων της Τουρκίας, όσο και το κάλεσμα στην Ελλάδα για διάλογο.
Πως διαμορφώνεται το κυπριακό πολιτικό σκηνικό – Διαφαίνονται 3 προσεγγίσεις
Την ίδια στιγμή, στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό, φαίνεται να διαμορφώνονται 3 διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με την συνέχεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό. Στην μια όχθη βρίσκεται ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, όπου συμφωνούν και προτίθενται να προχωρήσουμε άμεσα σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ξεκαθαρίζοντας όμως το σκηνικό και την βάση λύσης και καταγγέλλοντας παράλληλα τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στην Σύσκεψη Αρχηγών με ψηλά στην ατζέντα Κυπριακό – Η κυβέρνηση προσπαθεί για ανατροπή του αρνητικού κλίματος
Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται μια διολίσθηση σε ένα ακόμη πιο χαλαρό μοντέλο ομοσπονδίας, στα πλαίσια αμοιβαίων υποχωρήσεων και ενός κοινού προσεταιρισμού των δύο πλευρών προς μια αμοιβαία αποδεκτή πολιτική οντότητα. Αγνοώντας φυσικά ότι αυτό αποτελεί ακόμη μια υποχώρηση από τις διαχρονικές θέσεις αρχών.
Στο μέσο, μπορεί να ειπωθεί πως βρίσκεται το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όπου διαφοροποιούνται μερικώς καθώς δεν προτάσσουν την άρνησή τους για άτυπη Πενταμερή, αλλά θέλουν να ξεκαθαριστεί πρώτα με την κ. Λουτ, «με ποιους όρους θα πάμε στη συζήτηση», επισημαίνοντας παράλληλα την προβληματική συγκυρία και την άρνηση των Ευρωπαίων συμμάχων μας να σταθούν στο πλευρό μας.
Οι υπόλοιποι κομματικοί αρχηγοί, θέτουν ενώπιον της κυβέρνησης τις επιφυλάξεις τους, καθώς δεν εντοπίζονται οι προϋποθέσεις για να υπάρξει φως στο τούνελ, με μια ακόμη αποτυχία, όπως υποστηρίζουν, να λειτουργεί υπέρ της διαιώνισης της κατοχής και των επιδιώξεων της Τουρκίας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Το είπε και το έκανε ο Τατάρ με τα τερτίπια του – Από το Κραν Μοντανά στη λύση δύο κρατών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις