ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Ντομπρόβσκις για αμοιβαία απόσυρση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Έκκληση Ντομπρόβσκις για αμοιβαία απόσυρση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Οι Υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ οι οποίοι συνήλθαν με τηλεδιάσκεψη αποφάσισαν σήμερα την ενεργοποίηση της επιβολής δασμών ύψους €4 δισ. από αύριο σε αμερικανικά αγαθά, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς για την υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων προς την Boeing και την Airbus, μετά τις σχετικές κρίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβκσις. Από την πλευρά του ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργός Πέτερ Αλτμάγιερ, υπεραμύνθηκε της απόφασης, η οποία ελήφθη παρά την εκλογή Τζο Μπάιντεν  σημειώνοντας ότι  «οι αμερικάνικοι δασμοί  ισχύουν εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Δεν θα γνωρίζουμε μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο ποιος θα είναι πραγματικά σε θέση για να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα και έτσι δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ».

«Συζητήσαμε επίσης τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Προσφέραμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον εκλεγμένο Πρόεδρο Μπάιντεν», δήλωσε.

«Θα έχουμε μια πλήρη διατλαντική λίστα υποχρεώσεων. Η προτεραιότητά μας θα είναι μια θετική και μελλοντική ατζέντα, τόσο διμερώς όσο και σε παγκόσμιες προκλήσεις. Οι βασικοί τομείς είναι η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και το εμπόριο και η αλλαγή του κλίματος», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Πρέπει επίσης να εργαστούμε για τη δημιουργία από κοινού συμβουλίου εμπορίου και τεχνολογίας όπου θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για νέες τεχνολογίες και ψηφιακές υπηρεσίες και να ευθυγραμμιστούμε με τους κανονισμούς και τα πρότυπα», είπε.

«Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες διαφορές, ιδίως όσον αφορά την πολιτική αεροπορία», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Καταστήσαμε σαφές σε κάθε στάδιο ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα. Δυστυχώς, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, λόγω της έλλειψης προόδου από την πλευρά των ΗΠΑ, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασκήσει αργότερα σήμερα τα δικαιώματά μας και θα επιβάλει τα αντίμετρα που μας απέδωσε ο ΠΟΕ σε σχέση με την Boeing».

Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ «επέβαλαν τους δασμούς τους στην ΕΕ για πάνω από ένα χρόνο».

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε τις ΗΠΑ «να συμφωνήσουν ότι και οι δύο πλευρές απορρίπτουν τα υπάρχοντα αντίμετρα με άμεσο αποτέλεσμα, έτσι ώστε να μπορούμε να θέσουμε γρήγορα αυτό το ζήτημα πίσω μας».

«Η κατάργηση αυτών των δασμών θα αποτελούσε ισχυρό κέρδος και για τις δύο πλευρές. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να επανεκκινήσουμε τη διατλαντική μας συνεργασία και να συνεργαστούμε για την επίτευξη των κοινών μας στόχων», σημείωσε.

Η επίσημη θέση της ΕΕ παραμένει πως και τα δύο μέρη πρέπει να αποσύρουν τους δασμούς. Ο σχετικός κανονισμός με τα εν λόγω προϊόντα θα δημοσιευθεί σήμερα στις 17:00 ώρα Βελγίου (18:00 ώρα Κύπρου).

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Υπουργοί εξέτασαν τις εκλογές των ΗΠΑ και υπογράμμισαν τη σημασία των διατλαντικών σχέσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας, ιδίως στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κρίσης COVID-19. «Παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, η διατλαντική συνεργασία είναι και θα συνεχίσει να είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρει η γερμανική προεδρία.

«Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να προωθήσουμε μια θετική εμπορική ατζέντα με τις ΗΠΑ, η οποία θα συνεχίσει να είναι απαραίτητος εταίρος για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η COVID-19, η κρίση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος, την αλλαγή του κλίματος και τα διεθνή θέματα εμπορίου και τεχνολογίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την επίλυση εκκρεμών διμερών διαφορών», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γερμανός Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Άλτμάγιερ.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν ενημέρωσε τους Υπουργούς κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης σχετικά με την πορεία των μέτρων διασφάλισης για το χάλυβα της ΕΕ.

Ακολούθως οι Υπουργοί πραγματοποίησαν συζήτηση για την επισκόπηση της εμπορικής πολιτικής στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης που ξεκίνησε η Κομισιόν τον Ιούνιο σχετικά με τη μελλοντική εμπορική και επενδυτική πολιτική της ΕΕ.

Ο στόχος αυτής της διαβούλευσης, που θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου, είναι να εξεταστεί πώς η εμπορική πολιτική μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη από την κρίση COVID-19 και να στηρίξει τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις σε μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική ΕΕ. Το αποτέλεσμα της τρέχουσας διαβούλευσης θα τροφοδοτήσει ανακοίνωση της Κομισιόν που ενδέχεται να καθορίσει την κατεύθυνση της εμπορικής και επενδυτικής πολιτικής της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια, η οποία θα εκδοθεί πιθανότατα όχι πριν από τον Ιανουάριο του 2021.

Οι Υπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Καθώς η εκλογή του νέου γενικού διευθυντή παραμένει ανοιχτή, η Κομισιόν παρουσίασε το όραμά της και τον οδικό χάρτη της για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, θα μπορούσε να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στη 12η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ (MC12) σχετικά με ορισμένα ζητήματα όπως οι επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας, οι πρωτοβουλίες κοινής δήλωσης και οι πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου και της υγείας και του περιβάλλοντος. Αρκετοί Υπουργοί κάλεσαν την Κομισιόν να συμπεριλάβει την ισότητα των φύλων και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στην ανασκόπηση της εμπορικής πολιτικής που θα οδηγήσει σε μια αναθεωρημένη στρατηγική της ΕΕ.

Στη συνέχεια οι Υπουργοί πραγματοποίησαν συζήτηση σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις (CAI) που αντιμετωπίζει τις τρέχουσες ασυμμετρίες στην πρόσβαση στην αγορά. Η Κομισιόν παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων και τις επαφές σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι Υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη συνέχισης της προώθησης των συζητήσεων σχετικά με τη συνολική συμφωνία για τις επενδύσεις με σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το 2020 και την επίτευξη ενός ανοικτού, δίκαιου και διαφανούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές της ΕΕ στην Κίνα.

Η συζήτηση ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης και 2ης Οκτωβρίου 2020, όπου οι ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματά τους τόνισαν την ανάγκη εξισορρόπησης της οικονομικής σχέσης και επίτευξης αμοιβαιότητας. Υπενθύμισαν επίσης ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την CAI έως το τέλος του έτους. Αυτή η συμφωνία θα συμβάλει σε ίσους όρους ανταγωνισμού και θα δημιουργήσει ουσιαστικές δεσμεύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης την Κίνα να αντιμετωπίσει τα εμπόδια πρόσβασης στην αγορά, να αντιμετωπίσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τις βιομηχανικές επιδοτήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Λύγισε» ο Νίκος Λοϊζίδης: «Η συντεχνία δεν θα φιμωθεί ...το εθνόσημο δεν πρόκειται να σιωπήσει» - Βίντεο

• Διφορούμενες οι καταθέσεις των μαθητών για το μοίρασμα των 15.000 ευρώ σε σχολείο - Δεν ανήκαν στον πατέρα τα χρήματα - Βίντεο

• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής

• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος

• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες

• Cyprus League by Stoiximan: Οι διαιτητές των αγώνων της 10ης αγωνιστικής



ΠτΔ για συνάντηση με Ερντογάν: «Ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρω την ετοιμότητα μου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού»

ΠτΔ για συνάντηση με Ερντογάν: «Ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρω την ετοιμότητα μου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού»

Στα μηνύματα που μεταφέρει προς την Τουρκία η ΕΕ στο σύνολο της σχετικά με το Κυπριακό, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top