ΔΙΕΘΝΗ

Το Λονδίνο καλωσορίζει τη δέσμευση διερεύνησης πιθανότητας άτυπης πενταμερούς

Το Λονδίνο καλωσορίζει τη δέσμευση διερεύνησης πιθανότητας άτυπης πενταμερούς

Η βρετανική κυβέρνηση προτρέπει όλες τις πλευρές στο Κυπριακό «να συνεχίσουν να συνδιαλέγονται εποικοδομητικά και να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στη σημείωση προόδου προς μία λύση», δήλωσε εκπρόσωπος του Foreign Office στο ΚΥΠΕ. 

Η δήλωση έγινε ως απάντηση σε ερώτηση για το πώς εξέλαβε το Λονδίνο την επίδραση που είχε η πρόσφατη συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Τατάρ στις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Η εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού ζητήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως καλωσορίζει τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Λευκωσία στις 3 Νοεμβρίου κατά την οποία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του ΓΓ των Ην. Εθνών για διερεύνηση της πιθανότητας σύγκλησης άτυπης πενταμερούς.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις του Συντηρητικού λόρδου Μπόουρν, η εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών στη Βουλή των Λόρδων βαρόνη Σαγκ επανέλαβε τη στήριξη του Λονδίνου σε λύση βασισμένη στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση καλωσορίζει τη δέσμευση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει την προοπτική σύγκλησης άτυπης πενταμερούς με τη συμμετοχή των ΗΕ, καθώς και ότι το Λονδίνο συνεχίζει να συζητά τη διαδικασία λύσης με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός Τζόνσον «τόνισε» στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη βόυλησή του να παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο «έναν πιο ενεργό, υποστηρικτικό ρόλο» στη διαδικασία λύσης» κατά την επικοινωνία τους στις 27 Οκτωβρίου.

Η βαρόνη Σαγκ ανέφερε επίσης ότι το Κυπριακό συζητήθηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Βρετανού Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν στις 28 Σεπτεμβρίου και με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη στις 20 Οκτωβρίου, καθώς και στις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ με τους ομολόγους του κ.κ. Χριστοδουλίδη και Τσαβούσογλου στις 7 και 19 Οκτωβρίου αντιστοίχως.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top