ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρά λόγια και κατηγορίες για υπονόμευση του Γ. Εισαγγελέα από τον Γ. Ελεγκτή - Νέο 'όχι΄στις έρευνες και στο βάθος... Ανώτατο - VIDEO

Σκληρά λόγια και κατηγορίες για υπονόμευση του Γ. Εισαγγελέα από τον Γ. Ελεγκτή - Νέο 'όχι΄στις έρευνες και στο βάθος... Ανώτατο - VIDEO

Έντονα καταφέρθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, κάνοντας λόγο για «εργολαβική προσπάθεια αποδόμησής του» από την Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα ελεγχθούν όλες οι αιτήσεις για πολιτογραφήσεις ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε τη συγκάλυψη οποιασδήποτε ποινικής υπόθεσης.

Παράλληλα, θέλησε να υπενθυμίσει «ότι μετά την έρευνα Καλογήρου δώσαμε οδηγίες στην Αστυνομία για να αρχίσει άμεση διερεύνηση. Ήδη αυτές οι έρευνες είναι σε εξέλιξη και λαμβάνονται καταθέσεις».

Ξεκαθάρισε δε ότι «μετά από ντοκιμαντέρ Al Jazeera δώσαμε οδηγίες για έρευνες για τυχών διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας βρίσκεται σε επικοινωνία με ομάδα ανακριτών», ενώ ανέφερε ότι λαμβάνουν χώρα πολύωρες συσκέψεις με μέλη της ανακριτικής ομάδας. Είναι μια υπόθεση με πολύπλοκες νομικές δυσκολίες και πολύπλοκα νομικά θέματα», πρόσθεσε.

Σκληρά λόγια και κατηγορίες

Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, «θα ήμουν ευτυχής πέρα από τη φραστική έκφραση του σεβασμού του Γενικού Ελεγκτή στον θεσμό που εκπροσωπώ, να το έδειχνε και έμπρακτα».

Αντί αυτού, από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε ότι ζητήθηκε γνωμάτευση από τον νομικό συμβούλου, την Γενική Εισαγγελία δηλαδή, επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία παρεμβάσεων στα ΜΜΕ με προφανή σκοπό να εκφοβίσει, ακόμη και να αποδημήσει προκαταβολικά τον Γεν. Εισαγγελέα, είπε ο κ. Σαββίδης.

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι παραπάνω πράξεις «δεικνύουν προκατάληψη και ουδόλως συνάδει με τις διακηρύξεις του περί σεβασμού στον θεσμό του Γενικού εισαγγελέα.

Αναγνωρίζω ότι έχει κάθε δικαίωμα να προβεί στα διαβήματα που του παρέχει το Σύνταγμα για επίλυση του ζητήματος αλλά αποτελεί εκτροπή να συνέχισει να καλεί την διοίκηση να μην συμμορφωθεί με την γνωμάτευση του νομικού της συμβούλου.

Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι μέτρησε και μετέφερε στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη 37 απαράδεκτες δημόσιες τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ, απευθύνοντάς του επιστολή και καλώντας τον να παύσει της ενέργειές του και τον ανάρμοστό του τρόπο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, επανήλθε προς τη διοίκηση ζητώντας περαιτέρω φακέλους συνεχίζοντας δημοσίως την αμφισβήτησή και τις προκλητικές παρεμβάσεις.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να γίνουν έρευνες από την Ελεγκτική Υπηρεσία

Στην συνέχεια, ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Σαββίδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίος δεν έπρεπε να δοθούν προς το παρών οι έρευνες των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία:

Διορίστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης για ΚΕΠ από το 2007 μέχρι τις 17 Αυγούστου 2020.
Θα ελεγχθούν όλες οι αιτήσεις σε όλο το φάσμα τους με πλήρης απόδοση ευθυνών και εισηγήσεις για ανακλήσεις πολιτογραφήσεων. Παράλληλη έρευνα θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της και αυτό απαντά και στο γιατί δεν μπορούν να δοθούν φωτοτυπίες.

Η ευθύνη χειρισμού της διαδικασίας για την Κύπρο είναι στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή θα μπορούσε να γίνει σε άλλη χρονική στιγμή. Διορίστηκε επίσης διερευνητική επιτροπή από τον ίδιο και δεν μπορεί να διεξαχθεί άλλη ταυτόχρονη και παράλληλη έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Για τους ίδιους λόγους ζητήθηκε από την Εκτελεστική εξουσία να τερματίσει την έρευνα Καλογήρου.

Για τις αρμοδιότητες της ερευνητικής επιτροπής και γιατί είναι το όργανο για διεξαγωγή έρευνας

Στην συνέχεια ο κ. Σαββίδης ανέφερε επιγραμματικά γιατί η ερευνητική είναι το μοναδικό όργανο για διεξαγωγή της έρευνας:

Είναι το πρώτο πλησιέστερο όργανο σε αυτό που απαιτεί η Ε.Ε.

Μπορεί να εξετάσει όλους τους φακέλους και όχι μερικούς

Μπορεί να κλητεύσει μάρτυρες και να ζητήσει έγγραφα από τον οποιονδήποτε

Απεριόριστο εύρος εξέτασης ζητημάτων

Η ερευνητική μπορεί να εξετάσει τυχών παραβιάσεις από ιδιώτες και παρόχους ενώ η Ελεγκ. Υπηρεσία μόνο κυβερνητικά τμήματα.

Θα ζητηθεί συνάντηση και όπου υπάρχουν διαφωνίες... πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ακολούθως, ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι ένιωσε την ανάγκη εν αντίθεση με τον Γενικό Ελεγκτή, να εξηγήσω στους πολίτες και να διευκρινίσω τους λόγους που έκρινα ότι το πόρισμα της ερευνητικής θα πρέπει να προηγηθεί.

Είπε ότι θα ζητήσει από τον Ελεγκτή να βρεθούν για να καταφέρουν να συνυπάρξουν. Εκεί όπου υπάρχουν διαφωνίες, αυτές μπορούν να λυθούν με τον τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα, είπε.

Επίσης, είπε ότι δεν είναι υπόχρεοι να συμμορφωθούν σε γνωματεύσεις που προκαταβάλλουν. Αν βγει γνωμάτευση που μας περιορίζει, θα πάμε στο Ανώτατο, διευκρίνισε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Παράλληλα, είπα ότι είναι περίεργο πριν καν ανοίξει το στόμα του να ξεκινούν οι παρεμβάσεις από τον Γενικό Ελεγκτή στα κανάλια.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως ήταν υπουργός, τόσο αυτός όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Όπως είπε χαρακτηρστικά, "σε αυτή την περίοδο εκδόθηκαν κάποιες πολιτογραφήσεις. Όταν αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο η αναγκαιότητα για σύσταση ερευνητικής, υπήρχαν δύο επιλογές: Να την διορίσει το Υπουργικό ή ο Γενικός Εισαγγελέας. Αν τη διόριζε το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα μπορούσε να ελέγξει το υπουργικό. Ήμουν η μόνη επιλογή για να διορισθεί ερευνητική επιτροπή. Δεν υπήρχε άλλο σώμα που θα μπορούσε να διορίσει. Θα έπρεπε να διορίσω ή εγώ ή βοηθός. Είχα δύο επιλογές δεν μπορούσα να μην ενεργήσω. Δεν υπάρχει δικαίωμα στο Σύνταγμα να αρνηθείς να ενεργήσεις".

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Mega τζακ ποτ στο Τζόκερ - «Τρελαίνει» κόσμο το νέο ποσό που μοιράζει

• «Ζαλίζει» ο αριθμός: Στα πόσα έφτασαν τα εξώδικα από κάμερες το 2024 - «Δεν μπαίνουν άλλες, έκλεισε το πρόγραμμα»

• Έρχονται διακοπές ρεύματος λόγω εργασιών - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε

• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά

• e-kalathi: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση - Με εικονικούς καταναλωτές η δοκιμαστική φάση - Πότε θα διατεθεί επίσημα στο κοινό

• «Έφυγε» η Μάρω Καδή - Πότε θα γίνει η κηδεία και η παράκληση της οικογένειας



Έπιασαν δουλειά με το τρυπάνι «Ηλέκτρα» στην κυπριακή ΑΟΖ - Άρχισαν οι εργασίες -Δείτε φωτογραφία

Έπιασαν δουλειά με το τρυπάνι «Ηλέκτρα» στην κυπριακή ΑΟΖ - Άρχισαν οι εργασίες -Δείτε φωτογραφία

Το πρωί της Παρασκευής (24/1) άρχισαν οι εργασίες γεώτρησης στο θαλάσσιο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ οι εταιρείες ExxonMobil και Qatar Energy.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top