Θετικός στην προοπτική αυτοδιάλυσης της Βουλής και διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δήλωσε την Πέμπτη 22/10 ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, ο ΔΗΣΥ τοποθετείται θετικά απέναντι στην πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής και διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για να σημειώσει πως το κόμμα του δεν επιθυμεί να προστεθεί ακόμη ένα ζήτημα «στην κονίστρα της κομματικής αντιπαλότητας».
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «ο τόπος μας βρίσκεται προ σοβαρών προβλημάτων και πολλών εθνικών κινδύνων», σημειώνοντας ότι «η Βουλή την περασμένη εβδομάδα έστειλε ένα μικρό, αλλά σημαντικό μήνυμα προς την κοινωνία, σε μια προσπάθεια όλων μας μέσα και από αυτοκριτική να προσπαθούμε σταδιακά να ξαναφέρουμε την αξιοπιστία και στο σύστημα και στη Βουλή».
Πρόσθεσε ότι το κόμμα του ξεπέρασε κομματικούς τρόπους σκέψεων και στήριξε βουλευτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ για Πρόεδρο της Βουλής σε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης.
«Η θέση μας», είπε συγκεκριμένα, «για το θέμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι θετική. Δεν θα θέλαμε όμως σε αυτά που βιώνει ο τόπος ακόμα ένα θέμα στην κονίστρα της κομματικής αντιπαλότητας. Γι’ αυτό και αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση ο ΔΗΣΥ τοποθετείται θετικά, παίρνοντας και το μήνυμα της κοινωνίας».
Σημείωσε ότι «η Βουλή ανεξάρτητα πότε θα αυτοδιαλυθεί είναι σχεδόν παράλυτη», λέγοντας ότι εκκρεμούν σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, που αφορούν - όχι μόνο θέματα που έχουν να κάνουν με την κάθαρση- όπως νομοσχέδια για τη δημιουργία ανεξάρτητων σωμάτων κατά της διαφθοράς, αλλά υπάρχουν μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκησης και μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για τη Δημόσια Υπηρεσία.
«Πολιτικά ομιλούντες είναι όλα σταλωμένα και δεν βλέπω ότι αυτά τα σημαντικά ζητήματα με αυτό κλίμα, παρά τη θέλησή μας, να προχωρήσουν υπάρχει το πολιτικό έδαφος.
Συνοψίζοντας ο κ. Νεοφύτου ευχήθηκε να επικρατήσει ευρύτατη συναίνεση και να βρεθεί μια συνισταμένη με μια ευρύτατη συναίνεση.
Σε ερώτηση αναφορικά με την προειδοποίηση του ΔΗΚΟ ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, είπε πως «για χρόνια τώρα κρατούσαμε όσο μπορούσαμε την οικονομία μακριά από τις άλλες αντιπαλότητες», για να προσθέσει ότι «σε αυτά που περνά ο τόπος θα ήταν ό,τι χειρότερο να τιμωρείς τους πολίτες, επειδή μπορεί να έχεις κάποιες άλλες πολιτικές διαφορές με την κυβέρνηση ή το κυβερνών κόμμα».
«Το ζήσαμε πριν μερικούς μήνες», πρόσθεσε, «που είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια, που θα ξεπερνούσαν τα δύο δισ. (ευρώ) με κρατικές εγγυήσεις. Δεν θεωρώ -ταπεινά το λέω- πολιτικά ορθό, έστω και αν διαφωνεί κάποιος σε κάποια ζητήματα με την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, να τιμωρεί το σύνολο της οικονομίας και των πολιτών απειλώντας με καταψήφιση των προϋπολογισμών».
Είπε ακόμα ότι «από την άλλη είναι απόλυτα σεβαστή η πολιτική θέση του οποιουδήποτε βουλευτή ή κόμματος», ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «όπως είναι διαμορφωμένα σήμερα τα πράγματα στη Βουλή ακόμα και να τοποθετείτο το ΔΗΚΟ θετικά στους προϋπολογισμούς δεν προεξοφλάται η έγκρισή τους».
«Ούτε και αν κάποιος τη θεωρήσει δεδομένη την καταψήφιση από το ΔΗΚΟ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλά ότι ο προϋπολογισμός θα καταψηφιστεί», συνέχισε.
Εξάλλου διεμήνυσε ότι από την πείρα του στη Βουλή «στα δύσκολα και τα κρίσιμα βρίσκονται οι απαραίτητες πλειοψηφίες, για να μη βουλιάζουν τη χώρα ακόμα περισσότερο».
Εξέφρασε, εξάλλου, τη συγκρατημένη αισιοδοξία του -ανεξάρτητα της θέσης του ΔΗΚΟ- πως «παραμένει ακόμα σύνεση και σωφροσύνη σε όλους να προσπαθούμε να μειώνουμε τα προβλήματα και όχι να τα επαυξάνουμε».
Στο μεταξύ, δήλωσε πως πολιτικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν έχει κανένα πρόβλημα, καμία ένσταση στο να διεξάγει ο Γενικός Ελεγκτής οποιαδήποτε έρευνα εντός των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα για το θέμα των πολιτογραφήσεων.
«Από εκεί και πέρα δεν είμαι νομικός, ούτε Γενικός Εισαγγελέας, ούτε έγκριτος νομικός και συνταγματολόγος για να κρίνω εάν δύο παράλληλες έρευνες βοηθούν ή θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία», είπε.
«Και θα πω ξανά πολιτικά. Δεν έχουμε καμία ένσταση στο να γίνει έρευνα από τον Γενικό Ελεγκτή. Είπα ας το εξετάσει ο Γενικός Εισαγγελέας και οι έγκριτοι νομικοί. Το δεύτερο και πάλι πολιτικά μπορώ να τοποθετούμαι, θέλουμε να δοθεί άπλετο φως με γρήγορη, αντικειμενική και ουσιαστική έρευνα για όλες τις πτυχές», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις