ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Μάχη' για παραίτηση Βουλής και πρόωρες εκλογές - Απαντούν Περδίκης-Θεολόγου στα περί 'άλλοθι' - 'Πέφτει η κυβέρνηση αν δεν...'

'Μάχη' για παραίτηση Βουλής και πρόωρες εκλογές - Απαντούν Περδίκης-Θεολόγου στα περί 'άλλοθι' - 'Πέφτει η κυβέρνηση αν δεν...'

Μετά και την πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σε συνεργασία με την ανεξάρτητη βουλεύτρια Άννα Θεολόγου για αυτοδιάλυση της βουλής και κήρυξη πρόωρων εκλογών, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Η διαδικασία

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο οποίος μας εξήγησε πως «προτείνουμε να ληφθεί απόφαση για διάλυση της βουλής στις 30 Οκτωβρίου και οι εκλογές να γίνουν στις 13 Δεκεμβρίου».

Αυτό θα τεθεί προς ψήφιση ως πρόταση απόφασης στην αυριανή Ολομέλεια της Παρασκευής και βασίζεται στο άρθρο 67 του Συντάγματος, που προνοεί αυτοδιάλυση της βουλής των αντιπροσώπων με πλειοψηφία.

Ακολούθως, όπως ενημέρωσε ο κ. Περδίκης, η νέα βουλή μπορεί να συζητήσει τους προϋπολογισμούς. «Μπορούν να εγκριθούν ως τα τέλη του Ιανουαρίου για να μπορέσει να λειτουργήσει η κυβέρνηση», επισήμανε. Όπως εξήγησε περαιτέρω, τον Ιανουάριο μπορεί να λειτουργήσει με το 1/12 του προϋπολογισμού. «Εάν δεν εγκριθεί, τότε πέφτει και η κυβέρνηση», κατέληξε.

Απαντάει η Θεολόγου στα περί "άλλοθι στην κυβέρνηση"

Πάντως, μετά και τις δηλώσεις των κομμάτων, το ThemaOnline επικοινώνησε και με την Άννα Θεολόγου η οποία παρουσιάστηκε αρκετά έντονη, τονίζοντας πως «απαιτούμε και την παραίτηση της κυβέρνησης και δεν δίνουμε άλλοθι σε κανέναν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε να παραιτηθεί η κυβέρνηση». Όπως πρόσθεσε, «εμείς πρώτιστα έχουμε ευθύνη να καθαρίσουμε το όνομα του θεσμού της Βουλής των αντιπροσώπων, ο κόσμος απαιτεί κάθαρση. Παράλληλα, να αναλάβει όμως και τις ευθύνες του ο Πρόεδρος».

Οι θέσεις των κομμάτων:
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε πως «αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, ο ΔΗΣΥ τοποθετείται θετικά απέναντι στην πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής και διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών» σημειώνοντας παράλληλα πως «το κόμμα του δεν επιθυμεί να προστεθεί ακόμη ένα ζήτημα «στην κονίστρα της κομματικής αντιπαλότητας».

Εμφανώς διαφοροποιημένη είναι η στάση του ΑΚΕΛ, όπου ο Εκπρόσωπος Τύπου Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε πως «ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων που στήθηκε στην Κύπρο. Όταν ο Πρόεδρος αναλάβει τις ευθύνες του και παραιτηθεί, τότε να μιλήσουμε και για τη Βουλή και τις ευθύνες της».

Με την σειρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί υποβάλλεται από κάποιους αίτημα να παραιτηθεί η Βουλή, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης που εξάπλωσαν τη διαφθορά». Ρίχνοντας τα βέλη του σε Οικολογους και Θεολόγου, πρόσθεσε ότι ελπίζει να αντιλαμβάνονται οι εισηγητές της πρότασης πως έτσι, εξαφανίζουν το μοναδικό εμπόδιο που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, στη συγκάλυψη της διαπλοκής».

Το «Κίνημα Αλληλεγγύη» λέει κάτι διαφορετικό. Με ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως «είναι εκ του πονηρού οι προθέσεις για πρόωρες εκλογές και δεν θα οδηγήσουν σε ανανέωση της Βουλής αλλά σε επανεκλογή των ιδίων ανθρώπων». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκλογές νωρίτερα από τον Μάη το 2021, αλλά όχι τώρα».

Τέλος, η Συμμαχία Πολιτών κάνει λόγο για λαϊκισμό και δημαγωγία σε μια εποχή που πλημμυρίσαμε από σκάνδαλα διαπλοκής. Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «αφού απομένουν ελάχιστοι μήνες για ολοκλήρωση της θητείας της υφιστάμενης βουλής, η εν λόγω πρόταση φαίνεται να στερείται ουσίας. Εάν απέμεναν 1-2 χρόνια θητείας στην εν λόγω Βουλή, τότε και η πρόταση αυτή θα ήταν ουσιώδης».

Πάντως, πήγες από την Συμμαχία Πολιτών, μιλώντας στο ThemaOnline δηλώνουν πως θα συναινούσαν να διαλυθεί άμεσα η Βουλή, με έναν όρο: «Αφού με την πρόταση υπονοείται ότι ευθύνονται όλοι οι βουλευτές για τη σημερινή κατάντια, τότε κανένας από τους υφιστάμενους 56 να μην μπορεί να επαναδιεκδικήσει. Με τέτοιο όρο η Συμμαχία υπερψηφίζει».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σεξ στην παραλία: Η «καλοκαιρινή» φαντασίωση - Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

4+1 παραμυθένιοι έρωτες που γεννήθηκαν στα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών

Αυτισμός: Απλό τεστ υπόσχεται διάγνωση σε μωρά κάτω των επτά μηνών

Είναι υποχρεωτικό να καταβάλλει ένας εργοδότης 13ο και 14ο μισθό;

Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Ένας νεκρός και επτά τραυματίες - Δείτε βίντεο



ΠτΔ: Μοναδικός στόχος η επανένωση στη βάση ψηφισμάτων ΟΗΕ

ΠτΔ: Μοναδικός στόχος η επανένωση στη βάση ψηφισμάτων ΟΗΕ

Μοναδικός στόχος είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα Μιχαήλ Ολύμπιου που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Επιφανίου στα Λύμπια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top