ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ: Τα 'ακούει' η χώρα μας στο ΕΚ- 'Μια σειρά από πρόσφατα σκάνδαλα στην Κύπρο'

ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ: Τα 'ακούει' η χώρα μας στο ΕΚ- 'Μια σειρά από πρόσφατα σκάνδαλα στην Κύπρο'

Την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημέρωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, Ντίντιερ Ρέιντερς για την απόφαση της Κομισιόν να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας για τα προγράμματα απόδοσης υπηκοοτήτων με αντάλλαγμα επενδύσεις, που τα δύο κράτη λειτουργούσαν μέχρι πρότινος.


Ο Επίτροπος Ρέιντερς ήταν ξεκάθαρος πως παρότι Μάλτα και Κύπρος σκοπεύουν να διατηρήσουν τα προγράμματα αυτά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο στόχος είναι να πεισθούν να τα καταργήσουν ολοκληρωτικά.

Ο Eπίτροπος αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για τα σχετικά προγράμματα όλων των κρατών μελών προ σχεδόν ενός έτους και υπενθύμισε ότι με βάση τα τότε ευρήματα είχε ζητήσει εξηγήσεις από τις κυβερνήσεις, αποστέλλοντας επιστολές τον περασμένο Απρίλιο και συναντώντας τους αρμόδιους Υπουργούς προ της πανδημίας.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι η δημοσιότητα που έλαβαν εσχάτως τα προγράμματα και τα σχετικά σκάνδαλα “επιβεβαίωσαν τις υποψίες μας”.

Ξεκαθάρισε πως παρότι η υπηκοότητα της ΕΕ είναι και υπηκοότητα των Κρατών Μελών, το Δικαστήριο της ΕΕ έχει γνωματεύσει δεσμευτικά ότι ναι μεν είναι ελεύθερα να καθορίζουν τα κριτήρια απόδοσης ιθαγένειας, μόνο όμως σε ευθεία γραμμή με το κοινοτικό δίκαιο.

Σημείωσε πως η Κομισιόν γνωρίζει πως το τίμημα για τα προγράμματα της Μάλτας και της Κύπρου ήταν από 1 ως 2 εκ. ευρώ ανά υπηκοότητα.

Ξεκαθάρισε ότι η σημερινή κατάσταση υπονομεύει τη εμπιστοσύνη των άλλων ΚΜ στην κοινή ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Αναλυτικά, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Επίτροπος Ρέιντερς δήλωσε ότι "πράγματι, το να γίνεις υπήκοος κράτους μέλους συνεπάγεται αυτόματα την απόκτηση ιθαγένειας της Ένωσης, καθώς και όλα τα συγγενικά δικαιώματα. Ένας ξένος επενδυτής που «αγοράζει» την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της Ένωσης μπορεί, στη βάση αυτή, να πάει αμέσως σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, να ασκήσει οικονομική δραστηριότητα εκεί και να επωφεληθεί από την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών σε μια σειρά τομέων".

Μπορεί ακόμη, συνέχισε, "και να συμμετάσχει στη δημοκρατική διαδικασία, ιδίως ασκώντας το δικαίωμα ψήφου και υποψηφιότητας στις ευρωπαϊκές (ή δημοτικές) εκλογές. Εδώ και αρκετά χρόνια, τα προγράμματα αυτά αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας, ιδίως για το Κολέγιο και την Κομισιόν".

Όπως είπε, "η Κομισιόν έχει εργαστεί σκληρά σε αυτό το θέμα, καθώς είναι επίσης ευρωπαϊκό ζήτημα, με διακυβευόμενες ευρωπαϊκές αξίες. Τον Ιανουάριο του 2019, δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας των επενδυτών και τα συστήματα διαμονής των επενδυτών που λειτουργούν στην ΕΕ. Η έκθεση ανέφερε σαφώς τους εγγενείς κινδύνους τέτοιων συστημάτων, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Και από την αρχή της εντολής αυτής της Κομισιόν, έχουμε εκφράσει συνεχώς αυτές τις ανησυχίες με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, προτρέποντάς τους να επανεξετάσουν την απόφασή τους να εφαρμόσουν τέτοια συστήματα", δήλωσε.

"Κυρίες και κύριοι βουλευτές, μια σειρά από πρόσφατα σκάνδαλα στην Κύπρο και τη Μάλτα επιβεβαιώνουν μόνο τις σοβαρές ανησυχίες που έχουμε ήδη εκφράσει στην έκθεσή μας για το 2019. Στην έκθεσή της για το 2019, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει τη συμμόρφωση των καθεστώτων που ισχύουν με το δίκαιο της ΕΕ και, εάν χρειαστεί, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Σήμερα είμαι εδώ για να σας πω ότι η Κομισιόν εκπληρώνει αυτήν τη δέσμευση καθώς αποφάσισε αυτήν την εβδομάδα να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της ιθαγένειας μέσω επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν δημιουργηθεί από την Κύπρο και τη Μάλτα. Η ιθαγένεια της ΕΕ είναι μια συλλογή κοινών δικαιωμάτων που παρέχουν όλα τα κράτη μέλη σε αλληλεγγύη. Μαζί, τα κράτη μέλη δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την απόλαυση της ιθαγένειας της ΕΕ".

Σημείωσε ότι "το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν ξεκάθαρο: Εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να καθορίσει τους όρους απόκτησης και απώλειας της ιθαγένειας. Ωστόσο, όπως έκρινε και το Δικαστήριο, αυτή η αρμοδιότητα πρέπει να ασκείται λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το δίκαιο της ΕΕ".

Η νομοθεσία της ΕΕ, επεσήμανε, "απαιτεί από τα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν την ιθαγένεια άλλου κράτους μέλους, χωρίς να επιβάλλουν άλλη προϋπόθεση. Κατά συνέπεια, η απόφαση να πολιτογραφηθεί ένα πρόσωπο από ένα κράτος μέλος δεν περιορίζεται στη δική του δικαιοδοσία και δεν είναι ουδέτερη σε σχέση με άλλα κράτη μέλη. Επομένως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα προνόμιά τους για να χορηγούν την ιθαγένεια λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το δίκαιο της ΕΕ, και ιδίως την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας, η οποία ορίζεται στις Συνθήκες.

Ένα κράτος μέλος "αποτυγχάνει σε αυτήν την υποχρέωση, όταν θεσπίζει ένα σύστημα που παρέχει συστηματικά πολιτογράφηση, ελλείψει πραγματικής σχέσης με αυτό το κράτος και μόνο με βάση μια χρηματοοικονομική επένδυση, ή - με άλλα λόγια, όπου διατίθενται διαβατήρια", τόνισε.

"Αξιότιμοι βουλευτές, σε διάστημα μόλις δύο ετών, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν πολιτογραφήσει αρκετές χιλιάδες άτομα με βάση τα σχέδιά τους. Η τιμή ενός ευρωπαϊκού διαβατηρίου σε αυτά τα κράτη μέλη κυμαίνεται μεταξύ 1 εκατομμυρίου και 2 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα συστήματα υπηκοότητας των επενδυτών υπονομεύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη των κρατών μελών στις διαδικασίες πολιτογράφησης των άλλων. Αυτή η εμπιστοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική απόλαυση των δικαιωμάτων υπηκοότητας της ΕΕ. Υπονομεύοντας αυτήν την εμπιστοσύνη, αυτά τα συστήματα απειλούν την ακεραιότητα της ιθαγένειας της ΕΕ και την ορθή λειτουργία της και παραβιάζουν την αρχή της ειλικρινής συνεργασίας. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η Μάλτα φαίνεται ότι έχει δεσμευτεί να αντικαταστήσει το ισχύον καθεστώς με ένα νέο πρόγραμμα, εκ των προτέρων σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο. Και η Κύπρος, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήξη του τρέχοντος καθεστώτος στο εγγύς μέλλον, συζητείται ήδη η θέσπιση ενός νέου προγράμματος.

Αλλά το ερώτημα, είναι πολύ σημαντικό για να περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Λαμβάνουμε τώρα μέτρα για να δείξουμε την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή μας να μην αποδεχθούμε την ιθαγένεια της Ένωσης που διατίθεται στο εμπόριο ως απλό αγαθό", δήλωσε.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

"Νομίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε σε ένα σημαντικό σημείο. Οι αρχές και οι αξίες της Ένωσης αποδυναμώνουν εάν η ένταξη στο ευρωπαϊκό σχέδιο, τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό και η συμμετοχή στη δημοκρατική του ζωή αποτελούν αντικείμενο μιας απλής οικονομικής συναλλαγής", τόνισε ο Επίτροπος μεταξύ άλλων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

• Κάνει τα... κόλπα του ο καιρός: Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους - Τι έχει το... μενού



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top