Πλήθος κόσμου εξέφρασε απορίας σχετικά με την περιβόητη διαδικασία ιχνηλάτησης και η ιστοσελίδα μας επιχειρεί όσο πιο απλά γίνεται να σας μεταφέρει τη διαδικασία αλλά και τα συμπεράσματά της.
Συγκεκριμένα πληροφορίες του ThemaOnline αναφέρουν πως θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα που δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα (ασυμπτωματικός) πέραν του αυτοπεριορισμού, ιχνηλατούνται οι 'στενές επαφές' του μέχρι δύο ημέρες πριν τη διενέργεια του τεστ.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Από την άλλη, για επιβεβαιωμένα περιστατικά που όμως παρουσιάζουν συμπτώματα η μονάδα ιχνηλάτησης ξεκινά να 'ξεψαχνίζει' τις στενές επαφές μέχρι και δύο ημερες πριν την παρουσία των συμπτωμάτων -και όχι πριν τη διενέργεια του τεστ όπως γίνεται στους ασυμπτωματικούς-.
Να ξεκαθαρίσουμε όπως πληροφορηθήκαμε ότι ως στενές επαφές ορίζονται τα άτομα με τα οποία τα επιβεβαιωμένα περιστατικά βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση για περίοδο 15 λεπτών και άνω ενώ η πάραπανω διαφορά στην ιχνηλάτηση έγκειται στο γεγονός πως οι ασυμπτωματικοί έχουν χαμηλότερη πιθανότητα να διασπείρουν τον ιό αφού δεν έχουν βήχα ή φτάρνισμα.
Οι πολίτες που υποβάλλονται σε τεστ αναμένουν σε αυτοπεριορισμό το τηλεφώνημα του Υπουργείου Υγείας ή το γραπτό μήνυμα από το κλινικό εργαστήριο για το αποτέλεσμα της διεγματοληψίας. Στη συνέχεια η μονάδα ιχνηλάτησης παραλαμβάνει φόρμα από τα κατά τόπους χημεία και αρχειοθετεί τα περιστατικά με case number για να ενταχθεί άμεσα στην υπό διερεύνηση λίστα. Εκεί ο αρμόδιος λειτουργός επικοινωνεί προσωπικά με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και μέσω ερωτήσεων διερευνώνται τα δημογραφικά του στοιχεία (μαζί με υποκείμενα νοσήματα), τυχόν συμπτωματολογία ενώ στη συνέχεια αρχίζει η περιβόητη ιχνηλάτηση των στενών επαφών του (μπορείτε να δείτε τα σχετικά έντυπα).
Όπως αλιεύσαμε υπάρχουν ήδη διάφορα στερεότυπα και στατιστικές (παρόλο που δεν καταφέραμε να έχουμε πρόσβαση στα επίσημα έγγραφα) και ενημερωθήκαμε ότι λίγες εώς ελάχιστες επαφές έχουν συνήθως οι γονείς με βρέφος αλλά και οι ηλικιωμένοι ενώ χαμός παρατηρείται σε νεαρούς κάτω των 30 αφού σε πολλούς εντοπίστηκαν 30 και 40 δηλωμένες στενές επαφές. Πολύ σημαντικό είναι, όπως μας τονίστηκε, ο λόγος που οδήγησε κάποιον στο να υποβληθεί στην εξέταση αλλά και η συμπτωματολογία για να καταφέρει να 'συνδεθεί' με cluster ή άλλη επιβεβαιωμένη επαφή.
Τέλος εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πολλοί απ'όσους δηλώνονται στην ιχνηλάτηση ψεύδονται -όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε- με σκοπό να κάνουν δωρεάν δειγματοληπτικό έλεγχο ή κρύβουν επαφές είτε επίτηδες είτε καταλάθος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις