Ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμβαίνει απροκάλυπτα στις εκλογικές διαδικασίες της τ/κ κοινότητας θεωρεί ο Σώτος Κτωρής το ποσοστό του 48,31% που έλαβε ο Μουσταφά Ακιντζί χθες, χάνοντας την επανεκλογή του στη θέση του ηγέτη της κοινότητας.
«Το 48% που έλαβε ο κ. Ακιντζί σε ένα πολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από την ανοικτή ρήξη του Τ/κ ηγέτη με την Άγκυρα, δεν είναι ένα ποσοστό που θα πρέπει να υποτιμήσουμε». Ο δρ Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών σημείωσε στο ΚΥΠΕ ότι από την άλλη, η αντιπαράθεση όπως αυτή εξελίχθηκε γύρω από τα ζητήματα της ταυτότητας των Τ/κ και τις σχέσεις Τ/κ – Άγκυρας, οδήγησε μια μερίδα ψηφοφόρων εποίκων να ψηφίσουν τον Ερσίν Τατάρ.
Αυτό το στοιχείο καθόρισε τελικά το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι στις «προεδρικές» του 2015 ο κ. Ακιντζί είχε σημαντική διείσδυση στους έποικους ψηφοφόρους, την οποία απώλεσε «διότι διευρύνθηκε το συναισθηματικό χάσμα με αυτό το ακροατήριο λόγω της ρητορικής ρήξης με την Άγκυρα που επέλεξε να ακολουθήσει».
Ερωτηθείς εάν ήταν επικοινωνιακό λάθος η τακτική αυτή από πλευράς Ακιντζί ή η Άγκυρα ήταν αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να μην εκλεγεί ο κ. Ακιντζί, ο Σώτος Κτωρής είπε ότι η Άγκυρα ήταν αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να εκπαραθυρώσει πολιτικά τον Μουσατφά Ακιντζί. Όμως η επιλογή του να βάλει την Τουρκία με τρόπο έντονα αντιπαραθετικό απέναντι από τους Τ/κ, ήταν ένα στοιχείο που προβλημάτισε και οδήγησε μια μεγάλη μερίδα Τούρκων ψηφοφόρων υπέρ του Ερσίν Τατάρ, πρόσθεσε.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - 'ΕΚΛΟΓΕΣ': Δύο σύντομες αναλύσεις από ειδικούς για το αποτέλεσμα και το μέλλον των συνομιλιών
Επίσης, είπε, αυτή τη ρητορική και στάση φόβισε ένα μέρος της τ/κ κοινότητας που ενώ θέλει να αποδοκιμάσει τις επιλογές της Άγκυρας και να μην παρεμβαίνει με απροκάλυπτο τρόπος στα όσα τεκταίνονται στα κατεχόμενα, «αντιλαμβάνεται ταυτόχρονα, ΄΄ότι μια ανοικτή ρήξη με την Άγκυρα, θα ήταν εξαιρετικά επώδυνη από οικονομικής και πολιτικής σκοπιάς, για τους Τ/κ. Στο υφιστάμενο στάτους κβο με την τ/κ κοινότητα απομακρυσμένη από την διεθνή κοινότητα και την προοπτική της ομοσπονδιακής λύσης εξαιρετικά απομακρυσμένη, αντιλαμβάνονται ότι η μόνη χώρα που μπορεί να τους στηρίξει κυρίως οικονομικά, αλλά και πολιτικά, είναι η Τουρκία».
Για τον μέσο Τ/κ, εξήγησε ο κ. Κτωρής, η οικονομική του προοπτική και καθημερινότητα διασφαλίζεται μόνο μέσα από την γενναία οικονομική επιδότηση της Άγκυρας.
Υπάρχουν, ανέφερε, κάλπες στην περιοχή της Καρπασίας όπου μένουν μόνο έποικοι, ΄΄οπου ο κ. Τατάρ πήρε ποσοστό πέραν του 85%. Αυτό, συνέχισε, δεν πρέπει να συσχετιστεί μόνο με την οικονομική ανέχεια σε εκείνες της περιοχές, είναι και ένα ζήτημα πολιτικό και ιδεολογικό που προέκυψε μέσα από την πολιτική αντιπαράθεση.
Νίκη Τατάρ και Κυπριακό
Σε σχέση με το Κυπριακό μετά την νίκη Τατάρ, ο Σώτος Κτωρής ανέφερε ότι Ερσίν Τατάρ χρησιμοποιεί την πάγια ρητορική της τ/κ δεξιάς αλλά «δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί πλήρως από όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής. Υπάρχει ένα πλαίσιο που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ένα διαχρονικά συμφωνημένο πλαίσιο όσον αφορά την μορφή της λύσης».
Δεν υπάρχει αμφιβολία είπε, ότι ο κ. Τατάρ θα παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών και θα επιχειρήσει να θέσει και τις δύο άλλες λύσεις (συνομοσπονδία, δύο κράτη) όχι με τρόπο που θα ακυρώνει την ομοσπονδιακή λύση, αλλά θα διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων.
Σε περίπτωση συνομιλιών, ο Ερσίν Τατάρ θα ενεργήσει καθ’ υπόδειξη της Άγκυρας που στόχο έχει να πάει σε οριστικό ξεκαθάρισμα για μια σειρά από ζητήματα , του Κυπριακού περιλαμβανομένου, πρόσθεσε ο κ. Κτωρής.
Επομένως, είπε, η εκλογή Τατάρ εξυπηρετεί αυτή την επιδίωξή της, δεν θεωρεί όμως ότι σε πρώτη φάση η Άγκυρα θα υιοθετήσει στάση που θα της χρεώνει ένα ναυάγιο προτού καν αρχίσει μια διαδικασία συνομιλιών. Θα καταθέσει τις θέσεις της στο τραπέζι, συνέχισε, επιχειρώντας να βάλει και άλλα θέματα στην συζήτηση και παραμένοντας ανοικτή η επιλογή της ομοσπονδίας ως λύση, όπως την αντιλαμβάνεται η Τουρκία. «Με τις ασφαλιστικές δικλείδες που η ίδια θα ήθελε να περιλάβει, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Οι αντιδράσεις των κομμάτων - Η παρέμβαση Τουρκίας, οι συνομιλίες και η λάθος εκτίμηση Αναστασιάδη
Ο Μουσταφά Ακιντζί
Κληθείς να σχολιάσει τον Μουσταφά Ακιντζί που δήλωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική, ο Σώωτος Κτωρής είπε ότι υπήρξε «μια έντιμη πολιτική παρουσία της όποιας το ενδιαφέρον ήταν πρωτίστως η ευημερία των Κυπρίων. Προσπάθησε να πετύχει έναν έντιμο πολιτικό συμβιβασμό. Στις διαπραγματεύσεις αποδέχθηκε ρυθμίσεις που διαχρονικά υπήρξαν εκτός της τ/κ εθνικιστικής θεώρησης».
Την τελευταία 15ετία, ανέφερε, η ε/κ πλευρά είχε την ευκαιρία να έχει απέναντί της δύο προοδευτικούς Τ/κ , τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Μουσταφά Ακιντζί , και να επιτύχει μαζί τους έναν έντιμο πολιτικό συμβιβασμό. Αυτό δεν κατέστη εφικτό, ανέφερε λέγοντας ότι σήμερα αλλάζουμε σελίδα και απέναντί μας έχουμε έναν εκπρόσωπο της πιο σκληροπυρηνικής προσέγγισης, ανάμεσα στους Τ/κ και «η προσπάθεια επίτευξης λύσης καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολη».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις