ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Οι αντιδράσεις των κομμάτων - Η παρέμβαση Τουρκίας, οι συνομιλίες και η λάθος εκτίμηση Αναστασιάδη

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Οι αντιδράσεις των κομμάτων - Η παρέμβαση Τουρκίας, οι συνομιλίες και η λάθος εκτίμηση Αναστασιάδη

Μετά τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα, υπάρχει έντονη ανησυχία για το μέλλον των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, με τα κόμματα να προχωρούν σε ανακοινώσεις και ερμηνείες του αποτελέσματος.

Του Γιώργου Τάττη

Εκ πρώτης όψεως, τα κόμματα βλέπουν σκεπτικά την εκλογή Τατάρ, ενώ έντονη είναι και η καταδίκη της εμπλοκής της Τουρκίας στις εξελίξεις στα κατεχόμενά μας εδάφη και εντός της Τ/κ κοινότητας. Παράλληλα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επανέναρξη των συνομιλιών, την βάση λύσης και την άρση των νέων τετελεσμένων που δημιούργησαν οι προκλήσεις της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκαναν λόγο για «ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανταποκριθεί άμεσα στη δεδηλωμένη πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναλάβει, το ταχύτερο, μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού», αναμένοντας τη «θέση του κ. Τατάρ όπως θα διατυπωθεί στην άτυπη πενταμερή».

ΑΚΕΛ: Αρνητική εξέλιξη αλλά εμμένουμε σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Ο Γ.γ του ΑΚΕΛ, μέσω μιας νέας δήλωσής του, είπε πως «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα για ανάδειξη του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά άκρως αρνητική εξέλιξη για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου της ΔΔΟ», ενώ τόνισε πως «η εκλογή Τατάρ δεν καθορίστηκε από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους αλλά από την πρωτοφανή παρέμβαση της Τουρκίας και από την ψήφο των εποίκων».

Παρόλα αυτά, το ΑΚΕΛ επιμένει στο αγώνα του για επανένωση και διαφωνεί με τη θέση που λέει πως όλα έχουν τελειώσει, σημειώνοντας πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει με συνέπεια, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα, να εμμένει σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και συνέχισή της από εκεί που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και των μέχρι τότε συγκλίσεων».

ΔΗΚΟ: Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις

Με την σειρά του το ΔΗΚΟ, αναφέρει πως δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις γιατί κανένας Τουρκοκύπριος πολιτικός δεν καθορίζει τις εξελίξεις στο κυπριακό, ενώ επισήμανε πως η απρόκλητη παρέμβαση της Άγκυρας ήρθε σε μια περίοδο με συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία, που ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες εποικισμού της Αμμοχώστου και που η Τουρκία αναφέρεται συχνά σε λύση «δύο κρατών». Τέλος, έκανε λόγο για μια αναγκαία, «νέα διεκδικητική στρατηγική».

ΕΔΕΚ: Τον πρώτο λόγο στα κατεχόμενα έχει η Άγκυρα

Η ΕΔΕΚ, με μια λιτή ανακοίνωση επισημαίνει πως «το αποτέλεσμα των «εκλογών» απέδειξε πως στα κατεχόμενα τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις και επιλογές τον έχει η Άγκυρα», καλώντας για σταματημό των ψευδαισθήσεων. Έκανε παράλληλα λόγο για αξιοποίηση των πολιτικών και διπλωματικών όπλων της ΚΔ για ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Ανησυχία για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό

Την έντονη ανησυχία του για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό και την νέα άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη εξέφρασε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις Τατάρ για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, αλλά και τον κεντρικό του ρόλο στο σχέδιο εποικισμού της Αμμοχώστου. Επισημάνθηκε παράλληλα η αυξημένη επιρροή της Άγκυρας στα κατεχόμενα και τον καθοριστικό ρόλο των εποίκων στο αποτέλεσμα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Λάθος Αναστασιάδη η δήλωση για επανέναρξη χωρίς άρση τετελεσμένων

Το Κίνημα Αλληλεγγύη, προχωράει ένα βήματα παρακάτω και στηλιτεύει την δήλωση Αναστασιάδη πως δεν είναι προαπαιτούμενη η άρση των τετελεσμένων για επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας ότι κακώς προέβη σε αυτή την δήλωση, «προφανώς πεπεισμένος ότι η παράνομη διαδικασία εκλογής νέου κατοχικού ηγέτη θα αναδείκνυε τον Ακιντζί».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας την κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ για άσκηση πιέσεων για επανέναρξη συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι τώρα «ο Τατάρ δεν θα δεχτεί άρση των ενεργειών που γίνονται για την Αμμόχωστο».

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top