Οι παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα έχουν φθάσει στο τέλος τους με την αποτυχία επανεκλογής Ακιντζί, ο οποίος έχασε οριακά από τον Ερσίν Τατάρ. Στις ελεύθερες περιοχές οι αναλύσεις του αποτελέσματος για το τι μέλλει γενέσθαι δίνουν και παίρνουν.
Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης
Η ποσοστιαία διαφορά ήταν μόλις 3,28%, με την ανάλυση των νέων ψηφοφόρων του Β γύρου και των γεωγραφικών δεδομένων της εκλογής να δείχνουν πως η κινητοποίηση των εποίκων ήταν ίσως το κλειδί στην εκλογή του Ερσίν Τατάρ. Ο οποίος, ομολογουμένως, στηρίχθηκε και από την Τουρκία με κάθε τρόπο.
Νοουμένου ότι ο Ερσίν Τατάρ εκφράζει μια πιο «σκληρή» γραμμή στο Κυπριακό, υπάρχει η πεποίθηση από πολλούς πως τα πράγματα για την μετέπειτα πορεία των συνομιλιών δυσκολεύουν. Σε μια ελαφρώς διαφοροποιημένη προσέγγιση, πολλοί θεωρούν πως η εξάρτηση των κατεχομένων από την Άγκυρα είναι σε τόσο υψηλό βαθμό, που η πραγματική απεξάρτηση δεν μπορεί να προκύψει από μια εκλογική διαδικασία, αλλά από ριζικές τομές και ρήξεις σε όλους τους τομείς.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Οι αντιδράσεις των κομμάτων - Η παρέμβαση Τουρκίας, οι συνομιλίες και η λάθος εκτίμηση Αναστασιάδη
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Συγχαίρω τον κ. Ερσίν Τατάρ και προσβλέπω το συντομότερο σε μια συνάντηση γνωριμίας»
Δύο αναλύσεις για το αποτέλεσμα και οι εκτιμήσεις για την συνέχεια στο Κυπριακό
Δρ. Γιώργος Κέντας: Να δούμε την ουσία της δικής μας κολοσσιαίας αποτυχίας
Με δημόσια τοποθέτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Γιώργος Κέντας, επισημαίνει πως «όσοι πιστεύουν ότι το Κυπριακό είναι μια διαδικασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες (μέρος των οποίων είναι και οι έποικοι), πήραν απάντησή: Η άλλη πλευρά επιθυμεί λύση δύο κρατών και έλεγχο της γεωπολιτικής θέσης και του φυσικού πλούτου της Κύπρου από την Τουρκία».
Όπως προσθέτει, πρέπει να σκεφτούμε πέρα από αυτοματοποιημένους συνειρμούς. Να δούμε την ουσία μιας κολοσσιαίας αποτυχίας, της «επιμονής σε μια διαδικασία δικοινοτικών διαπραγματεύσεων και ΜΟΕ», παραμερίζοντας την ουσία «για το καλό της διαδικασίας». Με αυτό τον τρόπο, «η στρατιωτική κατοχή της Άγκυρας, το διαρκές έγκλημα της Τουρκίας στην Κύπρο, δεν αναγνωρίζεται πια ως πρόβλημα».
Ευκαρία για εμάς και για την διεθνή κοινότητα
Ο Δρ. Κέντας, τέλος, βλέπει την χθεσινή εκλογική διαδικασία ως μια ευκαιρία «να κατανοήσουμε πιο είναι το πρόβλημα. Και όσοι επιλέγουν την προσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους να την κάνουν στο πλαίσιο ενός αντικατοχικού αγώνα, απαλλαγής από την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει προοπτική αποκατάστασης του δικαίου στο πλαίσιο ενός κυρίαρχου κράτους δικαίου». Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για μια διπλωματική γραμμή προσέγγισης με επίκεντρο την κατοχή.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης για 'εκλογή' Τατάρ - 'Είμαστε έτοιμοι...'
Δρ. Μούδουρος: Μεγαλύτερη επιρροή της τουρκικής εξουσίας στην Τ/κ κοινότητα
Με τη σειρά του, ο Δρ. Τουρκικών Σπουδών Νίκος Μούδουρος, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA, έκανε λόγο για μεγαλύτερη επιρροή της τουρκικής εξουσίας στην Τ/κ κοινότητα το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, είπε πως ο Τατάρ προέρχεται από ένα χώρο πολύ πιο χειραγωγούμενο από την Αγκυρα, ακόμη και σε σχέση με τον Ραούφς Ντεντκάς.
Η εκτίμηση του είναι πως τα επόμενο χρόνια θα είναι πολύ πιο πιεστικά για τους Τ/κ.
Εξήγησε επίσης ότι «στο οικονομικό πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο θα βλέπουμε περισσότερη τάση για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Θα δούμε ένα κενό που θα δούμε να συμπληρώνεται τις επόμενες ημέρες, ο σχηματισμός «κυβέρνησης» εκεί, θα ανοίξουν και ζητήματα περιουσιών νέων υπηκοοτήτων περαιτέρω δημογραφικής αλλαγής εντός της τ/κ κοινότητας».
Θα μπαίνουν συγκυριακά ζητήματα αλλαγής μοντέλου λύσης
Για τις συνομιλίες, είπε ότι «μπορεί να μην μεταβούν (Τουρκία και Τατάρ) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας ως ανοιχτό και διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών για το κυπριακό όμως η αλλαγή του μοντέλου θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα μπαίνουν συγκυριακά και παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις υπερτονίζεται η αναγκαιότητα εφόσον έχει «αποτύχει» η αναζήτηση ομοσπονδίας να προχωρήσουμε σε άλλα μοντέλα λύσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις