ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τα δικαιώματα των Τ/κ στο φυσικό αέριο μίλησε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία στη Μπρατισλάβα

Για τα δικαιώματα των Τ/κ στο φυσικό αέριο μίλησε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία στη Μπρατισλάβα

Για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες, μίλησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του στο φόρουμ GlobSec2020, στη Μπρατισλάβα. Υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά δεν μπορεί να συμφωνήσει για λύση του Κυπριακού επειδή δεν θέλει να διαμοιραστεί τίποτα με τους Τ/Κ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός απευθυνόμενος στον Πρέσβη της Κύπρου ο οποίος παρενέβη λέγοντας ότι «η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα στην αν. Μεσόγειο», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διερωτήθηκε «είμαι περίεργος ποιος κανονισμός λέει ότι οι τουρκικές δραστηριότητες είναι παράνομες;»

Υποστήριξε ότι «αυτή είναι μόνο η άποψη των Ε/Κ και των χωρών εντός της ΕΕ που στηρίζουν τους Ε/Κ. Σας ερωτώ κ. Πρέσβη: Αποδέχεστε ότι και οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα επί των πηγών των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο; Το αποδέχεστε αυτό; Να απαντήσω στη θέση σας. Ο ηγέτης σας Αναστασιάδης αυτό το αποδέχεται. Γιατί δεν διασφαλίζουμε τον ίσο διαμοιρασμό των κερδών; Το αίτημα τον Τ/Κ είναι πολύ δίκαιο. Υπέβαλαν προτάσεις για ίσο διαμοιρασμό των κερδών το 2011, το 2012 και το 2019. Γιατί τις απορρίψατε»;

Για την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «όλα αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν και στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά. Οι Τ/Κ και η Τουρκία στήριξαν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα. Εσείς γιατί το απορρίψατε το 2004; Γιατί το 2017 απορρίψατε όλες τις προτάσεις στο Κραν Μοντάνα; Επιτρέψτε μου να απαντήσω εγώ αυτή την ερώτηση: Επειδή δεν θέλετε να μοιραστείτε τίποτε με τους Τ/Κ».

Αυτό, κατά τον ίδιο, «το λέει ο Αναστασιάδης, ο ηγέτης σας το λέει αυτό. Δεν θέλετε να μοιραστείτε τίποτα. Είπε ακόμη πως οι Ε/Κ δεν θέλουν να μοιραστούν καν τα νοσοκομεία με τους Τ/Κ. Γι αυτό δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Γι αυτό αναγκάστηκε να υποχωρήσει».

«Δηλαδή, εσείς να κοιτάξετε τις δικές σας παρατυπίες, τις παραβιάσεις σας εναντίον των Τ/Κ. Η Τουρκία είναι μια από τις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο και είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/Κ», ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία έως το 2018 ήταν πολύ υπομονετική. Υποστήριξε ότι «ο ‘Ε/κ τομέας», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και αγνοώντας τα δικαιώματα των Τ/Κ από το 2003 υπέγραψε συμφωνίες με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Ισραήλ και ξεκίνησε γεωτρήσεις το 2011”, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ξεκίνησε γεωτρήσεις το 2018 περιμένοντας 7 χρόνια. Υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά προσκάλεσε όλους για ένα δίκαιο διαμοιρασμό αλλά αυτή η πρόταση απορρίφθηκε.

«Αντίθετες με διεθνές δίκαιο οι αξιώσεις Ελλάδας»
----------

Για το Αιγαίο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δείχνει τις διεκδικήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και υποστήριξε ότι «με βάση αυτό το χάρτη δεν μένει τίποτα στην Τουρκία». «Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και αυτή η κατάσταση δεν γίνεται αποδεκτή από καμιά χώρα», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ακόμη ότι «η Ελλάδα αξιώνει υφαλοκρηπίδα για το νησί Καστελόριζο που απέχει μόλις 2 χλμ. Από την Τουρκία. Αυτό είναι ένα πολύ μικρό νησί. 10 χλμ2 σε απόσταση 580 χλμ από την ενδοχώρα της Ελλάδας. Η Ελλάδα διεκδικεί για αυτό το πολύ μικρό νησί 40.000 χλμ2 υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ. Γι’ αυτό είναι ενάντια τις δραστηριότητές μας. Και έχουμε διεξάγει τις δραστηριότητες σεισμικών ερευνών μας στους τομείς που καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ το 2004. Και δώσαμε άδειες το 2009 και το 2011».

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, «η Γερμανία και ορισμένες χώρες μεσολάβησαν για να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στη διπλωματία και στον ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα».

«Και ώρες πριν τη δημοσιοποίηση του κοινού ανακοινωθέντος πως συμφωνήσαμε με την Ελλάδα να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών και των πολιτικών διαβουλεύσεων, πήγαν στην Αίγυπτο και υπέγραψαν τη συμφωνία», ανέφερε.

«Μπορείτε να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε με το περιεχόμενο της συμφωνίας. Αυτή είναι μια άλλη ιστορία, αλλά λίγες ώρες πριν το κοινό ανακοινωθέν, η υπογραφή συμφωνίας που παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα δεν συνιστά καλή θέληση», πρόσθεσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η «αποκλιμάκωση είναι σημαντική». «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίξαμε και εκτιμήσαμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΝΑΤΟ, εξ αρχής και δώσαμε τη συγκατάθεσή μας στη δήλωσή του. Το ίδιο έπραξε και η Ελλάδα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μετά τη δήλωση, η Ελλάδα δυστυχώς την απέρριψε».

Νομίζω, υποστήριξε, «πως οφείλεται στην κοινή γνώμη, στην πίεση του κόσμου. Εννοώ ότι για εμάς είναι πιο εύκολο σε σχέση με αυτούς ως πολιτικοί. Τώρα, είναι ΟΚ. Παρευρίσκονται στις συναντήσεις. Συμφώνησαν στο κοινό ανακοινωθέν».

Στο ερώτημα γιατί η Τουρκία έστειλε πολεμικά της πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίστηκε ότι το έπραξε «επειδή η Ελλάδα έστειλε τα πλοία της για να επιτεθούν στο ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις. Και επιτέθηκαν, στην πραγματικότητα. Τα πλοία μας τους σταμάτησαν». Και τα πλοία μας, τα στρατιωτικά, υποστήριξε, «είχαν μία σαφή εντολή, να μην επιτεθούν πρώτα. Αλλά αν υπάρξει επίθεση, θα πρέπει να ανταποδώσουν. Αυτή είναι η σαφής εντολή στις ένοπλες δυνάμεις».

«Γι’ αυτό είπα ότι έπρεπε να αναλάβουμε δράση όχι κατ’ επιλογή αλλά κατ’ ανάγκη», πρόσθεσε

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα κεφάλαια ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις.

Για τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι δίπλα στην επίσημη κυβέρνηση που είναι αποδεχτή από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ωστόσο κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία, είναι αγκαζέ με τον πραξικοπηματία Χαφτάρ. Χάρη στη δική μας εμπλοκή ο Χαφτάρ δεν μπόρεσε να μπει στην Τρίπολη. Έτσι διασφαλίσαμε μια ισορροπία στο πεδίο της δράσης. Γι αυτό τον λόγο μπορούμε να συζητούμε για παράταση της εκεχειρίας και πολιτική διαδικασία», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «στα λόγια πολλές χώρες επαινούν την Τουρκία που φιλοξένησε τόσους πολλούς μετανάστες καθότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι ανυπεράσπιστοι άνθρωποι που ήρθαν από την Συρία και την περιοχή γύρω από αυτήν. Αλλά κανείς δεν μοιράζεται την ευθύνη».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top