Η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι οι δικαστές πήραν απόφαση με βάση τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει – Ορισμένες τροποποιήσεις ή καταργήσεις διατάξεων του Ποινικού Κώδικα δεν έπρεπε να γίνουν – Ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι επιεικέστερος είπε
Η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, επισήμανε ότι όταν χειριζόταν, στο αρχικό στάδιο, την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, της είχαν στείλει στο γραφείο της ως «μήνυμα» σφαίρες και σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη εάν φοβήθηκε και εάν το γεγονός την έκαμψε, η απάντηση ήταν κατηγορηματική: «Όχι βέβαια- Όχι βέβαια» και προσέθεσε ότι οι εισαγγελείς έχουν αποδεχθεί τον κίνδυνο.
Η κυρία Κουτσαμάνη υπενθύμισε ότι είχε λάβει σημείωμα από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια σχετικά με την εμπλοκή βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγή σε εγκληματική οργάνωση.
Έτσι έπρεπε να επιλέξει αντεισαγγελέα που θα διενεργούσε την προκαταρκτική έρευνα. «Επέλεξα τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη, γνωστός για το ήθος, την άριστη νομική του κατάρτιση, και το θάρρος του. Η υπόθεση ήθελε θάρρος».
Σε ερώτηση της κυρίας Κοσιώνη εάν πιεστήκατε με κάποιο τρόπο από μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η απάντηση της πρώην εισαγγελέως ήταν ξεκάθαρη:
« Όχι, κλείσαμε τ’ αυτιά μας και στρωθήκαμε στην έρευνα. Κάθε βράδυ ήμουν στην Εισαγγελία και όλα τα στοιχεία που συγκέντρωνε ο κ. Βουρλώτης μου τα έθετε υπόψη για να έχω προσωπική άποψη. Μας έβρισκε το ξημέρωμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Κάναμε σωστά τη δουλειά μας».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΕΛΛΑΔΑ: Διεκόπη η δίκη για το ακροδεξιό κόμμα - Ερμητικά κλειστό το σπίτι του Μιχαλολιάκου - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φτάσαμε στο σημείο που μου είπε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και οπλοκατοχή, με στοιχεία για διάφορα αδικήματα που είχε συλλέξει. Συμφώνησα και έδωσα εντολή να προβεί στα νόμιμα.
Έτσι, διαβίβασε την δικογραφία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Aθηνών για την άσκηση της ποινικής δίωξης. Κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης για τους βουλευτές, καθώς τα αδικήματα ήταν σε βαθμό κακουργήματος.
Αναφερόμενη στο σήμερα η κυρία Κουτσαμάνη ανέφερε ότι οι δικαστές (του Εφετείου) μετά από πέντε χρόνια που εξέταζαν την υπόθεση είχαν καταλήξει και δεν θα τους επηρέαζαν όσοι φώναζαν απέξω. Πήραν απόφαση με βάση τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η χθεσινή απόφαση του Εφετείου ήταν ανταμοιβή όλων των συναδέλφων της που επεξεργάστηκαν τη δικογραφία και συνέλεξαν το ογκωδέστατο υλικό, προσθέτοντας, ότι «εγώ την εποπτεία είχα».
Ως προς τη μάνα του Φύσσα, η κυρία Κουτσαμάνη είπε ότι η γυναίκα αυτή έχασε το παιδί της, παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις και τη συμμερίζομαι.
Αναφορικά με την διάρκεια της δίκης στο Εφετείο η κυρία Κουτσαμάνη επισήμανε ότι για την προπαρασκευαστική διαδικασία έως το βούλευμα που ήταν 700 σελίδες ήταν ένα έτος. Την καθυστέρηση της όλης διαδικασίας η κυρία Κουτσαμάνη την επέδωσε στην έλλειψη αιθουσών, στην αποχή των δικηγόρων και στο ωράριο των δικαστικών υπαλλήλων (γραμματέα έδρας), που μετά 3μ.μ. κατεβαίνουν από την έδρα.
Αναφερόμενη στις αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικά η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι ορισμένες τροποποιήσεις ή καταργήσεις διατάξεων του Ποινικού Κώδικα δεν έπρεπε να γίνουν και τόνισε ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι επιεικέστερος και θα έπρεπε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή να είχε προσέξει περισσότερο.
Τέλος, ευχαρίστησε τους συναδέλφους της, το εισαγγελέα Χαράλαμπο Βουρλιώτη, τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο, την ανακρίτρια Ιωάννα Κλάπα και την επίκουρο ανακρίτρια Μαρία Δημητροπουλου, οι οποίοι «λαμπρύνυον το δικαστικό σώμα», όπως χαρακτηριστικά ανάφερε.
Από protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις