Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τους Βρετανούς πολίτες ότι αν τα επιδημιολογικά δεδομένα υπαγορεύσουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, η κυβέρνησή του δεν θα διστάσει να τα λάβει.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, πλαισιωμένος από τους δύο επικεφαλής επιστημονικούς συμβούλους του, ο κ. Τζόνσον προέτρεψε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι η επιτυχής αντιμετώπισή του θα γίνει «με συλλογική μακροθυμία και κοινή λογική».
Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ακόμα δεν έχει φανεί θετικός αντίκτυπος των μέτρων που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται.
Είπε, πάντως, ότι η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι εντός τροχιάς του στόχου για διενέργεια 500.000 διαγνωστικών τεστ έως το τέλος Οκτωβρίου.
Ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι επισήμανε ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση κρουσμάτων κυρίως στη βόρεια και κεντροδυτική Αγγλία, με την αύξηση τους εκεί να έχει «σταθερά ταχύ ρυθμό». Αυξήσεις καταγράφονται ωστόσο στον εντοπισμό κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.
Συμπλήρωσε ότι «προς τη λάθος κατεύθυνση» κινούνται και τα στοιχεία για εισαγωγές ασθενών κορωνοϊού στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, αν και ακόμα όχι σε βαθμό που να απειλεί με κορεσμό τα δημόσια νοσοκομεία.
Σημειώνεται ότι με βάση τα νεότερα στοιχεία στις 28 Σεπτεμβρίου έγιναν 308 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αγγλίας λόγω κορωνοϊού, με την τάση να είναι και πάλι αυξητική.
Ο καθηγητής Γουίτι είπε επίσης ότι η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων είναι μεταξύ των νέων, οι οποίοι μεταδίδουν όμως τον ιό στις πιο ευάλωτες ηλικίες.
Σε ό,τι αφορά τα ρεκόρ των τελευταίων ημερών ως προς τα ημερήσια κρούσματα, σημείωσε ότι δεν οφείλονται μόνο στα περισσότερα τεστ σε σχέση με την άνοιξη, καθώς το ποσοστό των θετικών τεστ επί του συνόλου επίσης αυξάνεται.
Στην επισήμανση ότι οι 71 θάνατοι που καταγράφηκαν σήμερα και χθες είναι ο ίδιος απολογισμός με εκείνον της 21ης Μαρτίου, δηλαδή δύο μέρες πριν από το γενικό lockdown, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βαλαμς είπε ότι η διαφορά έγκειται στο ότι τα κρούσματα διπλασιάζονται για την ώρα με πιο χαμηλό ρυθμό.
Ο σερ Πάτρικ τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού», καθώς το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο σε όλη τη χώρα, με συγκεκριμένες περιοχές σε πιο δύσκολη κατάσταση.
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι θα γίνονται πλέον «τακτικές» ενημερώσεις του κοινού για την πορεία της πανδημίας με συνεντεύξεις Τύπου.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις