«Οι τρέχουσες διαφωνίες με τους εταίρους μας δεν είναι αγεφύρωτες», σημειώνει ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του για τον δικτυακό τόπο Project Syndicate με τίτλο «Μία νέα συμφωνία για την Ελλάδα», που μεταξύ άλλων αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Guardian.
Σημειώνει ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων τριών μηνών έχουν επιφέρει πολλή σύγκλιση επί βημάτων που πρέπει να γίνουν, παρόλα αυτά δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Ο λόγος για αυτό, κατά τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, είναι ότι η συμφωνία επί ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα απαιτεί να ξεπεραστούν δύο εμπόδια: η διαφωνία επί του τρόπου προσέγγισης της δημοσιονομικής προσαρμογής και η κατάληξη σε μια κοινά συμφωνημένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο κ. Βαρουφάκης γράφει ότι μέχρι τώρα «οι θεσμοί της ‘τρόικα’» χρησιμοποιούσαν «αντίστροφη επαγωγή», δηλαδή έθεταν μία ημερομηνία στο μέλλον μέχρι την οποία η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ έπρεπε να πιάσει έναν στόχο και με βάση αυτό καθόριζαν τα πρωτογενή πλεονάσματα ανά χρόνο. Τη μέθοδο αυτή η ελληνική κυβέρνηση τη θεωρεί «παγίδα λιτότητας», σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας ότι για αυτό προηγούμενες δημοσιονομικές προσαρμογές απέτυχαν να πιάσουν τους στόχους.
Αντίθετα, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι χρειάζεται ένα μακρόπνοο σχέδιο που θα βασίζεται σε λογικές υποθέσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Αν αυτό σημαίνει ότι η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη του 120% το 2020, τότε επινοούμε έξυπνους τρόπους εξορθολογισμού, επαναπροσδιορισμού ή αναδιάρθρωσης του χρέους – έχοντας υπόψη το στόχο της μεγιστοποίησης της ουσιαστικής παρούσας αξίας που θα επιστραφεί στους πιστωτές της Ελλάδας», γράφει ο Υπουργός Οικονομικών.
Κάνει επίσης λόγο για «μεταρρυθμιστική παγίδα», που έγκειται στο ότι το προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων βασιζόταν στην εσωτερική υποτίμηση. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό το πρόγραμμα έχει αποτύχει, με την καλύτερη απόδειξη να είναι η μηδενική αύξηση των εξαγωγών. Περαιτέρω μείωση μισθών δε θα βοηθήσει τις εταιρείες που εξάγουν και περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις δεν θα αντιμετωπίσουν τη ρίζα των προβλημάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είναι η χαμηλή απασχόληση και η τεράστια αδήλωτη εργασία. Τέτοια μέτρα, συμπληρώνει, θα πλήξουν περαιτέρω τον ήδη πιεσμένο κοινωνικό ιστό, καθιστώντας τον ανήμπορο να στηρίξει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Σημειώνοντας ότι οι διαφωνίες δεν είναι αγεφύρωτες, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εξορθολογήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, να προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να δημιουργήσει μία απολύτως ανεξάρτητη φορολογική επιτροπή και να τονώσει την επιχειρηματικότητα.
Καταλήγει γράφοντας ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται να πείσει τους εταίρους της ότι δεσμεύσεις της είναι στρατηγικής σημασίας και λογικές και όχι τακτικισμοί. Από την άλλη πλευρά οι εταίροι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσέγγιση που έχει αποτύχει, σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις