Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου είχε το βράδυ της Κυριακής (30/08) ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Πήτερ Στάνο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Μ.Τσαβούσολγου επισήμως για τα αποτελέσματα του Gymnich (άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο).
Συγκεκριμένα, κληθείς από το ΚΥΠΕ να ενημερώσει για τη συνομιλία μεταξύ του Υπάτου Εκπροσώπου και του Μ.Τσαβούσογλου, ο Πήτερ Στάνο δήλωσε τα ακόλουθα:
"Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η ΕΕ, οπότε δεν θα απαντήσω στο πώς η τουρκική πλευρά έχει δέχθηκε τα αποτελέσματα της επίσημης υπουργικής συνάντησης στο Βερολίνο. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος μίλησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Αυτό είναι μέρος των συνεχιζόμενων συνομιλιών τους. Γνωρίζετε ότι στο παρελθόν είχαν και τηλεφωνικές κλήσεις και προσωπικές συναντήσεις, και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προχωρά o Ύπατος Εκπρόσωπος, προκειμένου να διατηρηθεί ο διάλογος με την Τουρκία. Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίσταση, ο κύριος λόγος για το τηλεφώνημα ήταν η ουσιαστική ενημέρωση του Τούρκου εταίρου για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε ευθεία γραμμή τα μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή μετά την άτυπη συνάντηση του ΣΕΥ.
Έτσι, η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημοσίως μέσω των μηνυμάτων του Gymnich, όσο και ιδιωτικά και προσωπικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο σχετικά με τις προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία, προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική και ήρεμη λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς βλέπει η ΕΕ το δρόμος προς την αποκλιμάκωση και τα μέτρα που η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει και ήδη λαμβάνει για να αντιδράσει στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως ανέφεραν σαφώς οι Υπουργοί, αποτελεί πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την ΕΕ".
Σχετικά με τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στον διάλογο μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας, ο εκπρόσωπος απάντησε στο ΚΥΠΕ ότι:
"Η ουσία είναι να ξεκινήσει ο διάλογος, αντί για μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή μεταξύ των γειτόνων και μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας ως τέτοιες. Οι Υπουργοί ήταν πολύ ξεκάθαροι ότι θέλουν να βρουν ένα δρόμο για μια πιο υγιή σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, δίνοντας μια σοβαρή ευκαιρία για διάλογο. Επομένως, σε αυτό το στάδιο δεν θα έκανα εικασίες σχετικά με την ημερήσια διάταξη του διαλόγου, αλλά στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τις μονομερείς ενέργειες, είναι σημαντικό να σταματήσουμε την ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω των μέσων ενημέρωσης, των δηλώσεων και των δηλώσεων όπως είμαστε μάρτυρες τώρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για παράδειγμα, αλλά είναι σημαντικό να μπαίνουμε σε διάλογο, σοβαρό ειλικρινές διάλογο, να αντιμετωπίζουμε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, γιατί μόνο στο διάλογο και στις διαπραγματεύσεις μπορούμε να ακολουθήσουμε την πορεία προς, αποκλιμάκωση, σταθερότητα και βιώσιμες λύσεις, που είναι τόσο απαραίτητα στις σχέσεις μας, τόσο ως γείτονες της Τουρκίας όσο και ως εταίροι της Τουρκίας και αυτό αφορά τα μεμονωμένα κράτη μέλη και την ΕΕ στο σύνολό της. "
Κλήθείς να σχολιάσει την "προειδοποίηση περί casus belli" από την Τουρκία, o Πήτερ Στάνο σημείωσε: "όπως ανέφερα δεν είναι παραγωγικό να σχολιάζω τις δημόσιες δηλώσεις και τις δηλώσεις και ανταλλαγές πολύ δυνατών λέξεων και ατυχών λέξεων, φυσικά, αλλά οι ΥΠΕΞ της ΕΕ ήταν πολύ σαφείς στις συζητήσεις τους και στα ανεπίσημα συμπεράσματά τους σχετικά με το τι περιμένουμε από την Τουρκία.
Οι Υπουργοί ήταν αποφασισμένοι να δείξουν αλληλεγγύη με τα δύο θιγόμενα κράτη μέλη της, την Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν πολύ σαφείς στο αίτημά τους προς τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν τυχόν μονομερείς δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στη Μεσόγειο και οι Υπουργοί της ΕΕ είναι πολύ σαφείς σχετικά με την προτίμηση του διαλόγου αντί της αντιπαράθεσης, του διαλόγου ως μέσου απο-κλιμάκωσης. Και εάν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διάλογος, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, η ΕΕ έχει ξεκινήσει ήδη βήματα για το πώς να αντιδράσει στην κατάσταση εάν δεν υπάρχει αλλαγή και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη περιγραφεί μετά τη συζήτηση των Υπουργών."
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις