Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίος κύριο Πρόδρομο Προδρόμου είχε το ThemaOnline με σκοπό να παρουσιάσει τις θέσεις του υπουργείου αλλά και του ίδιου του υπουργού για θέματα που άπτονται στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ειδικής εκπαίδευσης και στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή και αναπηρίες λέγοντας πως εισακούστηκαν και λήφθηκαν υπόψη όλες οι παράμετροι για την όσο δυνατό καλύτερη και απρόσκοπτη διαδικασία μάθησης αλλά και ενσωμάτωση. Ανέφερε ως παράδειγμα παιδάκια με βαρηκοΐα ή άλλα ζητήματα ακοής και λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν όπως παραδείγματος χάριν τη χρήση διάφανης πλαστικής μάσκας από δασκάλους/καθηγητές για ευκολία στην χειλανάγνωση. Πρόσθεσε πως έχουν τεθεί όλα τα ζητήματα ενώπιον του Υπουργείου Υγείας ενώ τόνισε πως ήδη έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις προς διευθέτηση της ειδικής μάθησης.
Ο υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε πως ‘έθεσε βέτο’ στη δημιουργία εξεταστικών επιτροπών από πλευράς του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά την αξιολόγηση των παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία αφού θεωρεί πως δεν χρειαζόταν να ξαναπεράσουν αυτή την ταλαιπωρία εκφράζοντας παράλληλα μικρό αιχμές-παράπονα προς το αρμόδιο υπουργείο αφού ανέμενε να γνωρίζουν περισσότερα επί του θέματος.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Κερδηθηκε η μάχη για τα παιδιά με αναπηρίες, όχι όμως ο πόλεμος - Ευγνωμοσύνη μητέρας παιδιού με απώλεια ακοής
Όπως είναι λογικό ο Πρόδρομος Προδρόμου πρόσθεσε πως σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τηρούνται κατά γράμμα τα πρωτόκολλα αλλά και το γεγονός πως στη συμβατική εκπαίδευση τα ζητήματα που προκύπτουν είναι σαφώς πιο εύκολο να επιλυθούν. Τόνισε για πολλοστή φορά πως η ασφάλεια και η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών είναι η υπ’αριθμόν ένα προτεραιότητα των αρμοδίων ενώ διαβεβαίωσε πως ακόμη και στο ακραίο σενάριο που κλείσουν τα σχολεία τα παιδάκια της ειδικής εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να διδάσκονται σε κανονική βάση. Έκανε επίσης λόγο για το σύστημα αξιολόγησης και τους ιατρικούς φακέλους των παιδιών της ειδικής, που βρίσκονται στο Υπουργείο Παιδείας λέγοντας πως δεν εξυπηρετεί κανέναν και τίποτα η παρουσία τους εκεί και πως με κάποιο τρόπο θα έπρεπε μέσω του ΓεΣΥ να είναι διαθέσιμοι σε ειδικούς ιατρούς.
Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αποστάσεις και τα θρανία ο κύριος Προδρόμου δήλωσε πως εκεί που στο προηγούμενο πρωτόκολλο είχε καθοριστεί 1 μέτρο απόσταση ανά θρανίο τώρα έγινε 1 μέτρο ανά μαθητή. Για σκοπούς τήρησης του πρωτοκόλλου θα χρησιμοποιούνται 2 διπλά θρανία ανά 3 παιδιά, όμως επειδή με αυτό τον τρόπο σε τάξεις των 25 παιδιών θα υπάρξει συμφόρηση λόγω επίπλων θα αγοραστούν 10.000 με 12.000 μονά θρανία. Αυτό θα γίνει σταδιακά -και έχει ήδη ανατεθεί στις δύο μεγάλες σχολικές εφορείες (Λευκωσίας και Λεμεσού)- ενώ κατέστησε σαφές πως κάτι τέτοιο γίνεται αποκλειστικά για αποσυμφόρηση και όχι αντικατάσταση των θρανίων. Ο λόγος ανάθεσης της αγοράς των θρανίων στις δύο αυτές σχολικές εφορείες γίνεται για διευκόλυνση της συνεννόησης και της ‘αποκέντρωσης‘ από το υπουργείο αφού οι δύο μεγαλύτερες σχολικές εφορείες έχουν τα μέσα και την τεχνογνωσία να τρέξουν τη διαδικασία βοηθώντας και τις μικρότερες.
Τόνισε πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον τομέα της τεχνολογίας και της τηλεκπαίδευσης και πως η συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας αναμένεται να φέρει το Υπουργείο Παιδείας στα απολύτως σύγχρονα Ευρωπαικά πρότυπα. Συγκεκριμένα τόνισε πως όλα τα σχολεία είναι πλέον ενωμένα με το διαδίκτυο χωρίς ωστόσο η παρούσα ταχύτητα σύνδεσης και υποδομές να είναι επαρκείς για τηλεκπαίδευση όμως γίνεται αναβάθμιση των δικτύων, έχουν καταγραφεί όλες οι ανάγκες που αφορούν εξοπλισμό και στόχος είναι να μπορεί να μεταφερθεί ολόκληρο το σχολικό πρόγραμμα διαδικτυακά, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου κάνοντας λόγο για δημιουργία 6.000 ψηφιακών τάξεων. Υπάρχουν όμως ακόμη ζητήματα, τα οποία μελετά και η Επίτροπος Προστασίας και αφορούν την ιδιωτικότητα, τη χρήση κάμερας από μαθητές αλλά και καθηγητές κάτι που είχαμε και μεις αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ.
Για σκοπούς επίβλεψης και παρακολούθησης της επιδημιολογικής εικόνας στα σχολεία έχει ληφθεί η απόφαση για τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο με τον αριθμό που θα πραγματοποιηθεί να ανέρχεται περίπου στα 15.000 τεστ. Έχει καθοριστεί εξάλλου το πρωτόκολλο που καθορίζει το σχέδιο δράσης σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολική μονάδα και αυτό προνοεί την άμεση εκκένωση του σχολείου και την άμεση απολύμανση όλων των χωρών με αποκλειστικό στόχο και σκοπό να επαναλειτουργήσει άμεσα από την επόμενη κιόλας μέρα. Μάλιστα πολλά μαθήματα θα είναι αρκετά διαφορετικά απ’ότι έχουμε συνηθίσει αφού όπως μας λέχθηκε απαγορεύονται στη Γυμναστική τα ομαδικά αθλήματα, το μάθημα της Τέχνης πιθανόν να γίνεται στην τάξη και όχι σε ειδική αίθουσα, σε χώρους με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εργαστήρια πρέπει να γίνεται τακτική απολύμανση (αφού πρόκειται για επιφάνειες που αγγίζουν πολλά παιδιά) ενώ στη Μουσική θα υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το τραγούδι.
Όσον αφορά το μέγα ζήτημα των ημερών που έχει προκύψει και αφορά τις μάσκες, ρωτήσαμε τον κύριο Προδρόμου αν από τη στιγμή που η μάσκα είναι υποχρεωτική από μαθητές 12 χρονών και πάνω αυτή θα χορηγείται δωρεάν. Ο υπουργός απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν προνοείται όμως πρόσθεσε πως έχει ήδη υπάρξει ζεστό ενδιαφέρον από δωρητή για την αγορά και δωρεάν χορήγηση μασκών σε μαθητές. Για το αρχικό μπέρδεμα με τα παιδιά από 6 μέχρι 12 ετών ανέφερε πως τη μέρα που διεξήχθει το Υπουργικό Συμβούλιο (στο Τρόοδος, 21η Αυγούστου) υπήρχε σε ισχύ διάταγμα του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το οποίο η μάσκα είχε καταστεί υποχρεωτική στο γενικό πληθυσμό εξ ου και εφαρμόστηκε και για τα σχολεία, όμως την επόμενη μέρα (22 Αυγούστου) οδηγίες του ΠΟΥ ανέφεραν πως σε αυτές τις ηλικίες δεν θα είναι υποχρεωτική. Κάναμε αναφορά στη συνομιλία μας για ‘σατανική σύμπτωση’ αφού μία μόλις μέρα μετά τις εξαγγελίες και την έντονη αντίδραση των γονέων το μέτρο ‘έπεσε’ με τον υπουργό να αρκείται ν’απαντήσει στο ‘ακολουθούμε οδηγίες‘.
Καταληκτικά πρόσθεσε πως είναι πολλές οι ενέργειες και δράσεις που τρέχουν παράλληλα κάνοντας αναφορά σε βιβλιαράκι (θα χρειαστεί η συμβολή των γονέων για πρόληψη ή ενδεχόμενο κρούσμα, θα καλούνται να σημειώσουν συμπτώματα ή ενδείξεις), θα δημιουργηθούν δύο τηλεφωνικές γραμμές (μία για γονείς και μία για εκπσιδευτικούς) που θα απαντούν σε οποιαδήποτε απορία, ενώ ο μεγάλος αριθμός τυχαίων δειγματοληπτικών τεστ θα λειτουργεί σαν δείκτης της πανδημίας στη σχολική κοινότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις