ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Κερδηθηκε η μάχη για τα παιδιά με αναπηρίες, όχι όμως ο πόλεμος - Ευγνωμοσύνη μητέρας παιδιού με απώλεια ακοής

ΚΥΠΡΟΣ: Κερδηθηκε η μάχη για τα παιδιά με αναπηρίες, όχι όμως ο πόλεμος - Ευγνωμοσύνη μητέρας παιδιού με απώλεια ακοής

Την ευγνωμοσύνη της εκφράζει μητέρα παιδιού με απώλεια ακοής, η οποία είδε την πρόνοια για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία από όλα τα παιδιά άνω των 6 ετών να αλλάζει, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρίες.

Του Γιώργου Τάττη

Αυτό εκφράζεται μέσα από το μήνυμα που λάβαμε από την εν λόγω μητέρα. Επί τούτου, αξίζει να αναφερθεί και η συμβολή των ΜΜΕ, που οφείλουν και πρέπει να τάσσονται στο πλευρό των δίκαιων αιτημάτων. 

«Ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια και τα άρθρα σας που κοινοποιήθηκαν σε απίστευτο αριθμό ατόμων και οργανισμών. Εξαναγκάστηκε επιτέλους σε αρκετές αλλαγές το υπουργείο και αναγνωρίστηκαν οι ανάγκες των παιδιών με ακουστική αναπηρία όσο ποτέ άλλοτε στην εκπαίδευση! Το ενδιαφέρον όλων σας συγκίνησε όλους τους γονείς αυτών των παιδιών. Σας ευχαριστούμε ξανά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Ξέσπασμα μητέρας παιδιού με απώλεια ακοής για τις μάσκες στα σχολεία: «Απάνθρωπο μέτρο χωρίς εξαιρέσεις»

Ουσιαστικά, μέσα από τον δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε στο παρασκήνιο της αρχικής απόφασης για καθολική χρήση της μάσκας από τα παιδιά άνω των 6 ετών στα σχολεία, βγήκε και κάτι θετικό. Αναδείχθηκε επιτέλους και η ανάγκη για «ορατότητα» των ανθρώπων με αναπηρία και ως εκ τούτου, της αναγκαιότητας για ισότιμη μεταχείρισή τους από μια δημοκρατική κοινωνία.

Και εξηγούμαστε. Η αρχική τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, έθεσε σε εγρήγορση ομάδες γονέων με παιδιά με αναπηρία, ιδίως των παιδιών με ακουστικά προβλήματα, αλλά και με άλλες αισθητηριακές, νοητικές ή άλλης μορφής αναπτυξιακές διαταραχές. Έστειλαν επιστολές, απαίτησαν διαβουλεύσεις κοκ.

Προφανώς, αυτά τα παιδιά για πρακτικούς λόγους (π.χ χειλαναγνωσία, τριβή της μάσκας με ακουστικά βοηθήματα, δυσκολία στην ορθή τοποθέτηση της λόγω κινητικών προβλημάτων), δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την μάσκα. Παράλληλα, η χρήση της μάσκας τόσο από τα ίδια τα παιδιά, όσο και από τους δάσκαλούς τους, παρεμπόδιζε την μαθησιακή διαδικασία και έθετε προσκόμματα στην ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, θεμελιώδες δικαίωμα για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Αλλάζει το όριο ηλικίας για τη χρήση μάσκας- Θα ισχύει και στα σχολεία

Μετά και την θετική δημόσια τοποθέτηση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, το Υπουργείο, έστω και κατόπιν αντιδράσεων, βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό τα πρωτόκολλα, διορθώνοντας με τρόπο που θα διασφάλιζε τόσο την δημόσια υγεία, όσο και την διαδικασία μάθησης για αυτά τα παιδιά (π.χ. χρήση διαφανούς ασπίδας αντί μάσκας από τους καθηγητές, εξαίρεση αυτών των παιδιών ανεξαρτήτου ηλικίας κοκ).

Τα διαχρονικά αιτήματα των γονέων, όπως πχ η μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα ένταξης, παραμένουν. Έγινε όμως το πρώτο βήμα και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, αξίζει τουλάχιστον ένα μπράβο! Με την ελπίδα για περαιτέρω εκσυγχρονισμό της ένταξης αυτών των παιδιών, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και ευρύτερα στην κοινωνία.

 

Γιώργος Τάττης

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top