ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι Κοινότητες Βασιλικού για το εργοστάσιο ασφάλτου

Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι Κοινότητες Βασιλικού για το εργοστάσιο ασφάλτου

Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εννέα Κοινότητες της περιοχής Βασιλικού, λέγοντας πως εάν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου δεν ανακληθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μεταφορά του εργοστασίου παραγωγής ασφάλτου στη περιοχή Βασιλικού, τότε θα κλείσουν όλες τις προσβάσεις προς το Ενεργειακό Κέντρο. 

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα Κοινοτήτων Βασιλικού και Κοινοτάρχης Καλαβασού, Λευτέρης Φωκάς «από το 2014 όταν είχαμε συναινέσει για δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου, για μεταφορά και εγκατάσταση στη περιοχή Βασιλικού των πετρελαιοειδών, του φυσικού αερίου, του υγραερίου και κάποιων υποστηρικτικών εργαστηρίων για την ομαλή λειτουργία  του Κέντρου, τότε με βάση μελέτη που διενεργήθηκε, είχαμε αποκλείσει την μεταφορά ρυπογόνων εργοστασίων όπως αμμωνίας, ουρίας, μεθανόλης και ασφάλτου, με τον τότε Υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη να συμφωνεί για να προχωρήσει το θέμα βάσει της δικής μας μελέτης».
 
Πρόσθεσε ότι «πάγια θέση μας ήταν η εξεύρεση μιας δεύτερης περιοχής στην Κύπρο, στην οποία θα μεταφερθούν κάποια άλλα εργοστάσια, μεταξύ αυτών και εργοστάσια για ενέργεια, αφού βάση της συνθήκης SEVESO είναι λάθος μία χώρα να τοποθετεί όλα τα εργοστάσια ενέργειας σε ένα χώρο, γνωρίζοντας πως σε περίπτωση δολιοφθοράς ή ατυχήματος θα παραλύσει ολόκληρο το κράτος αφού δεν θα υπάρχουν καύσιμα».
 
Ανέφερε ότι πριν από ένα χρόνο το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως βρέθηκε μια δεύτερη περιοχή τοποθέτησης εργοστασίων ενέργειας στην Κόσιη της επαρχίας Λάρνακας και είπε ότι «πέρσι θα οριστικοποιούνταν η έκταση του Ενεργειακού Κέντρου και οι νέες ζώνες στο Βασιλικό. Για την Καλαβασό μας είχε προταθεί μια βιομηχανική περιοχή στην οποία φιλοξενείται ένα τουβλοποιείο, ένα εργοστάσιο όπου γίνεται ανακύκλωση και κάποιες αποθήκες σιδήρου και scrap metals».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «εμείς ως Καλαβασός δεν αποδεχθήκαμε τη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Βασιλικό πριν δύο περίπου χρόνια όπου κάηκαν ανακυκλώσιμα υλικά, οι αρμόδιοι μας έπεισαν ότι από τη συγκεκριμένη ζώνη που θα οριζόταν ως βιομηχανική, θα μετακινούνταν οι επικίνδυνες βιομηχανίες με ανακυκλώσιμα υλικά όπως ελαστικά, ξύλο, γυαλί και πλαστικά από το Βασιλικό, ώστε να μην κινδυνεύουμε με δεύτερο ατύχημα τύπου Μαρί ή με το ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών».
 
Ο Λευτέρης Φωκά ανέφερε επίσης ότι «οι εννέα Κοινότητες της περιοχής Βασιλικού απάντησαν στο Τμήμα Πολεοδομίας ότι αποδέχονται τη νέα ζώνη υπό όρους και αποκλείσαμε την μετακίνηση του εργοστασίου ασφάλτου, που ήταν πάγια θέση μας από το 2014. Τώρα το Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να διενεργήσει οποιαδήποτε μελέτη, χωρίς να μας ενημερώσει και χωρίς να προβεί σε διαβουλεύσεις, αποφάσισε ότι το εργοστάσιο ασφάλτου θα μετακινηθεί από το Δάλι και το Τσέρι στην περιοχή Καλαβασού, κάτι που εμείς δεν θα δεχθούμε ποτέ».

Είμαστε αποφασισμένοι, συνέχισε «να προσφύγουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας έχουμε στη διάθεση μας τις επιστολές, τις εισηγήσεις που υποβάλαμε και όλη την αλληλογραφία που είχαμε με το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας. Αν είναι ετσιθελικά που η Κυβέρνηση θέλει να γίνει η μετακίνηση του εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή μας, τότε εμείς θα πολεμήσουμε με κάθε μέσο».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως στη συνάντηση που είχε η Συντονιστική Επιτροπή στις 12 Αυγούστου με τους Υπουργούς Ενέργειας και Εσωτερικών «είχαμε υπενθυμίσει ότι αναλάβαμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης και πείσαμε τον κόσμο μας για τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου, ενώ τονίσαμε εμφαντικά ότι τώρα θα πρέπει να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη και να πείσουν τους Κοινοτάρχες της περιοχής ότι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν. Ακόμα μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση αποστείλαμε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία αναφέραμε κατηγορηματικά ότι είμαστε καθόλα αρνητικοί με τη συγκεκριμένη θέση του κράτους».

Δίνοντας ένα παράδειγμα για τις αποστάσεις των Κοινοτήτων από την περιοχή όπου η Κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει το εργοστάσιο ασφάλτου, ο κ. Φωκά είπε ότι «η απόσταση από την πρώτη κατοικία από την Καλαβασό είναι 1.500 μέτρα, από το Μαρί 500 μέτρα, από την Ασγάτα, το Πεντάκωμο και την Ακτή του Κυβερνήτη ένα χιλιόμετρο. Αυτό που γίνεται είναι να μετακινείται μια επιβλαβής μονάδα από μια περιοχή για να βοηθήσουμε ορισμένους κατοίκους – και καλά κάνει η Κυβέρνηση – και μεταφέρεται αλλού, δηλαδή μετατοπίζεται το πρόβλημα σε τέσσερις Κοινότητες».
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Φωκά απάντησε πως «εάν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου δεν ανακληθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μεταφορά του εργοστασίου ασφάλτου στη περιοχή Βασιλικού, τότε θα αρχίσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις. Ως πρώτο μέτρο θα κλείσουμε για δύο ώρες τις τέσσερις προσβάσεις που υπάρχουν προς το Ενεργειακό Κέντρο» είπε και σημείωσε πως «όταν το ίδιο το κράτος αθετεί τις υποσχέσεις που δίνει στους πολίτες του τότε και εμείς θα αθετήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις».
 
Σημείωσε ακόμα πως «τόσο το κράτος όσο και οι συμπολίτες μας πρέπει να αντιληφθούν ότι το 2013 με την οικονομική κρίση, υπεύθυνα αποδεχθήκαμε να αναλάβουμε το συγκεκριμένο μερίδιο ευθύνης και πείσαμε τον κόσμο μας για την δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου. Ταυτόχρονα είπαμε πως με την δημιουργία του Κέντρου θα γίνονται έλεγχοι και θα δημιουργείτο μία Επιτροπή στην οποία θα συμμετείχε και η περιοχή, ωστόσο στα πέντε χρόνια λειτουργίας της η συγκεκριμένη Επιτροπή συνεδρίασε μόνο μια φορά για να προσλάβει ένα άτομο που θα βρισκόταν καθημερινά στην περιοχή για πραγματοποίηση ελέγχων, όμως μέχρι σήμερα δεν έγινε οτιδήποτε».
 
Σημειώνεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή Εννέα Κοινοτήτων Βασιλικού, αποτελείται από τις Κοινότητες Καλαβασού, Τόχνης, Ζυγίου, Μαρί, Μαρωνίου, Ψεματισμένου, Ασγάτας, Πεντακώμου και Χοιροκοιτίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Χειροπέδες σε 48χρονο για τη ρίψη πυροβολισμών κατά οικίας

• Από δρόμους και κυβερνητικά κτήρια μέχρι... φυλακή – Όλα τα έργα που ολοκληρώνονται και ξεκινούν το 2025

• H Κολομβία «λύγισε» από τις απειλές Τραμπ: Αποδέχθηκε τους όρους επιστροφής παράνομων μεταναστών, αναστέλλονται οι αυξημένοι δασμοί

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Ιανουαρίου



Στο μνημόσυνο του Γρίβα για τα μάτια του ΕΛΑΜ; - Οι παρουσίες, οι αντιδράσεις και τα μηνύματα

Στο μνημόσυνο του Γρίβα για τα μάτια του ΕΛΑΜ; - Οι παρουσίες, οι αντιδράσεις και τα μηνύματα

Η παρουσία Υπουργού της κυβέρνησης και σύσσωμου του ΔΗΣΥ με επικεφαλής την Πρόεδρο του κόμματος και Πρόεδρο της βουλής Αννίτα Δημητρίου στο μνημόσυνο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, Συναγερμός και ΕΛΑΜ υποκλίθηκαν φέτος στον ολετήρα της πατρίδας μας, Γρίβα. Στη συνέχεια, το ΑΚΕΛ κάλεσε τα κόμματα της συγκυβέρνησης να πάρουν θέση για την παρουσία της κυβέρνησής τους, στο μνημόσυνο του Γρίβα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top