Την εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός, όσο είναι δυνατόν δεν θα περάσει από τα αεροδρόμια της Κύπρου, εξέφρασε την Παρασκευή (31/07) ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η επιβατική κίνηση και ο τουρισμός.
Σε δηλώσεις ύστερα από αιφνίδια επίσκεψη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Εμιλυ Γιολίτη, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως στόχος της επίσκεψης ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον «λειτουργούν τα πρωτόκολλα, εάν ακολουθούνται οι οδηγίες. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα είναι πιο εντατικοί. Από αύριο 1η Αυγούστου περιμένουμε αυξημένη επιβατική κίνηση ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο αφού ήδη έχουν προγραμματιστεί 66 πτήσεις την εβδομάδα από τη χώρα αυτή» είπε και πρόσθεσε πως «εβδομάδα με εβδομάδα θα αναμένεται αυξημένη επιβατική κίνηση».
Ο κ. Καρούσος εξέφρασε ικανοποίηση για όσα είδε σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και σημείωσε πως «σίγουρα υπάρχουν τομείς και διαδικασίες που χρήζουν βελτίωσης και βλέπουμε τα προβλήματα και τα επιλύουμε. Η Κύπρος αλλά και ο τρόπος που λειτουργούν τα αεροδρόμια της μετά τον κορωνοϊό αποτελούν ένα βέλτιστο παράδειγμα και χώρες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από όλο τον κόσμο επικοινωνούν μαζί μας ζητώντας να μάθουν λεπτομέρειες για τον τρόπο που έχουν δημιουργηθεί οι συγκεκριμένες διαδικασίες, για το Cyprus flight pass και άλλες λεπτομέρειες».
Πρέπει να βεβαιωθούμε συνέχισε ο Υπουργός «ότι μειώνουμε το ρίσκο πως ο κορωνοϊός όσο είναι δυνατόν, δεν θα περάσει από τα αεροδρόμια της Κύπρου και ουσιαστικά είναι η βάση για να καταφέρουμε να αυξήσουμε την επιβατική κίνηση και τον τουρισμό».
Κληθείς να αναφέρει τις αδυναμίες που εντόπισε και τις διαδικασίες που χρίζουν βελτίωσης, εξήγησε πως «πρόκειται για διάφορα θέματα όπως ουρές που σχηματίζονται στον διαβατηριακό έλεγχο για τις οποίες όμως έχει βρεθεί λύση. Επίσης υπήρχαν κάποια θέματα με το Cyprus flight pass για τα οποία ενημερωθήκαμε από τις υπηρεσίες του αεροδρομίου και επιλύθηκαν, ενώ αρκετά προβλήματα που υπήρχαν επιλύθηκαν σε σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Υγείας».
Οσον αφορά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα διενεργούνται στα αεροδρόμια, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «από αύριο αυξάνονται στους χίλιους ημερησίως, ενώ όποιος επιβάτης επιθυμεί να κάνει ο ίδιος την ανάλυση με την άφιξη του στην Κύπρο, έχει δικαίωμα να το κάνει και να το πληρώσει. Για μας είναι μια υπηρεσία που οφείλουμε να προσφέρουμε στους επιβάτες ενώ με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και ο αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων και έχει δοθεί λύση για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το συγκεκριμένο θέμα».
Σε ερώτηση κατά πόσον ανησυχεί από το γεγονός ότι η Βρετανία έχει μεν αναβαθμιστεί σε κατηγορία αλλά ο κορωνοϊός εξακολουθεί να υπάρχει, απάντησε πως «το Σχέδιο Δράσης που υλοποιούμε στηρίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας τα οποία αξιολογούνται σε εβδομαδιαία βάση από ειδικούς. Εάν αυτοί ταξινομήσουν μία χώρα σε κατηγορία Β σημαίνει πως τηρεί τα κριτήρια για να μπει στην συγκεκριμένη κατηγορία».
Σε περίπτωση, συνέχισε που τα επιδημιολογικά στοιχεία «συνεχίσουν να βελτιώνονται τότε η χώρα αυτή αναβαθμίζεται σε κατηγορία Α ή αναλόγως υποβαθμίζεται. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε το πρωτόκολλο και το Σχέδιο Δράσης με τον ίδιο τρόπο και το μόνο πράγμα που αλλάζει είναι η κατηγοριοποίηση των χωρών» είπε και σημείωσε πως «όσο περισσότερες χώρες ταξινομούνται στην κατηγορία Β και Α, τόσο περισσότερους επιβάτες θα έχουμε και θα αυξάνεται και το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο».
Ο Υπουργός Μεταφορών είπε επίσης πως «ήδη έχουμε ανακοινώσει και τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου που εξυπηρετεί και απαντά τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά και τηλεφωνικώς και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ακόμα έχουμε πάρει εκατοντάδες τηλέφωνα από άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο που θέλουν να επισκεφθούν την Κύπρο για τουρισμό και ζητούν να ενημερωθούν κατά πόσον αναγνωρίζεται ο εργαστηριακός έλεγχος τον οποίο διενεργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας».
Ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα με τον Υπουργό Υγείας αποφασίσαμε ότι ο εργαστηριακός αυτός έλεγχος θα αναγνωρίζεται και έτσι άτομα που έχουν κάνει την ανάλυση αυτή εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση τους, θα μπορούν να ταξιδέψουν με το συγκεκριμένο πιστοποιητικό».
Από την πλευρά της η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «γενικά είναι ικανοποιητική η εικόνα που είδαμε μέσα στο αεροδρόμιο Λάρνακας» και σημείωσε πως η επίσκεψη της πραγματοποιήθηκε για να στείλει «το μήνυμα της μηδενικής ανοχής από την Αστυνομία στη μη τήρηση των Διαταγμάτων».
Πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν «κάποια πολύ μικρά προβλήματα τα οποία θα επιλύσουμε, όμως γενικά η εικόνα σήμερα ήταν ικανοποιητική. Δεν θα εφησυχάσουμε, θα συνεχίσουμε τους ελέγχους για να βεβαιωθούμε ότι η εικόνα θα μείνει ικανοποιητική».
Σε ερώτηση κατά πόσον τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί επηρεάζουν την Αστυνομία στο αεροδρόμιο Λάρνακας ή την διαδικασία που ακολουθείται, η κα. Γιολίτη απάντησε πως «τα σώματα ασφαλείας σίγουρα μπορεί να είναι υποβοηθητικά στο να τηρούνται περισσότερες αποστάσεις εντός του αεροδρομίου. Ωστόσο όσον αφορά τη τήρηση των μέτρων, τη χρήση της μάσκας και τη μη είσοδο εντός του αεροδρομίου μη επιβατικού κοινού, η ανοχή θα είναι μηδενική».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις